Volledig scherm
PREMIUM
Chef Eke Mariën (links) en wetenschapper Jan Groenewold demonstreren de maillardreactie met een gasbrander, maken chocolademousse met stikstof en maken een meloencocktail met een vacüumzuiger. © Jean-Pierre Jans

Meer smaak aan je gerecht? Sta als een laborant achter het fornuis

Kennis van scheikunde en natuurkunde kan handig zijn bij het bereiden van maaltijden. In het boek Keukenlab vertellen chef Eke Mariën en wetenschapper Jan Groenewold alles over de maillardreactie, karamellisatie, emulgeren, oxidatie en fermentatie.

Hou je van koken, maar ben je op zoek naar meer smaak? Of maak je sommige gerechten nooit omdat je bang bent voor mislukkingen? Dan is het handig om iets te weten van scheikunde en natuurkunde, vinden chef Eke Mariën en wetenschapper Jan Groenewold, schrijvers van het boek Keukenlab. Groenewold: ,,Met een beetje extra kennis hoef je niet bang te zijn dat je saus in de schift gaat. Als je begrijpt wat er gebeurt en hoe dat werkt, kun je het ook fiksen.”

  1. Nieuw: voortaan al het nieuws over koken en eten gratis in je mailbox

    Nieuw: voortaan al het nieuws over koken en eten gratis in je mailbox

    Wil je alles weten over voedsel: de trends, de prijzen en hoe het met de veiligheid van je eten is gesteld? Of wil je gewoon dagelijks antwoord op de vraag wat je nu weer moet eten? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief. Dan krijg je nieuws, tests, achtergronden, tips en trucs en nog veel meer van onze redactie Koken&Eten in je mailbox. Abonneer je vandaag nog op de nieuwsbrief van AD Koken&Eten. Klik hier om je aan te melden.