Volledig scherm
Chocolademelk wordt bijna altijd gemaakt van duurzaam geproduceerde cacao © Shutterstock

‘Meeste chocomelk in schap gemaakt van cacao met keurmerk’

Koken & EtenBijna alle chocolademelk uit de supermarkt is gemaakt op basis van duurzaam geproduceerde cacao. Uit onderzoek van Questionmark blijkt dat slechts drie van de 23 onderzochte merken geen keurmerk voeren.

In de Chocolademelkwijzer die het onderzoeksbureau vandaag publiceert blijkt dat 87 procent van de merken UTZ- of Fairtrade gecertificeerde cacao gebruiken. Logisch, stelt het onderzoeksbureau, ‘gezien de grote problemen in de cacaosector.’ Zo is er sprake van kinderarbeid en verdienen plantagemedewerkers vaak geen leefbaar inkomen.

Questionmark vergeleek 23 verschillende soorten halfvolle en volle chocolademelk op de aanwezigheid van een ‘sociaal topkeurmerk’. Alleen Bonomel (van FrieslandCampina), Inex en Choco!Choco! kiezen als enige voor niet gecertificeerde cacao. Tony Chocolonely is de enige die aangeeft buiten de aankoop van gecertificeerde cacao meer te investeren in de arbeidsomstandigheden van plantagemedewerkers. De cacao van het merk Zuivelrijck is als enige, naast Fairtrade, ook biologisch geteeld.

Suikerreductie

Ook onderzocht het onderzoeksbureau, dat consumenten wil helpen een bewuste keuze te maken in de supermarkt, het suikergehalte per 100 milliliter. Op dat punt blijkt de chocolademelk van Albert Heijn koploper, met 7,5 gram suiker (classic) en 8 gram (halfvol). 

Maar, waarschuwt Questionmark, pak niet de AH Basic uit het schap, want die bevat juist de meeste suikers (13 gram per 100 ml). ,,Het valt ons bij veel productvergelijkingen op dat retailers en producenten vaak kiezen voor een aantal varianten waarvan de goedkoopste variant het ongezondste is. Ik vind dat jammer, want daarmee stuur je mensen die minder te besteden hebben automatisch naar de meest ongezonde producten’’, zegt Charlotte Linnebank van Questionmark. ,,Het zou mooi zijn als de supermarkten verantwoordelijkheid durven nemen voor hun gehele assortiment.’’

  1. Nieuw: voortaan al het nieuws over koken en eten gratis in je mailbox

    Nieuw: voortaan al het nieuws over koken en eten gratis in je mailbox

    Wil je alles weten over voedsel: de trends, de prijzen en hoe het met de veiligheid van je eten is gesteld? Of wil je gewoon dagelijks antwoord op de vraag wat je nu weer moet eten? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief. Dan krijg je nieuws, tests, achtergronden, tips en trucs en nog veel meer van onze redactie Koken&Eten in je mailbox. Abonneer je vandaag nog op de nieuwsbrief van AD Koken&Eten. Klik hier om je aan te melden.