Lidl breidt aanbod vegan en vega flink uit en introduceert eigen burger
Koken & etenSupermarktketen Lidl verdrievoudigt vanaf vandaag het aantal vegetarische en veganistische producten in de schappen. Binnen het vega-assortiment komt de discounter met de zogenoemde Next Level Burger.
Met de verdrievoudiging wordt 21 procent van het gekoelde aanbod in het vlees-, kip- en visschap vegetarisch of vegan. Lidl wil klanten zo een duurzaam en betaalbaar alternatief voor vlees aanbieden. Het is een forse uitbreiding, aangezien Lidl eerder in totaal slechts negen vegan- en vegaproducten in de schappen had liggen. Dat worden er nu 27, waarvan er 11 vegan zijn en 16 vega.
Andere supermarkten zijn al jaren bezig het aanbod van vegetarische producten te vergroten. Anderhalf jaar geleden breidden Albert Heijn en Jumbo hun assortiment flink uit. De meeste supermarkten hebben bijvoorbeeld hun eigen burger. Albert Heijn is het grootst, zegt Isabelle Boerdam, initiatiefnemer van de Week zonder Vlees die volgende week begint.
,,Jumbo heeft twee jaar geleden een enorme inhaalslag gemaakt en staat nu ongeveer op hetzelfde niveau als AH, maar daarvoor was Albert Heijn de voorloper. Al heel lang”, zegt ze. Volgens Boerdam is Lidl vergeleken met de grote supermarktketens nog klein. ,,De grote jongens hebben misschien wel 75 producten in het schap.”
Mainstream
Met de introductie wil Lidl ‘kwaliteit en duurzaamheid betaalbaar maken’, aldus woordvoerster Christine Braun. Volgens haar zijn producten van Lidl ‘mainstream’, oftewel bedoeld voor de massa. ,,Producten moeten bij Lidl voor elke portemonnee betaalbaar zijn, ook de vega- en veganproducten’’, aldus Braun.
,,Vleesvervangers worden vaak per twee stuks aangeboden, daardoor lijkt het prijsverschil wat hoger als je het vergelijkt met vlees dat in een grotere verpakking wordt aangeboden’’, legt Braun uit. Ze maakt hierbij de volgende vergelijkingen: ,,Voor een vegetarische kaasschelp (te vergelijken met een cordon bleu) betaal je bij Lidl 1,59 euro voor 200 gram en voor de vleesvariant van 250 gram 2,19 euro. Vega kipstukjes kosten 1,99 euro voor 175 gram, en de kipstukjes van 400 gram kosten 3,33 euro.’’
Next Level Burger
Binnen het nieuwe assortiment lanceert Lidl onder meer de Next Level Burger. Volgens Lidl is deze hamburger ‘een betaalbaar alternatief’ ten opzichte van het merk Beyond Meat. Voor de Next Level Burger betalen klanten 3,29 euro, terwijl vergelijkbare burgers bij concurrerende supermarkten bijna 6 euro kosten. Dit is de eerste vleesvervanger die Lidl onder een eigen merknaam op de markt brengt.
De vegan burger is gemaakt op basis van soja-, tarwe-, en erwteneiwit en lijkt qua smaak en uiterlijk op vergelijkbare vleesproducten. ,,Met de ‘Next Level Meat’ kunnen onze klanten vegan en daarmee milieu- en diervriendelijk eten, zonder de smaak van vlees te moeten missen’’, zegt Quirine de Weerd van Lidl Nederland. De burger is al in een aantal winkels in Nederland verkocht. Vanaf vandaag is de burger landelijk te verkrijgen.
Klimaatneutraal
Lidl verkoopt naast de vegan burger ook zogenoemd Next Level Meat-gehakt. Deze producten besparen volgens het bedrijf 91 procent CO²-uitstoot in vergelijking met rundvleesproducten. De resterende 9 procent wordt gecompenseerd door de leverancier via Climate Partners. Daardoor zijn de Next Level Burger en het Next Level-gehakt volgens Lidl ‘volledig klimaatneutraal’.
Climate Partners ondersteunt projecten in het Braziliaanse regenwoud, waarbij steeds meer gebieden worden toegewezen aan kleine boeren en niet meer worden gekapt voor sojaplantages.
,,Duurzaamheid zit bij Lidl in het dna en daarom past deze klimaatneutrale burger extra goed bij ons. Zelfs over de verpakking is nagedacht’’, zegt Braun. De burgers worden in een recyclebaar kartonnen bakje gelegd en met een dunne folie afgesloten. ,,Alle materialen kunnen worden gescheiden.’’
Klantwens
Lidl zegt dat er in de markt duidelijk behoefte is aan vegan producten en dat zij hier ook zelf onderzoek naar heeft gedaan. ,,Daarom is het belangrijk om onze klant een goed alternatief te bieden voor vlees’’, stelt Braun.
,,Steeds meer Nederlanders kiezen ervoor zo nu en dan geen vlees te eten, of om vlees helemaal van hun menu te schrappen. We hebben onze vleesvervangers daarom met hoge snelheid ontwikkeld en verkopen vanaf vandaag een uitgebreid en gevarieerd vegetarisch assortiment voor een betaalbare prijs’’, vult De Weerd aan.
Het vegetarische assortiment is opgebouwd uit vier categorieën: producten op basis van kaas en groente, producten die op vlees lijken, pure producten en producten die bereid moeten worden. ,,Het hoort helemaal bij deze tijd’’, zegt Braun.
Zo fopte Cora van Mora bezoekers aan horecavakbeurs Horecava met een frikandel zonder vlees:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMKoken&Eten
Deze 10 diëten zijn populair maar diëtist heeft ander idee: ‘Waarom beginnen we geen challenge?’
Of je er nu in gelooft of niet: diëten blijven populair. Het Amerikaanse US News & Word Report stelde in samenwerking met diëtisten, wetenschappers, dokters en gezondheidsexperts een top 10 samen van de meest haalbare én effectieve diëten voor 2023. Welke eetpatronen scoren hoog? En hoe haalbaar zijn ze echt? Diëtist Michaël Sels bespreekt de top en deelt advies. -
PREMIUMKoken & Eten
Louise Fresco zag broodtrommeltje verdwijnen: 'Millennials nemen een wrap en een latte’
Is vlees slecht? Is havermelk elitair? Is de natuur beter dan de boerderij? Denken over voeding is best lastig. Landbouw- en voedseldeskundige Louise Fresco (70) schreef er een boek over. ‘In West-Europa is het belang van religie sterk afgenomen, maar nu zijn het bloggers en diëtisten die vertellen wat je niet mag.’ -
Wat is de beste e-reader? En hoeveel kost zo’n digitale bibliotheek? Check hier dé aanraders van dit moment
Een e-reader is een must-have voor boekenwurmen die weinig ruimte hebben om veel boeken te stapelen. Ook qua duurzaamheid (papier- en energieverbruik) kan zo'n toestel tellen. Expert Eric van Ballegoie van technologiesite Tweakers onderwierp verschillende e-readers aan een vergelijkingstest en tipt drie modellen, per budget en type gebruiker. -
vraag 't vtwonen
Niet te warm, maar ook niet te koud: hoe kies je je ideale dekbed?
De ene nacht lig je in je flanellen pyjama onder drie dekens, de week erna drijf je je bed uit van de warmte. Hoe zorg je dat je er comfortabel bij ligt als de temperaturen buiten schommelen? Een goed dekbed kan helpen. Dit zijn de meest voorkomende dekbedden, dekbedvullingen en hun belangrijkste eigenschappen. -
Beter Eten
Waarom het vreemd is om te stunten met varkenshaas: ‘Een varken heeft er maar twee’
In de rubriek Beter Eten schrijft gezondheidsjournalist Tijn Elferink over wat hem opvalt op het gebied van eten en drinken. Natuurlijk willen slagers méér vlees verkopen, maar wel van minder dieren. Dat betekent: van kop tot staart.
-
Energierekening
Mariëlle woont in een oude boerderij: ‘Als het buiten vriest, kan het in huis 12 graden worden’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Mariëlle van der Leest - Kieboom (68) uit Reek, Noord-Brabant. -
-
-
PREMIUM
Ondanks coronavirus in de lente toch op reis
Coronavirus? Geen probleem. Met de nieuwste kookboeken kunnen we deze lente gewoon blijven reizen: naar Italiaanse oma’s, Ierse aardappels, Deens groen en een Perzisch paradijs. -
Uniek: een abonnement op vegan maaltijden - bij dit bedrijf is het mogelijk
Tegenwoordig hebben veel mensen interesse in gezondere en bewustere maaltijdkeuzes. Toch weten mensen vaak niet wat allemaal mogelijk is en grijpen al gauw naar het bekende. Het bedrijf EatPeasy in Rotterdam heeft de uitkomst: zij bieden vegan maaltijd- en snackabonnementen.