Meeste Nederlanders eten zonder tv en telefoon
De ‘gemiddelde Nederlander’ eet aan tafel, kookt meestal zelf en kijkt geen televisie en laat de telefoon voor wat hij is tijdens het avondeten. Dat blijkt uit onderzoek van het Voedingscentrum onder ruim duizend mensen. Een kwart van de ondervraagden kijkt televisie tijdens het avondeten, twee procent checkt naar eigen zeggen sociale media.
Delen per e-mail
Een kleine meerderheid (52 procent) praat met gezelschap aan tafel, doorgaans de eigen partner of andere gezinsleden. Een op de vijf mensen zegt helemaal geen afleiding te hebben tijdens het eten. Tijdens het ontbijt wordt minder gepraat en is 12 procent met sociale media in de weer, tijdens de lunch 9 procent.
Het Voedingscentrum ziet naar eigen zeggen diverse positieve ontwikkelingen. Zo gaf 23 procent van de ondervraagden aan tegenwoordig meer tijd aan de avondmaaltijd te besteden dan vijf jaar geleden. Een iets kleinere groep is meer tijd gaan besteden aan lunch (17 procent) en ontbijt (19 procent). En 60 procent zegt ‘vaak met veel aandacht te eten’.
,,Veel dingen gaan heel goed’’, zegt voedingsexpert Astrid Postma-Smeets. ,,Het is positief dat mensen de tijd willen nemen voor hun eten en dat ook doen. Met aandacht eten zorgt ervoor dat je beter voelt wanneer je genoeg hebt gegeten. De kans dat je meer eet dan je eigenlijk nodig hebt, is dan kleiner.’’
Snel
Met de avondmaaltijd wordt over het algemeen bewuster omgegaan dan met ontbijt of lunch. Heel lang dineren de meeste Nederlanders niet: gemiddeld nemen de ondervraagden 29 minuten de tijd voor hun avondeten. De lunch nuttigt de gemiddelde respondent in 21 minuten, voor het ontbijt trekt Jan Modaal een kwartier uit.
Volgens het Voedingscentrum vormen vooral 55-plussers een lichtend voorbeeld qua eetgewoonten: zij eten het vaakst zonder afleiding, nemen de tijd en koken het vaakst zelf.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Wat Eten We Vandaag: Kokos Laka met koriander visballetjes
Laksa is een currysoep afkomstig uit Singapore. Een pittige, romige noodlesoep die vaak gecombineerd wordt met vis. Wij gebruiken in dit recept witvis. Je kunt de currypasta zelf maken maar als je weinig tijd hebt, kun je ook kant-en-klare currypasta gebruiken. -
Waarom het tijdens een wandeling wél lukt een goed gesprek te voeren
Na zó lang thuiswerken snak je zelfs naar die ene irritante collega. Gewoon om even te babbelen over iets anders dan werk. Maar hoe houd je contact met collega’s als zoveel mogelijk thuisblijven de norm is. Trainer en auteur Mirjam Wiersma helpt je de onderlinge band warm te houden. Vandaag: wandelen. -
Nick (57) over zijn energierekening: ‘Ik heb er inmiddels een sport van gemaakt’
Hoeveel geld besteedt u aan energie in huis? Hoe probeert u de kosten in de hand te houden? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Nick de Graaf (57) uit Alphen aan den Rijn. -
PREMIUMFijn Spul
Dit zijn de favoriete hebbedingen van Herman den Blijker: ‘Deze olie heelt snijwondjes snel’
De favoriete hebbedingen van chef-kok, horeca-ondernemer en televisiepersoonlijkheid Herman den Blijker (62). Hij is elke dinsdagavond te zien in Crisis in de Tent (SBS6, 21.30), waarin hij met Annemarie van Gaal noodlijdende restaurants helpt te overleven. -
Na de Chinezen komen nu ook de Vietnamezen: nieuw automerk Vinfast naar Nederland
In navolging van de vele Chinese merken maakt dit jaar ook een Vietnaams automerk zijn debuut in Nederland. Vinfast heet het Vietnamese merk, dat na het Chinese MG, Aiways en (binnenkort) Byton en Xpeng de Nederlandse automarkt zal bestormen.
-
PREMIUMWetenschap
Waarom astronauten wijn meenemen als ze de ruimte ingaan
Wijn in de ruimte? Jazeker. In de laatste lading uit het International Space Station zaten twaalf flessen bordeaux en het was niet de eerste wijn die een reis in het heelal maakte. Voor wetenschappelijk onderzoek welteverstaan. -
Koken & eten
Krankzinnig duur dieetboek bevat 40 heel gezonde recepten
Met elke hap die je eruit zou nemen, ben je een godsvermogen kwijt. Het eerste op zoete aardappel gedrukte boek ter wereld kost een slordige 11.000 euro. Vanaf eind deze maand zijn er vijf van te koop. Twee exemplaren zijn gereserveerd voor musea. -
PREMIUM
Enschedese ‘Healthy Chef’ wil inspireren tot gezond leven: ‘Helpt enorm om positief te blijven’
ENSCHEDE - Remko Schippers ziet de scooters van Thuisbezorgd af en aan rijden. „Mensen hebben geen inspiratie meer”, constateert hij. „Maar fysiek en geestelijk gezond blijven is belangrijk, juist nu.”