Carolina Reaper werd vijf jaar geleden uitgeroepen tot de heetste peper ter wereld.
Volledig scherm
Carolina Reaper werd vijf jaar geleden uitgeroepen tot de heetste peper ter wereld. © Shutterstock

Man krijgt gruwelijke hoofdpijn na eten heetste peper ter wereld

Een 34-jarige Amerikaan is na het eten van de heetste peper ter wereld op de eerste hulp van het ziekenhuis terecht gekomen. Hij had klachten die de artsen omschrijven als 'donderslaghoofdpijn'. 

De man had meegedaan aan een wedstrijd waarbij hij een hele Carolina Reaper had gegeten. Dat is de allerheetste peper die er bestaat. Zijn artsen beschrijven zijn casus in het medische tijdschrift BMJ Case Reports om andere artsen te attenderen op deze oorzaak van ondraaglijke hoofdpijnen.  

Volgens de behandelende artsen van de patiënt, wiens identiteit niet wordt genoemd in het artikel, kreeg hij pijn in zijn nek en achterhoofd. Daarnaast kreeg hij 'donderklaphoofdpijnen' die zo hevig waren dat hij op de eerste hulp van het ziekenhuis terechtkwam. 

In de video hieronder zie je mensen die de uitdaging met hete pepers aangaan.

Schade

De Amerikaan hoefde niet behandeld te worden. De symptomen verdwenen na een tijd vanzelf. Een hersenscan na vijf weken wees uit dat zijn slagaders opnieuw een normale omvang hadden. De man hield geen neurologische schade over aan het voorval, mogelijk wel een gepeperde ziekenhuisrekening.

De Carolina Reaper werd vijf jaar geleden door het Guinness Book of Records uitgeroepen tot heetste peper ter wereld. Eetwedstrijden en challenges met hete pepers zijn niet ongevaarlijk, zo waarschuwt arts Sanjeev Jain van de Columbia Astma- en allergiekliniek in Huffington Post. Je kunt er kortademig van worden en braakneigingen krijgen. Door het vele zweten kun je ook uitgedroogd raken. 

Kinderen die de peper eten kunnen in extreme gevallen zelfs sterven. 
Het gevaar zit in de stof capsicum, die de zenuwen prikkelt en doorgeeft aan de hersens dat je pijn of hitte voelt, aldus Jain. Het is niet het spul zelf dat kwaad doet, maar de pijnlijke reactie kan stress of angstige symptomen veroorzaken. Vooral mensen met astma kunnen daar last van krijgen. 

Het eten van hete pepers kan ook voor een heldenstatus zorgen. De Chinees Li Yongzhi verwierf faam doordat hij naar eigen zeggen elke dag 2,5 kilo pepers eet, bij elke maaltijd. Bekijk hieronder de dagelijkse rituelen van Yongzhi: