Volledig scherm
Staatsbosbeheer moet ongeveer 1800 edelherten in de Oostvaardersplassen afschieten voor 1 januari 2020. © anp

Meer dan 24.000 kilo hertenvlees uit Oostvaardersplassen verkocht

Koken & etenHoe omstreden het afschieten van de 1745 edelherten in de Oostvaardersplassen ook was, de verkoop van het vlees mag een succes worden genoemd. Tienduizenden kilo’s vlees belandden op het bord bij ‘gewone’ Nederlanders en in restaurants.

Absoluut een groot succes, vindt Arka Der Stepanian van Crowdbutching de verkoop van het hertenvlees uit de Oostvaardersplassen. Afgelopen week verstuurde de webshop de laatste pakketten. ,,We hebben in totaal 7404 grote en kleine pakketten vlees verkocht. Dat waren 1170 herten en het aantal kilo’s bedroeg 24.316.’’

Het ging heel hard. Van de 15.000 mensen die wekelijks een nieuwsbrief kregen, ving een groot aantal telkens bot als ze bestelden. Het vlees was in een mum van tijd weg. Op een enkele week na – als er niet voldoende herten waren geschoten – verkocht Crowdbutching in korte tijd de hele weekvoorraad. ,,We hadden nog nooit met dit soort volumes gewerkt, dus het was even omschakelen.’’

Heel hard gewerkt

Staatsbosbeheer heeft tussen 10 december en 1 april 1745 edelherten in het natuurgebied afgeschoten. Daarmee is het beoogde overblijvende aantal van 490 nog niet bereikt, maar jagers moesten stoppen vanwege het broedseizoen tussen 1 april en 1 september. ‘Blij’ is niet het woord dat woordvoerder Joke Bijl wil gebruiken als ze spreekt over de voortgang: er moesten tenslotte dieren worden geschoten en daar past dat woord niet bij. Bijl houdt het er liever op dat haar collega’s ‘heel hard hebben gewerkt’ om de opdracht goed uit te voeren.

Quote

Je kon zien dat de dieren gezond waren. Het vlees was goed ontwikkeld

Thomas van Meel, directeur van Piet van Meel Groothandel in Wild en Gevogelte

In januari lukte dat het best. In die maand werden 825 dieren geschoten. Ter vergelijking: in december waren het er 97, in februari 432 en in maart 391.

Door de natuurlijke aanwas breidt het aantal herten zich komende maanden weer uit. Dat betekent dat de jagers vanaf 1 september weer op pad kunnen. Het tellen van de dieren is van groot belang. ,,Dat kunnen we in oktober pas gaan doen’’, aldus Bijl. ,,We doen dat vanuit de lucht en de jonge herten zijn moeilijk te zien als ze nog klein zijn.’’ Tijdens die helikoptervlucht tellen de natuurbeheerders ook in het gebied aanwezige heckrunderen en konikpaarden.

De slager die de verwerking deed is zeer tevreden over de hoge kwaliteit van het vlees. ,,We zijn heel positief’’, aldus Thomas van Meel, directeur van Pieter van Meel Groothandel in Wild en Gevogelte. ,,Je kon zien dat de dieren gezond waren. Het vlees was goed ontwikkeld, er zat vet op; dat zegt iets over de goede manier van beheren.’’

Het is volgens Van Meel opvallend dat consumenten geïnteresseerd bleven in hertenvlees, terwijl eigenlijk vooral november, december en januari bekendstaan als wildmaanden. ,,Voor wild zwijn is in de wintermaanden vooral belangstelling. Terwijl de zwijnen in juli al worden geschoten. Daarom vriezen we dat vlees in. Dat heeft echt te maken met onze eetcultuur.’’ Ook een deel van het hertenvlees zit in de vriezer. Het gaat uiteindelijk naar klanten van voedselbanken, maar het is nog niet uitgedeeld, weet Van Meel.

De consumenten die het vlees aten, hoeven overigens niet bang te zijn kleine korrels hagel tegen te komen, zoals dat bij klein wild wel voorkomt. De edelherten zijn met kogels door long en hart gedood. Die gaan door het beest heen en belanden daarom niet op het bord, aldus Van Meel.

Der Stepanian, in Nederland eindverantwoordelijk bij Crowdbutching, is heel blij met het resultaat. ,,Vooral omdat wij de boodschap hebben kunnen delen dat lekker goed vlees ook gewoon uit Nederland kan komen.’’

Hoe zat het ook weer met de Oostvaardersplassen?