Lezers proeven toekomstvoedsel: 3D-geprint voorgerecht en baconijs toe

De hele maand november kunnen lezers zich onderdompelen in alles dat met voeding te maken heeft. De themamaand van Nederland Leest werd gedoopt in Gouda. Daar proefden de Gouwenaren voedsel van de toekomst. 

Volledig scherm
Vlnr: Pierre Wind, Jan Paul Schutten en Ronald Giphart. © Sandra Zeilstra

Wie geïnteresseerd is in voeding, kan deze maand zijn hart ophalen. In bibliotheken in het hele land wordt aandacht besteed aan wat we eten, hoe we eten en hoe andere mensen eten. Wie in de bibliotheek komt,  krijgt een boek over eten: Je bent wat je eet. Daarin staan verhalen over de geschiedenis van de Nederlandse keuken, over diëten, over kweekvlees en over het verorberen van het hele dier. ,,Het laat je nadenken over ons eetpatroon", zegt eetschrijver Ronald Giphart over het boek. Giphart is dit jaar ambassadeur van Nederland Leest.

Volledig scherm
© CPNB

In de Chocoladefabriek in Gouda werd tijdens het Nederland Leest Diner een aantal bijzondere gerechten voorgeschoteld. Gasten werden getrakteerd op nieuwe en gedurfde manieren van eten, zoals een geprint voorgerecht of een kweekvleesijsje. Boekhandelaar Bart Jansen van de Goudse boekwinkel Verkaaik genoot van het eten dat hij kreeg voorgeschoteld. ,,Ik denk dat alle ontwikkelingen beginnen met iets waarvan mensen denken: dit gaat hem nooit worden.”

Speciaal voor kinderen is er een junior-versie van het biebcadeau. Het boek heet Graaf Sandwich en andere etenswaardigheden. Het is bedoeld voor basisschoolleerlingen van groep 7 en 8 en leerlingen van de eerste twee klassen van het vmbo. De schrijver Jan Paul Schutten vertelt hierin grappige verhalen over ketchup, over dure krokussen, over zuinige Hollanders met hun kaasschaven en over astronautenvoeding.