Luxe notenmix is vaak gruis met een boel krenten
Voor jou getestDe term elitehaver belooft een selectie van luxueuze sterrennoten. De werkelijkheid is veelal krenteriger, ontdekt ons panel. Letterlijk.
Delen per e-mail
Als een bedrijfstak de wind in de rug krijgt, duurt het nooit lang voordat de Grote Jongens opstaan. Zo ook in de notenbranche. ,,Je ziet spelers ineens gigantische partijen opkopen’’, vertelt notenboer Marco Slaghuis. ,,Het is bizar. Er wordt met noten gespeculeerd alsof het olie is.’’
Geef ze eens ongelijk. Gezondheidsgoeroes en duurzaamheidsprofeten buitelen de laatste jaren over elkaar heen om noten de hemel in te prijzen. Met een almaar groeiende vraag als gevolg, merkt ook marktkoopman Slaghuis. ,,Tot voor kort hadden we nooit jonge mensen aan de kraam. Tegenwoordig komen ze wekelijks een kilo noten kopen om bijvoorbeeld hun eigen granola of mueslirepen te maken.’’
,,Soms zijn ze door hun diëtist gestuurd’’, weet partner Ancella Slaghuis. ,,En noten worden steeds vaker gebruikt als vleesvervanger’’, weet cateraar Fairuz Alaaeldin.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Een duurzaam interieur met tweedehands meubels: waar moet je op letten?
Het wordt steeds populairder om tweedehands meubels te kopen, maar waar moet je nu opletten voordat je de portemonnee trekt voor die vintage kledingkast. -
PREMIUM
Martijn (45) verdiende Michelinster op een Ierse klif, nu komt hij zijn kookkunsten vertonen in Gouda
Hij was in 2010 de eerste in Ierland die buiten Dublin een Michelinster kreeg. En hij stond achter de stoof voor gasten die soms het vliegtuig namen om te komen eten. Binnenkort bestiert de chef-kok hotel Relais & Chateaux Weeshuis Gouda. Zijn naam: Martijn Kajuiter (45). -
Franse boeren vrezen voor mislukte wijn- en fruitoogst na strenge vorst
Na een reeks nachten met strenge vorst vrezen veel Franse wijnbouwers en fruittelers voor hun oogst. De omvang van de schade wordt momenteel vastgesteld, zei de Franse premier Jean Castex tijdens een bezoek aan getroffen boeren in Colombier-le-Cardinal in de zuidelijke regio Ardèche. -
Dit zijn de beste smartwatches van dit moment
Smartwatches worden steeds slimmer en gevarieerder, maar welke kun je het beste kopen? We zetten samen met de redactie van Tweakers de beste opties van verschillende merken op een rij. -
PREMIUMVoor jou getest
Thuis een straffe espresso maken: met deze machines lukt dat wel
Wie het nieuwe jaar een beetje wakker wil beginnen, zoekt zijn toevlucht tot de sterkste koffie. Onze cafeïnekenners keuren espressomachines.
-
Dragons' Den
Investeren in stilgevallen festivalbranche? De Dragons durven het aan met deze start-up
De barman in je broekzak. Zo omschreef Dragons’ Den-deelnemer Daniel van Drunen zijn dienst die luistert naar de naam Airchip. In de laatste aflevering van het seizoen was te zien hoe hij en zijn compagnon Jan ten Kate op zoek gingen naar een investering van 200.000 euro. Ze overtuigden Won Yip en Nikkie Plessen om beiden 150.000 euro te investeren. -
PREMIUMVoor jou getest
Vegaballen: eentje lijkt wel echt gehakt, maar pas op voor de spons
Minder vlees eten: het prijkt op menig lijstje met goede voornemens. Dus gooi eens een plantaardig balletje in de pan. Ons panel proeft zeven merken vegaballen. -
PREMIUM
Martijn laat mensen die hun smaak verloren weer proeven: ‘Ik vind het soms zelf echt niet te eten’
Martijn van Gemst (40) laat mensen die hun smaak hebben verloren weer proeven. Net nadat hij een speciale opleiding hiervoor afrondde, verloor hij zélf zijn smaak door corona. Even was hij in ‘complete paniek’, tot hij besloot zichzelf te onderzoeken. Met succes. ,,Als je het allerliefst friet met mayonaise eet, maar je proeft het niet meer, dan zorg ik ervoor dat je het wél weer ervaart.”