Volledig scherm
© Rolf Hensel

Met deze 5 tips blijft koken tijdens de hittegolf leuk

Het is weer flink warm in Nederland. Toch moet er elke dag weer eten op tafel staan. De vele salades gaan onderhand vervelen en voor uitgebreid kokkerellen is het veel te heet. Met deze vijf tips van chef-kok Estée Strooker wordt koken tijdens de hittegolf weer leuk!

1. Warm eten mag best ,,Het is een misvatting dat je koud moet eten met warm weer. Een lichte bouillon is bijvoorbeeld goed om vocht vast te houden. Hetzelfde geldt voor het drinken van thee. In de bouillon kun je dan groenten doen die je niet per se hoeft te garen, zoals taugé of spinazie.''

2. Pikant Oosters eten ,,In Oosters eten zit over het algemeen weinig verzadigd vet. Ze gebruiken nauwelijks room, maar juist olie met een lekkere smaak, zoals sesamolie. Als je het eten pittig maakt, dan ga je daar een beetje door zweten en dat is goed. Ook krijg je bij het eten van Thais of Vietnamees weer het vakantiegevoel.''

3. Gebruik fruit ,,Je kunt in deze tijden heel gemakkelijk fruit verwerken in je eten. Het is volop te koop en maakt je gerechten friszoet. Je kunt het wokken of door salades doen. Of je legt bijvoorbeeld perzik met feta op de barbecue. Het is licht en zomers.''

Volledig scherm
© Shutterstock

4. De tray-bake De wat? ,,De tray-bake. Hierbij gebruik je één ovenplaat waar je alles op gooit. Dat kost minder tijd, zo hoef je minder lang in de keuken te staan én je kunt variëren. Je kunt stukken groente gebruiken, maar ook aardappels, verse kruiden, noten en bijvoorbeeld een stuk zalm of gemarineerde kip. Hup, alles in de oven, en bij wijze van spreken is het in dertig minuten klaar.''

5. Buiten koken ,,Met dit mooie weer wil je niet graag lang binnen in de keuken staan. Daarom kun je ook gewoon buiten gaan koken. Bijvoorbeeld door buiten een stellage te maken. Ook hoeft een barbecue helemaal niet veel tijd te kosten. Daar hoeft ook niet alleen maar vlees op, maar bijvoorbeeld ook grove stukken groente die je op smaak brengt met een knoflookolie.''

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. ‘Cocktails maken is geen hocus pocus, iedereen kan het’
    Video

    ‘Cocktails maken is geen hocus pocus, iedereen kan het’

    De passie spat er vanaf als je met Tess Posthumus praat over cocktails. Ze vertelt enthousiast over het vinden van de juiste mix tussen alcohol, kruiden en fruit. Of over welk glas en welke garnering je het beste kunt gebruiken. Laat het maar aan de Amsterdamse (30) over, ze is niet voor niets de beste vrouwelijke bartender ter wereld. De favoriete cocktailrecepten van Tess zijn verwerkt in haar nieuwe boek Masterclass: Cocktails.