Lockdown zorgt voor meer gezonde eters: ‘Ik geloof er niets van’
Bijna een kwart van de Nederlanders geeft aan gezonder te eten sinds de ‘intelligente lockdown’ van kracht is. Een kleine groep eet juist slechter. Voor de overgrote meerderheid is niet zoveel veranderd. ,,Dat vind ik moeilijk te geloven’’, zegt hoogleraar Voeding Renger Witkamp.
Delen per e-mail
Onderzoeksbureau Ipsos deed een peiling, in samenwerking met de Volkskrant. Ze wilden achterhalen of het gedrag van mensen door de coronacrisis is veranderd. Daarom vroegen ze ongeveer duizend mensen onder andere naar hun (eet)gedrag van de afgelopen twee weken.
Er blijkt een deling te zijn tussen de mensen, laat onderzoeker Sjoerd van Heck weten. ,,Het bleek dat sommigen deze crisis aangrijpen om gezonder te eten. Bijna 18 procent. Terwijl verreweg de meesten hun eetgedrag niet aanpassen. Ruim 73 procent.’’
Ik zou graag eens in de keuken willen kijken bij die 73 procent die zegt dat ze precies hetzelfde eten
Jokkenbrok
Dat het eetpatroon van de meeste mensen hetzelfde is gebleven, of dat sommigen zelfs gezonder zijn gaan eten, vindt Renger Witkamp, hoogleraar Voeding aan de universiteit van Wageningen, moeilijk te geloven. ,,In de voedingswetenschappen weten we dat de meeste mensen jokken over hun voeding. Bijna iedereen wil zich gunstiger voordoen. Ik zou graag eens in de keuken willen kijken bij die 73 procent die zegt dat ze precies hetzelfde eten. Of die 18 procent die zelfs beweren gezonder te zijn gaan eten. Bijna iedereen snoept in deze periode van thuiszitten, inclusief ikzelf.’’
Toch is het een goede score, vindt Witkamp. Ervan uitgaande dat er een paar ‘jokkebrokken’ tussen zitten. ,,Het valt me alles mee’’, zegt hij. Datzelfde denkt gezondheidsjournalist Tijn Elferink en schrijver van Dit boek is gezond. ,,Uiteindelijk zijn we toch gewoontedieren. Dus mensen zijn geneigd door te gaan, zoals ze hiervoor ook deden. Echte verandering in je eetpatroon teweeg brengen is heel lastig. Daarom vind ik het percentage dat zegt gezonder te eten best knap.’’
Koken
Elferink deed onlangs zelf ook onderzoek naar het eetgedrag van mensen, samen met onderzoeksbureau Motivaction, in opdracht van ONVZ zorgverzekeraar. De uitkomsten waren vergelijkbaar, namelijk dat 20 procent gezonder is gaan eten sinds de crisis. ,,Wij merkten dat er een tweedeling is tussen mensen mét gezin en zonder gezin. Voor mensen met een gezin bleek het lastiger om gezond te eten. Die hebben meer ballen in de lucht te houden en minder puf om ’s avonds nog te koken. De stelletjes zonder kinderen, of alleenstaanden, hadden juist de tijd om eerder op de dag al te beginnen met koken. En een pannetje op het vuur te zetten.’’
Stress
Bijna 6 procent geeft juist aan ongezonder te eten. Volgens hoogleraar Witkamp zal dit percentage zeker weten hoger liggen. Dit aantal valt mee, maar toch is het ‘slecht nieuws’, vindt Elferink. Met name vanwege de uitkomsten van de rest van het onderzoek. Zeker 38 procent van de ondervraagden gaf ook aan minder te sporten en bewegen, sinds de crisis. Bovendien ervaart 35 procent meer stress dan voorheen. Wederom verklaarbaar, volgens Elferink, want we zijn immers thuis, op de plek waar we koken, maar toegang tot de sportschool is er niet bij.
Geldzorgen en stress op werk kunnen, zeker in combinatie met hamsteren, zorgen voor bijvoorbeeld snackgedrag
Stress kan weer negatief bijdragen aan een ongezond voedingspatroon. Dat is waar Jaap Seidell, hoogleraar voeding en gezondheid aan de Vrije Universiteit Amsterdam, voor waarschuwt. ‘Geldzorgen en stress op werk kunnen, zeker in combinatie met hamsteren, zorgen voor bijvoorbeeld snackgedrag’, zegt hij in de Volkskrant. ‘Ook buiten de crisistijd is er een verschil tussen mensen die erin slagen gezond te leven en zij die dat niet kunnen.’ Deze crisis kan die kloof nog meer verdiepen, gelooft hij.
Een beetje stress is niet erg. Dat hebben we nodig. Het is functioneel om dingen voor elkaar te krijgen, volgens Elferink. ,,Het wordt pas gevaarlijk als we chronisch stress ervaren, wat natuurlijk goed kan in tijden van corona. Er zijn genoeg mensen die vrezen voor hun baan en hun bron van inkomsten. Stress kan ervoor zorgen dat je liever met een zak chips op de bank zit, dan zelf gaat koken, of een drankje drinkt, in plaats van een gezond rondje in het park te gaan doen.’’ Uit de peiling bleek dat ongeveer 10 procent van de ondervraagden meer drinkt en 5 procent meer rookt. ,,Dat is iets om voor uit te kijken.’’
De gegevens in dit artikel zijn gebaseerd op online onderzoek van Ipsos onder een representatieve steekproef van 1.017 Nederlanders (18+). Het veldwerk vond plaats tussen 24 en 26 april 2020. De steekproef is representatief voor de Nederlandse stemgerechtigde bevolking op de kenmerken leeftijd, geslacht, opleiding, regio, werkzaamheid en stemgedrag bij de laatste landelijke verkiezingen
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Happen en stappen! Frituurloop in Zwolle groot succes, tot de boa’s komen: ‘4000 euro is veel frietjes’
,,Wat moeten we anders?!” Die retorische vraag is voor de vele deelnemers aan de eerste Frituurloop in Zwolle dé reden om mee te doen: een verzetje in tijden van verveling. Honderden Zwollenaren doen dit weekend mee aan de wandeltocht langs vijf snacktenten. Maar als de boa’s komen, lijkt het initiatief ten onder te gaan aan het eigen succes. -
PREMIUMvideo1
Nog één klacht en take-away van Café Tante Knier moet dicht: ‘Het is een klap in mijn gezicht’
Te veel mensen stonden onlangs in de Keizerstraat aan statafels te genieten van de take-away. Café Tante Knier kreeg een waarschuwing van de burgemeester: nog één keer een klacht en de zaak moet twee weken dicht. Eigenaar René Vink baalt enorm. ,,Het is een klap in mijn gezicht.” -
PREMIUM4
Eet soep als ontbijt en vermijd suiker: dit zijn de beste tips voor een sterk immuunsysteem
Corona wijst ons er opnieuw op: hoe sterker je immuunsysteem, hoe minder groot de kans dat je (ernstig) ziek wordt door een virus. In vier nieuwe boeken lees je advies over wat je zelf kunt doen. -
Nu we ze volop eten: alles wat je moet weten over paaseitjes
De winkels puilen nu uit van de paaseitjes. Hoe gezond zijn die chocoladesnoepjes en welke smaken zijn het populairst? -
PREMIUM
Dit sterrenrestaurant gooit na corona de deuren in het weekend dicht
Ze speelden al langer met de gedachte maar de tweede lockdown heeft Tabitha en Rik Jansma van Basiliek in Harderwijk het laatste zetje gegeven. Na coronatijd gooien ze de deuren van hun sterrenrestaurant in het weekend dicht. De Jansma’s hebben het afgelopen jaar een rijker sociaal leven ontdekt en willen dat niet meer kwijt.
-
PREMIUMKoken & eten
In deze chocoladefabriek in Brabant kun je je eigen pak hagelslag maken
Het heeft de sfeer van Sjakie in de Chocoladefabriek, maar het is levensecht. In een nieuwe chocoladefabriek in het Brabantse Veghel die nu in de maak is, maak je je eigen chocoladereep, in je eigen favoriete smaak, met je zelf ontworpen wikkel erom. In de fabriek werken alleen maar jonge mensen. -
PREMIUM
Door webshops ligt een koopverslaving op de loer, dit doe je eraan
Winkelen en uitgaan kan al een tijd niet, maar gelukkig hebben we webshops. Nou ja, gelukkig... Voor sommige mensen is een druk op de koopknop zó verleidelijk, dat een koopverslaving op de loer ligt. -
PREMIUM2
Prenatale depressie blijft vaak onbehandeld: ‘Door de stress beviel ik van een prematuurtje’
Niet elke zwangere vrouw is in blijde verwachting. Sommigen voelen zich neerslachtig of angstig, maar om hulp vragen is moeilijk. Dat kan een prenatale depressie tot gevolg hebben. ,,Het is not done om te praten over de slechte kanten van een zwangerschap”, vertelt ervaringsdeskundige Carmen Wille (31). Vroedvrouw en psychotherapeute An-Sofie Van Parys pleit voor meer bewustwording, want een prenatale depressie kan ernstige gevolgen hebben voor moeder én kind.