Volledig scherm
Marley Hond maakt niet alleen haar eigen lunch klaar, ze regelt ook het ontbijt voor haar man, dat hij kan meenemen naar zijn werk. © Arie Kievit

Liever je eigen bammetje mee naar je werk

Nederlanders eten tussen de middag het liefst hun eigen brood of salade. Gemiddeld gunnen ze zich iets meer dan een halfuur voor de lunch. Genieten is vaak ver te zoeken.

Volledig scherm
Broodtrommel © Gratis

Een gulden kostte de lunch die Marley Hond uit Fijnaart een jaar of 35 geleden kocht op haar werk. Daar kreeg ze een fikse maaltijd voor: boterhammen, beleg, een kom soep en een glas melk. ,,Zo’n zelfde lunch zou nu 7 euro kosten bij de cateraar van de bank waar ik werk, dus omgerekend 15 gulden. Maar mijn inkomen is niet vijftien keer zo hoog als toen.’' Daarom maakt ze haar lunch nu elke dag thuis en neemt die mee.

Marley is niet alleen. Een enquête onder 8058 werkende Europeanen van bezorgdienst Uber Eats en onderzoeksbureau YouGov laat zien dat een derde van de Nederlandse werknemers altijd zelf een lunchpakketje meeneemt. In 69 procent van de gevallen zijn dat eigen boterhammetjes. De salade staat op nummer twee met 34 procent en op nummer drie pasta met 18 procent.

Restaurant

Marley Hond zit in het saladekamp. Elke dag maakt ze haar eigen lunch, waardoor ze bijna nooit meer in het restaurant van haar werk komt. ,,Het warme eten is relatief goedkoop. Ik denk dat vooral vrijgezellen zulke warme maaltijden nemen, zodat ze ‘s avonds niet meer hoeven koken.’'

Salade, pasta of boterhammen. Uitgebreid genieten doet werkend Nederland niet, met een pauze die gemiddeld 34 minuten duurt. Flink haasten, tenminste als je ons gedrag vergelijkt met dat van Zuid-Europeanen. Spanjaarden nemen 45 minuten de tijd, Italianen 53 minuten. Portugezen zijn koplopers: gemiddeld duurt het middageten daar 59 minuten. Polen vormen hun tegenpolen: die zijn in 26 minuten klaar.

Volledig scherm
© AD
Quote

Ik denk dat vooral vrijgezel­len zulke warme maaltijden nemen, zodat ze ‘s avonds niet meer hoeven koken

Marley Hond

Dat eten gebeurt niet eens in alle rust, zo blijkt ook wel uit de enquête: 40 procent van de respondenten geeft aan ‘al desko’ te eten oftewel achter het bureau.

Stiefkindje

Volledig scherm
Nederlanders nemen niet lang de tijd voor hun lunch in bedrijfskantines. © Dijkstra bv

Jammer, dat gehaast, vindt Susan Aretz, auteur van het boek Wat lunchen we vandaag? ,,Het is vaak vullen in plaats van genieten, maar dat zit in onze cultuur. Lunch is het stiefkindje van de dag. ‘s Ochtends zitten mensen nog wel met het gezin om tafel of gaan even zitten met de krant. En ‘s avonds is het voor veel mensen een mooi moment om de dag door te nemen. Zelfs ik schuif ook vaak een boterham naar binnen als ik thuis werk, terwijl ik een koelkast vol lekkere dingen heb. Maar vandaag maak ik een misosoepje. Veel lekkerder en weinig werk.’'

Voor veel mensen is dat een brug te ver. Die zweren bij hun broodtrommel. Laurie Porteners laat weten het anders onbetaalbaar wordt. ,,Mijn man eet zo veel, als hij ergens een broodje zou halen heeft hij er al zeker drie nodig en dan lopen de kosten te veel op.’'

Yvonne Ke uit Zevenbergen meldt dat ze nog een andere reden heeft om zowel ontbijt als lunch mee te nemen. Ook voor haar is belangrijk dat het goedkoper is dan iets op haar werk kopen. ,,En: de verleiding om iets ongezonds te eten is dan kleiner.’'