Mannen moeten óók minder vlees eten
Vrouwen doen al hun best om minder vlees te eten, maar mannen moeten ook aan de peulvruchten en noten. Ze eten nog te veel vlees. Voor hun gezondheid zouden zij maximaal 500 gram vlees per week moeten eten, maar de gemiddelde man eet wel 900 gram per week. Daarom begint het Voedingscentrum vandaag een behoedzame campagne om mannen te verleiden om alternatieven te proberen.
Het is de toon die de muziek maakt, weet het Voedingscentrum. Vandaag begint een campagne om mannen te verleiden hun vleesinname te halveren. En dat gaat op subtiele wijze.
Via abri's bij NS-stations, ludieke t-shirts en invloedrijke mannen wil het kenniscentrum vooral mannen bereiken die al eens overwogen hebben om alternatieven voor vlees te kiezen. Niet de verstokte vleeseter dus.
,,We zeggen niet dat mannen geen vlees meer mogen eten, maar adviseren verder te kijken dan vlees", zegt Corné van Dooren, expert duurzaam eten bij het Voedingscentrum. ,,We willen niet dat Nederlanders vlees laten staan, maar dat ze een aantal dagen per week voor iets anders kiezen. Een heel aantal mannen doet dat gelukkig al.” De manier van aanspreken luistert nauw, zegt Van Dooren. ,,De termen vega of vleesvervanger hebben voor een deel van de mannen een verkeerde associatie.”
Mannen denken ook vaker dat vlees onmisbaar is
Mannen hebben een kennisachterstand als het gaat om de gezondheidsrisico's, aldus Van Dooren. Hij noemt als voorbeelden een verhoogd risico op darm- en longkanker, een beroerte en diabetes type 2. ,,Mannen denken ook vaker dat vlees onmisbaar is. Dat is een extra reden om hen aan te spreken.”
Vlees is niet onmisbaar, zegt Van Dooren. Er zijn goede alternatieven zoals peulvruchten, noten of ei. Wie daarvan meer eet, levert volgens Van Dooren een bijdrage aan het verbeteren van zijn eigen gezondheid en het milieu.
De aanbeveling van het Voedingscentrum (in de Schijf van Vijf samengevat) luidt: niet meer dan 500 gram vlees per week, waarvan maximaal 300 gram rood vlees zoals rund- en varkensvlees. Vooral mannen eten een stuk meer: tot wel het dubbele hiervan. Vrouwen kiezen vaker voor een maaltijd zonder vlees.
De mannelijke rolmodellen dragen shirts met teksten als ‘never bean so happy’ en ‘get egg cited’. De shirts zijn ook te bestellen bij de site van het Voedingscentrum. Op die site staan ook recepten met kidneybonen, kikkererwten, ei en noten.
Een van de gezichten van de campagne is een vegetariër en rolmodel voor jongeren, rapper dj Dio. ,,Veel mannen zijn echte vleesliefhebbers; ze kunnen vlees erg romantiseren. Ik deed dat ook”, zegt Dio, die officieel Diorno Dylyano Braaf heet. Tot een jaar of drie geleden, toen hij lichamelijke en mentale verlichting zocht. Hij leerde welke impact vlees eten heeft op de wereld, de dieren en op hemzelf. ,,Toen ik me ging inlezen en documentaires zag, kon ik niet meer terug. Als je de wereld wilde veranderen, dan kon ik het beste met mezelf beginnen.”
De toon is goed gekozen, vindt Dio. ,,Ik denk dat het beter kan overkomen als je het subtiel brengt. Ons dieet is zo diep geworteld. Eten is ook traditie.”
,,We zijn blij dat het Voedingscentrum met deze campagne duidelijk maakt dat mannen te veel vlees eten en dat minder (of geen) vlees eten beter is voor hun gezondheid‘’, zegt voorzitter Emile Dingemans van de Nederlandse Vereniging voor Veganisme. ,,Mensen kunnen tenslotte heel goed leven zonder dierlijke producten.”
Volgens Dingemans neemt het aantal mannen dat veganist is toe. ,,Compassie voor dieren en de planeet is het nieuwe stoer.” Speciaal voor mensen die niet weten waar ze moeten beginnen organiseert de vereniging in januari de VeganChallenge. ,,Mensen die zich hiervoor (gratis) inschrijven, ontvangen een week lang recepten en tips.”
Zo maak je de ‘Mexicaanse vega-tortilla’s:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMKoken & Eten
Granola supergezond? Als je dit erin doet, krijg je alsnog een suikerpiek (en dip)
Granola is een van de populairste ingrediënten bij het ontbijt. Wie granola kiest, denkt ook automatisch gezond bezig te zijn, maar klopt dat wel? Alles hangt af van de mix van de ingrediënten in de granola en hoe je die klaarmaakt, vindt chef en voedingsdeskundige Sandra Bekkari. -
PREMIUM
Alles over picknicken en buiten eten
Als kind nuttigde hij zijn ‘cowboy-eten’ op het platje achter het huis, nu trekt meneer Hamersma de vrije natuur in voor de perfecte picknickplek. Met de meeneemmaaltijden van mevrouw. -
De verborgen calorieën die je beter kunt mijden als je wilt afvallen
Veel mensen vragen zich af waarom ze niet afvallen, ondanks hun strikte eetregime. Dat kan te maken hebben met bepaalde producten die op het eerste gezicht ‘gezond’ lijken, maar caloriebommetjes zijn. -
podcast
Corina: ‘Ik was blij met de diagnose, er is geen grotere hel dan onverklaarbare kinderloosheid’
Een zwangerschap leidt niet altijd tot een blakende, gezonde baby: per jaar verliezen in Nederland zo’n 25.000 vrouwen een ongeboren kindje. In de podcast Miskraammonologen, een productie van Ouders van Nu, AD en de regionale titels, hoor je de persoonlijke verhalen van deze vrouwen. -
Kan 't goedkoper?
We betalen meer voor onze zak chips, en dat komt niet alleen doordat aardappels duurder zijn
De prijzen stijgen, ook die van onze boodschappen. Elke week bekijken we één product. Betaal je er meer voor en is er een manier om te besparen? Vandaag: chips.
-
PREMIUM
Veel chocoladeletters onder de maat, vinden de experts
Nu de goedheiligman weer in het land is, zijn chocoladeletters niet aan te slepen. Maar welke smaakt het lekkerst? Ons panel proeft een half alfabet aan pure varianten. -
Energierekening
Valentijn (38): ‘Een groot deel van mijn energiekosten wordt vergoed door mijn werkgever’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Valentijn (38) uit Leeuwarden. -
PREMIUMKoken & Eten
Haring is vetter (en duurder dan vorig jaar): Hollandse Nieuwe zorgt weer voor rijen bij de viswinkels
Vanaf woensdag eten we weer onze vertrouwde Hollandse Nieuwe. Lekker vet. De viswinkels verdienen goed aan de Clupea harengus, net als de supermarkten. Hij is wel duurder dan vorig jaar door de gestegen kosten.