Meer betalen voor vlees? Prima, als groenten dan goedkoper worden
Ruim de helft (52 procent) van de Nederlanders neemt genoegen met een hogere prijs van vlees als de opbrengst daarvan wordt gebruikt om groenten en fruit goedkoper te maken. Ook zou dit geld gebruikt moeten worden om onder meer stikstofproblemen en broeikasgassen tegen te gaan.
Delen per e-mail
Dat meldt de organisatie TAPP Coalitie (True Animal Protein Price) na onderzoek van DVJ Insights onder duizend Nederlanders. De respondenten gaven antwoord op een online vragenlijst.
Volgens de organisatie zouden de vleesprijzen aan de kassa langzaam moeten stijgen totdat in 2030 voor een ons kip 20 cent, varken 45 cent en voor rund 57 cent meer betaald wordt. Deze meerprijs hangt volgens TAPP af van ‘de reële maatschappelijke kosten’ van het geproduceerde vlees. De opbrengst zou in 2030 tot 1,3 miljard euro per jaar bedragen.
TAPP zet zich in voor een eerlijke prijs voor producten. ,,Dat betekent ook dat er milieukosten voor bijvoorbeeld vlees en zuivel moeten worden betaald.” Minder eten van vlees leidt tot een minder hoge uitstoot van broeikasgassen. Het klimaatakkoord voor de landbouw heeft als doel een 40 procent lagere vleesconsumptie en een fors hogere consumptie van plantaardige eiwitten om de klimaatdoelstellingen te halen.
Goedkopere groenten
Mensen zien volgens TAPP graag goedkopere groenten, fruit, aardappelen en vleesvervangers. Groente en fruit zijn sinds 2000 zo’n 40 procent duurder geworden. De btw op groente en fruit is op 1 januari 2019 van 6 naar 9 procent gegaan. Nederlanders willen nu dat het btw-tarief op deze producten daalt naar het laagst mogelijke niveau van 5 procent. Ook willen zij dat producten met een duurzaam keurmerk en gezonde volkorenproducten en dranken in het superlage btw-tarief komen. Verder spreekt een beter financieel perspectief voor de Nederlandse boeren mensen aan. Zij willen dat de boeren 600 miljoen euro per jaar ontvangen voor investeringen in duurzaamheid en dierenwelzijn.
De coalitie, bestaande uit onder meer Triodos Foundation, Milieudefensie, Dier en Recht en de Vegetariërs Bond, licht zijn plannen morgen toe aan de politiek in Nieuwspoort in Den Haag.
Poll
Wil jij meer betalen voor vlees?
-
Ja hoor, geen probleem (22%)
-
Ja, maar dan wel onder voorwaarden (41%)
-
Liever niet, het is al duur genoeg (25%)
-
Nee, dat kan ik niet betalen (12%)
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Wat Eten We Vandaag: Farfalle met kerriesaus en witvis
Farfalle; een lekkere pasta variant in de vorm van een leuk strikje. Deze pasta wordt gecombineerd met een zelfgemaakte kerriesaus en witvis. Een heerlijke maaltijd die je binnen een half uur op tafel hebt staan. -
PREMIUM
Meer eiwitten uit planten, minder uit vlees: oeroude techniek herleeft
Dankzij bacteriën, schimmels en gisten eten we zuurkool, kaas of chocolade en drinken we bier. Er zijn legio nieuwe toepassingen. Wat te denken van biobrandstof en lupinetempé met vitamine B12? -
Huizenprijs ongekend hoog door schaarste: koper kan ‘kiezen’ uit amper twee huizen
Woningzoekenden hebben nog altijd grote moeite om een geschikte plek te vinden. Ze zijn bereid diep in de buidel te tasten, ondanks de economische onzekerheid die de coronapandemie met zich meebrengt. In de huurmarkt ontstaat wel ademruimte. -
PREMIUM
Koken & eten Met dit slimme bord krijgen kinderen tussen 4 en 8 jaar makkelijker hun groente binnen
Een grote groenteproducent ontwikkelde een slim bord dat kinderen helpt meer broccoli, erwtjes en witlof te eten. In het bord zijn vijf trucjes verwerkt. -
PREMIUM
Koken & eten Bitter vinden we brrrrr... maar het is o zo gezond
In het kader van goede voornemens: kies eens wat vaker voor bitter. Voedingsmiddelen met deze smaak, zoals witlof en broccoli, zijn goed voor je gezondheid. Niet lekker? Je kunt ze makkelijk leren eten.
-
PREMIUM
Zo veranderen jouw arbeidsvoorwaarden in 2021
De coronacrisis heeft ervoor gezorgd dat we meer dan ooit thuiswerken. Dat heeft óók gevolgen voor ons loonstrookje en de secundaire arbeidsvoorwaarden die werkgevers willen bieden. Wat verandert er in 2021? En wat voor invloed heb je daar als werknemer zelf op? -
Wat Eten We Vandaag: Witte winterbowl
Onder een dun laagje witte kool rauwkost en witte tzatziki dipsaus zit een kleurrijke selectie gegrilde groenten. Door rijst als basis te nemen is deze bowl een complete maaltijd. -
Planbureau slaat alarm: kabinet haalt klimaatdoelen niet
Het eerder dit jaar gesloten Klimaatakkoord is niet genoeg om het kabinetsdoel van 49 procent minder CO2-uitstoot in 2030 te halen. Dat zegt het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) in een nieuwe doorrekening van de klimaatplannen.