Volledig scherm
Het blikje kerstkoekjes, gebakken tijdens de Tweede Wereldoorlog, die er bijna tachtig jaar later nog steeds eetbaar uitzien. © Manx National Heritage

‘Liefs van mama’: kerstkoekjes uit Tweede Wereldoorlog in perfecte staat teruggevonden

Koken & etenOnder de houten vloerplanken van een hotel op het Britse Isle of Man, vonden bouwvakkers bij een renovatie in 1998 een gesloten blikje met kerstkoekjes en een briefje met ‘liefs van mama’. De koekjes raakten tweemaal kwijt, maar doken onlangs weer op. 

Het gaat om een kerstcadeautje dat tijdens de Tweede Wereldoorlog verstuurd werd naar matroos Able ‘Seaman’ Davis. Die verstopte het blik onder de vloer van zijn kamer tot het decennia later pas weer gevonden werd. De koekjes zien er zo’n tachtig jaar later nog steeds eetbaar uit.

Het blikje met mince pies - traditionele Engelse kerstkoekjes met gehakt - en het bijgesloten briefje met ‘liefs van mama’ werd al in 1998 bij een renovatie gevonden in het Lock Hotel in Douglas op het Isle of Man, een Brits eiland in de Ierse Zee tussen het Verenigd Koninkrijk en Ierland, om vervolgens opnieuw te verdwijnen in de archieven van het plaatselijke Manx museum, waar het nu éindelijk opnieuw teruggevonden is. 

Het blik koekjes kwam met een briefje erbij, waarin de moeder van Able Davis vertelt over het leven in Birmingham, waar de familie woonde. Het waren harde tijden: verschillende familieleden moesten ‘kaarten voor geld’ en een kamer in het huis werd verhuurd aan gasten. ,,We zullen blij zijn om je te zien wanneer je verlof krijgt”, schrijft de moeder ook nog aan haar zoon.

lees verder onder de foto:

Volledig scherm
De envelop waar het blik koekjes inzat. © Manx National Heritage

“Luchtdicht bewaard”

De koekjes zien er bijna tachtig jaar later nog steeds eetbaar uit. Volgens curator Matthew Richardson van het Manx National Heritage Museum, waar de koekjes sinds 1998 in de archieven zijn verdwenen, komt dat doordat de lekkernijen in een luchtdicht blikje verzegeld zaten. Het museum komt nu met de vondst naar buiten omdat dit “de juiste tijd van het jaar is voor dit verhaal.”

Over waarom de koekjes onder de vloer verborgen waren, heeft Richardson nog wel een theorie. ,,Als je een kamer deelde met vijf of zes andere mannen die je niet kende, dan was de enige manier om je eigendommen te beschermen om ze te verstoppen. We weten niet waarom deze matroos zijn mince pies nooit opgegeten heeft. Misschien werd hij plots naar een andere plek gestuurd en had hij geen tijd meer om ze op te halen.”

Zo maakt Miljuschka kerstkalkoen:

  1. Nieuw: voortaan al het nieuws over koken en eten gratis in je mailbox

    Nieuw: voortaan al het nieuws over koken en eten gratis in je mailbox

    Wil je alles weten over voedsel: de trends, de prijzen en hoe het met de veiligheid van je eten is gesteld? Of wil je gewoon dagelijks antwoord op de vraag wat je nu weer moet eten? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief. Dan krijg je nieuws, tests, achtergronden, tips en trucs en nog veel meer van onze redactie Koken&Eten in je mailbox. Abonneer je vandaag nog op de nieuwsbrief van AD Koken&Eten. Klik hier om je aan te melden.