Volledig scherm
PREMIUM
Zelfs op de luchthaven heeft Lionel Messi z'n beker mate bij - het is dan ook de nationale drank van Argentinië. © RV

Mate: een beetje hippe voetballer drinkt z'n thee zó

Een grote houten beker met een ijzeren rietje, zo drinkt een beetje hippe voetballer tegenwoordig z'n thee. Messi, Ronaldo, Neymar: allemaal kiezen ze voor 'mate'. Het geeft dezelfde boost als koffie, maar dan zonder de bijwerkingen.

Vergeet sportdrank in allerlei fluorescerende kleurtjes, een beetje hippe voetballer houdt zijn vochtbalans op peil met een 'mate' - spreek uit: 'ma-tee'. Argentijnse topspelers zoals Lionel Messi en Nicolás Tagliafico poseren al langer met een grote beker met metalen rietje op Instagram.

Intussen waait de Zuid-Amerikaanse drank via de voetbalkleedkamers ook naar onze contreien, zo toonde de Belgische-Martinikaanse speler Axel Witsel deze week op het sociale netwerk. ,,Mate is de nationale drank van Argentinië. Het is een aftreksel van de bladeren van de plaatselijke mateplant", vertelt theesommelier Jessica van Humbeeck.

,,Je kan het warm of koud drinken. De drank bevat cafeïne, maar in kleinere hoeveelheden dan koffie. Daarnaast bevat het net zoals thee verschillende antioxidanten. Het is populair bij sporters omdat het een energieboost geeft, zonder de negatieve bijwerkingen van koffie. Daarnaast zou het ontgiftend en bloedzuiverend werken en het immuunsysteem versterken."