Met deze 5 tips van een pro maak je van je kersttafel een feestje
Koken & etenDeze feestdagen vieren we op kleinere schaal dan gebruikelijk. Maak je tafel daarom lekker extravagant, raadt lifestyle-expert An Bogaerds aan. Gebruik vooral een keer een andere stijl dan je gewend bent.
1. De basis
,,De basis van een mooi gedekte tafel is een mooi tafellaken en linnen servetten", zegt An Bogaerds. Haar boek Table Stories is net verschenen, met daarin tips en adviezen van tafelstylingkunstenaars. ,,Daarnaast ideaal voor op je verlanglijstje: het zal een investering zijn voor op de lange termijn.”
Wel moet je het met servetten op safe spelen: off white of zwart is altijd goed. Je gaat er immers lang plezier van hebben. Volgens Bogaerds zijn papieren servetten niet meer van deze tijd. Doordat je ze weggooit is het niet milieuvriendelijk en oogt het niet mooi op tafel.
2. Verlichting
De verlichting is erg belangrijk: ,,Koel licht verpest elke tafel, hoe mooi hij ook is opgedekt.” Ze raadt warm licht met een gele ondertoon aan. Licht van bovenaf is volgens haar niet nodig: ,,LED-lampjes en kaarsen geven een intiem effect aan de tafel”.
Met kaarsen is het leuk om te experimenteren, zowel in hoogtes als in kleuren. Dit geeft een nonchalant effect. ,,Lichteilanden zijn ook leuk. Bij een ronde tafel zet je deze in het midden, bij een rechthoekige tafel zet je ze aan de koppen.”
3. Kleuren
Met nude kleuren sla je de plank bijna nooit mis: beige, terracotta en zandkleuren zijn nu hot, aldus de Vlaamse. Dit kun je fraai aankleden met bijvoorbeeld dennenappels en herfstblaadjes. Wil je het dit seizoen iets spannender, dan kun je voor paars-tinten gaan. ,,Ik raad aan om je tafel dan helemaal over de top te maken. Denk aan glimmende kerstballen, paarse kaarsen of zelfs losse glitters over de tafel", zegt de lifestyle journalist. ,,Zo creëer je een feestelijke sfeer.”
4. Verschillende hoogtes
Volgens Bogaerds zorg je voor overzicht op tafel door te spelen met hoogtes. Zet je broodmand eens op een verhoging en je schalen met hapjes op de tafel zelf: hiermee zorg je ervoor dat elk gerecht de aandacht trekt.
5. Trends
Momenteel zijn er ook veel trends die je toe kunt passen bij het dekken van je tafel. Ronde borden zijn in. ,,Men let er tegenwoordig op niet te veel te eten. Je borden hoeven dan ook niet groot te zijn", zegt Bogaerds. ,,Wanneer je de tafel dekt hoeft het bestek ook niet altijd op het servet te liggen. Een brief, kerstbal of zelfs een citroen kan het bord opleuken.”
Ook ‘bloemenwolken’ (zie de Instagrampost hierboven) zijn niet meer weg te denken uit de huiskamer. Dat is kippengaas waar je droogbloemen in steekt. ,,Let wel op dat ze hoog genoeg hangen, je wilt niet dat ze in je kaarsen terechtkomen.”
Bekijk hier de video's over Koken & Eten:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Kan 't goedkoper?
Besparen op een avocado? Koop ze in de aanbieding (en stop ze in de vriezer)
De prijzen stijgen, ook die van onze boodschappen. Elke week bekijken we één product. Betaal je er meer voor en is er een manier om te besparen? Vandaag: avocado's. -
Amerikaans stel vindt bijna 60 jaar oude McDonald's-frietjes tijdens verbouwing
Een stel in de Amerikaanse staat Illinois blijkt met de aankoop van hun huis (ruim zestig jaar geleden) ook wat fastfood te hebben gekocht. Daar kwamen ze laatst pas achter, toen ze achter een muurtje verrotte frietjes van McDonald's vonden. -
De zin en onzin van een digitaal notitieblok
Ze duiken steeds vaker op, digitale notitieblokken: tablets puur om aantekeningen op te maken. Waarom kan dit handiger zijn dan pen en papier? -
VRAAG & ANTWOORD
‘Mag je autorijden met een koptelefoon op?’
‘Ik zie steeds meer mensen met een koptelefoon op achter het stuur van hun auto zitten’, schrijft lezer Hendrik de Groot in de wekelijkse vraag & antwoord-rubriek van onze autoredactie. ‘Ik heb het idee dat deze mensen de geluiden van buitenaf missen en daardoor niet goed kunnen reageren bij noodsituaties. Is dit niet verboden?’ -
Van dit simpele én gezonde kerstbrood kun je blijven snoepen
Rudolph van Veen is deze periode voor kerst elke dag op tv om lekkere recepten te delen in de kerstsfeer. Zijn recepten zullen makkelijk en snel te maken zijn, belooft hij. Vandaag het recept van makkelijk en gezond kerstbrood.
-
PREMIUM
De rentes gaan weer omhoog, wat betekent dat voor ons spaargeld?
De tijd van negatieve rentes lijkt voorbij. Wereldwijd moet weer betaald worden voor geleend geld. Wie profiteert daarvan en wie betaalt de rekening? Vier vragen over de stijgende rente. -
Op deze manier maak je van carpaccio een echt kerstgerecht
Rudolph van Veen is deze periode voor kerst elke dag op tv om lekkere recepten te delen in de kerstsfeer. Zijn recepten zullen makkelijk en snel te maken zijn, belooft hij. Vandaag het recept van lauwwarme carpaccio met aardpeer en truffel. -
PREMIUM
Bakkers klaar, bakken maar (maar dan zonder tarwebloem)
Nu de schappen met bloem vaak leeg zijn, lijkt brood en cake bakken een stuk moeilijker. Dat hoeft het niet te zijn, weet Marike Bol van Oh My Pie. Zij bakt door haar glutenintolerantie al tien jaar zonder tarwebloem en legt uit welke alternatieven je kunt gebruiken.