Volledig scherm
Bijzondere honing uit Nieuw Zeeland zou geneeskrachtig zijn.

'Manuka honing heeft een genezende kracht'

Honing in de thee of over een broodje, je moet er van houden maar veel mensen zijn er gek op. Maar wist je dat sommige artsen zeggen dat Manuka honing een genezende kracht heeft?

Manuka is een soort honing dat geproduceerd wordt in Australië en Nieuw Zeeland. De nectar komt uit de Manuka struik en de prijzige zoetigheid wordt vaak verkocht als 'super food'. Maar er zijn steeds meer mensen die stellen dat de honing  ook helpt bij allergieën, verkoudheid, keelpijn, wonden en zelfs griep. 

Een warme whiskey tegen de griep, de Britten drinken het!

Honing wordt wel vaker als een helend medicijn gezien. Maar wat maakt de Manuka honing anders? Deze bijzondere honing heeft een extra bestanddeel met een krachtige anti-microbiële werking gericht op ziekteverwekkers. Deze werking werd in de jaren 80 ontdekt door professor Peter Molan in Nieuw-Zeeland. Hij kwam tot ontdekking dat Manuka honing anders is dan de normale variant.

De oorzaak van deze activiteit bleef jarenlang onvindbaar, totdat twee laboratoria tien jaar geleden de stof methylglyoxal (MGO) in de zoete vloeistof identificeerden. MGO is een stof die van nature voorkomt in veel voedingsmiddelen en planten.

Volgens Molan werkt Manuka honing vooral genezend bij wonden. Het zou helpen bij het genezen van de wondomgeving, littekens en vermindert de wondgeur. Het wordt door natuurartsen gebruikt bij het behandelen van geïnfecteerde wonden, brandwonden of drukplekken.

Deze 8 gerechten eten mensen wereldwijd na het stappen.

Veel mensen weten echter niet dat Manuka honing genezend werkt. Het wordt namelijk wereldwijd gewoon gekocht om te eten. De honing kan de bacteriën in de keel ook genezen. Maar verder dan dat komt de honing niet, want het overleeft ons verteringsproces niet. 

Desalniettemin kan honingconsumptie andere genezende voordelen hebben. Het is ontstekingsremmend en bevordert de groei van nuttige darm micro-organismen. Deze eigenschappen zijn niet alleen gekoppeld aan Manuka honing maar ook normale honing heeft deze eigenschappen. 

Klik hier voor video’s met handige keukentips, snelle hacks en makkelijke recepten.

Mocht je deze honing willen gebruiken, raadpleeg eerst je huisarts. 

  1. Nieuw: voortaan al het nieuws over koken en eten gratis in je mailbox

    Nieuw: voortaan al het nieuws over koken en eten gratis in je mailbox

    Wil je alles weten over voedsel: de trends, de prijzen en hoe het met de veiligheid van je eten is gesteld? Of wil je gewoon dagelijks antwoord op de vraag wat je nu weer moet eten? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief. Dan krijg je nieuws, tests, achtergronden, tips en trucs en nog veel meer van onze redactie Koken&Eten in je mailbox. Abonneer je vandaag nog op de nieuwsbrief van AD Koken&Eten. Klik hier om je aan te melden.