McDonald’s doet plastic rietjes en deksels in de ban
Bezoekers van McDonald’s krijgen vanaf volgende maand papieren rietjes bij hun frisdrank in plaats van plastic exemplaren. Ook verdwijnen de plastic deksels van de bekende McFlurry-ijsjes in alle 254 restaurants. Dat maakt de fastfoodketen vrijdagmorgen bekend.
De maatregel scheelt op jaarbasis 100 miljoen rietjes, 17 miljoen McFlurry-deksels en in totaal 72.000 kilo plastic. McDonald’s onderzoekt verder hoe het in de toekomst helemaal geen rietjes meer hoeft uit te delen bij frisdranken. ,,We werken aan een deksel van geperste vezels met een speciale drinkopening’’, zegt algemeen directeur Erwin Dito. Hij beklemtoont dat het papier en karton dat het bedrijf gebruikt volledig recyclebaar is.
Met de maatregel zegt McDonald’s als grootste horecaketen in Nederland zijn verantwoordelijkheid te nemen voor een schonere en duurzamere samenleving. Dat is niet enkel altruïstisch gedacht, vertelt Dito bij een toelichting van de duurzaamheidsambities. ,,Onze gasten vragen daarom, maar onze eigen medewerkers ook. De jonge generatie is kritisch, tijdens sollicitaties krijgen we veelvuldig de vraag wat wij zelf aan duurzaamheid doen.’’
Langs de meetlat
Volgens Dito worden de plastic rietjes en deksels vervangen, omdat die het vaakst buiten worden weggegooid en in het milieu belanden. Bedoeling is om ook het gebruik van andere plastic materialen langs de meetlat te leggen. Zo komen de nootjes voor het Sundae-ijsje bijvoorbeeld in een plastic zakje. ,,Ons doel is evenveel kilo’s afval in te zamelen als we uitgeven’’, stelt Dito. Inmiddels is 85 procent van alle verpakkingen die gasten meekrijgen vervaardigd van hernieuwbaar of gerecycled materiaal.
Dito erkent dat een papieren rietje minder prettig drinkt dan een plastic exemplaar. De nieuwe versie oogt wat dikker en het papier is harder, meer als karton. ,,In veel opzichten is plastic natuurlijk een fantastisch materiaal. Wij denken echter dat onze gasten dat voor lief nemen, omdat het zoveel beter is voor het milieu.’’
Ook op andere terreinen werkt McDonald’s aan meer duurzaamheid. Zo rijden alle vrachtwagens die de restaurants bevoorraden sinds begin dit jaar op biodiesel op basis van frituurolie uit de eigen keukens. Ruim een miljoen liter plantaardige frituurolie per jaar wordt in de Rotterdamse raffinaderij van Neste omgezet in biodiesel. Dat scheelt bijna 90 procent CO₂ per liter brandstof, claimt McDonald’s.
Minder rundvlees
Nieuwe restaurants, zoals de nieuwe vestiging in Leidschendam, zijn verder grotendeels met duurzame materialen gebouwd. Keuken en restaurant draaien op groene stroom, zijn voorzien van led-verlichting en de verwarming is gasloos met behulp van een warmtepomp.
De Amerikaanse keten wil verder de hoeveelheid geconsumeerd rundvlees in ons land de komende jaren aanzienlijk terugdringen. In 2022 moet de helft van de proteïnen in Nederlandse McDonald’s-producten niet uit rundvlees komen. Om dat doel te bereiken worden kip en vegetarische producten al een tijd actief gepromoot op het menu. Dat lijkt te werken: afgelopen twee jaar is de verkoop van vegetarische burgers en snacks zoals veganuggets verdrievoudigd.
Bekijk onze trending nieuwsvideo's in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Hamburgers van McDonald's eten we steeds vaker thuis
We eten onze Big Mac steeds vaker thuis op de bank. De populairste hamburger van McDonald's werd vorig jaar 190.000 keer thuisbezorgd en inmiddels worden elke week meer dan tienduizend Big Mac's en duizenden andere maaltijden van de fastfoodketen via koeriers van Uber Eats en Thuisbezorgd.nl afgeleverd. Het bedrijf zet versneld in op uitbreiding van de maaltijdbezorging. -
Zwarte franchisenemers slepen McDonald’s in Amerika voor de rechter
Zeker vijftig zwarte voormalige franchisenemers dagen McDonald’s in Amerika voor de rechter vanwege discriminatie. De hamburgerketen zou hen de minst winstgevende restaurants hebben laten runnen en zou hun minder steun en mogelijkheden hebben geboden dan aan witte franchisehouders. -
Interieurinfluencers laten tienduizenden mensen in hun huis kijken: 'Het is een beetje uit de hand gelopen’
Voor sommige interieurstylisten is hun eigen huis hun etalage. Ze delen foto’s en video’s van hun aangeklede woon- en slaapkamers op social media. Hoe is het om zoiets persoonlijks als je huis op het wereldwijde web te zetten? Drie stylisten slash interieurinfluencers vertellen. -
PREMIUMKoken & Eten
Zo gedraag je je op vakantie in restaurants: ‘Na elf uur ’s ochtends bestel je geen cappuccino meer’
Hoe gedragen we ons op vakantie aan tafel? Wat doe je wel en wat vooral niet. Tips voor vakantiegangers naar zes Europese bestemmingen. ,,Houd de tradities van een land in ere.’’ -
PREMIUMhuisarts vertelt
Op bezoek bij meneer Lobi: ‘Uw vrouw zegt dat u verslaafd bent geraakt aan de bank’
Voor onze rubriek Huisarts Vertelt schrijft Rutger Verhoeff wekelijks over patiënten die hem raken.
-
Waarom we steeds vaker een lekke band hebben op vakantie
Auto's hebben steeds vaker een lekke band in het buitenland. Tien jaar geleden ging het in 20 procent van de pechgevallen in het buitenland om een lekke band, nu is dat 29 procent. Dat meldt de Belgische mobiliteitsorganisatie VAB. -
PREMIUM
Wereldprimeur: de vega varkenshaas is nauwelijks van echt te onderscheiden
Een Nederlands ontwikkelde ’s werelds eerste plantaardige varkenshaas. Een eigentijdse versie van een ouderwets zondagsgerecht. -
Koken & Eten
Deze TikTok-foodhack maakt broccoli snijden eenvoudiger (en schoner)
Een rauwe broccoli in stukjes snijden kan een beproeving zijn. De groentestukjes vliegen door de druk van het mes alle kanten op en je keuken is een rommeltje. Een Britse vrouw heeft op TikTok een trucje gedeeld waarmee je de broccoli volledig intact houdt én een puinhoop op je keukenblad vermijdt.