Met deze 9 tips kun je zelf verspilling tegengaan
Voedselverspilling ligt aan de supermarkt en de teler. Of aan onszelf? Experts komen met bruikbare tips om thuis wat veranderingen door te voeren.
Als we het over voedselverspilling hebben, zijn we geneigd om met het vingertje naar elkaar te wijzen, volgens Pauline Schouwenburg, van R'damse Nieuwe, een organisatie waarin ‘betrokken ondernemende Rotterdammers’ elkaar vinden.
We wijzen naar de teler, die zijn producten niet kwijt raakt vanwege té hoge eisen en ze daarom weggooit. En naar de supermarkten, die geen ‘lelijke’ producten inkopen. Maar wat kunnen consumenten zelf doen? Experts geven tips.
Kook uitgekookt
1. Je kunt gewend zijn om volgens een bepaald recept te koken, daarvoor producten te kopen, en de rest weg te gooien. Terwijl je ook kunt kijken naar wat je nog in huis hebt, en daar je gerecht op afstemmen, vindt Schouwenburg. ,,Van de overgebleven ingrediënten kun je heel goed een saus of soep maken.’’
2. In het verlengde daarvan hoef je niet altijd een recept te volgen, maar kun je ook gewoon een aantal producten kopen en op basis daarvan een aantal maaltijden bereiden. Deze tip is vooral handig voor de mensen die weekboodschappen doen.
Koop handig in
3. Ben je zo iemand die last minute de winkel in sprint en nog een boodschap voor de dag doet? Volgens Osman Akin, van R'damse Nieuwe zou je dan eens kunnen overwegen om spullen te kopen die nét op de houdbaarheidsdatum zitten.
Onze leverancier zegt geregeld: ik heb een lading minder mooie tomaten, of pompoenen. Ik wil er vanaf!
4. ,,Koop eens de minder mooie paprika’’, zegt Rachelle Eerhart, van Rechtstreex. Bij Rechtstreex kun je lokale boodschappen bestellen, en afhalen op het afhaalpunt in jouw buurt. ,,Wij kopen op basis van de bestellingen, rechtstreeks in bij de boer, en halen het af met ons busje.”
Eerhart: ,,Onze leverancier zegt geregeld: ik heb een lading minder mooie tomaten, of pompoenen. Ik wil er vanaf! Vervolgens zetten wij een bericht op Facebook, of op de webshop: red deze pompoen. Voor een minder hoge prijs, dat wel. Maar je voorkomt wel verspilling.’’
Stel minder hoge eisen
5. ,,Ga ook eens langs de boer’’, zegt Schouwenburg. ,,Kijk hoe een vers stuk fruit of groente er echt uitziet. Als je een eigen moestuin hebt, weet je hoeveel tijd en moeite het kost om tomaten te telen. We zijn gewend dat altijd alles maar beschikbaar is, en perfect. Ondertussen vergeten we dat vlees, groente en fruit natuurproducten zijn.’’
6. ,,We zijn naar een soort standaard gegaan, waarin we niet meer accepteren als er wat aan zit’’, zegt Arnold Both, eigenaar van supermarkt Plus Both, in Rotterdam. ,,Daar moeten we met zijn allen vanaf. Een iets kleiner appeltje is net zo lekker is hoor.’’
,, Als je merkt dat je minder verspilling belangrijk vindt, gedraag je dan daar ook naar als consument’’, geeft Eerhart als tip.
Informeer je
7. Er zijn ook een aantal weetjes om je in te verdiepen, waardoor je verspilling zelf te lijf kunt gaan. ,,Het laatste wat ik heb weggegooid zijn eieren. Weet je hoe je controleert of die nog goed zijn? Doe ze in water, als ze naar het oppervlakte komen drijven, zijn ze niet meer goed’’, zegt Eerhart.
8. ,,Sommige mensen weten niet dat er twee soorten houdbaarheidsdata zijn. De THT-datum (ten minste houdbaar tot), en de TGT-datum (te gebruiken tot). De THT-datum staat vaak op producten die niet snel bederven, en kun je vaak zonder gevaar eten, ook als de datum allang is verstreken.”
Schouwenburg: ,,Ga bij jezelf na: ruikt het nog goed, en ziet het er nog goed uit? Het laatste hoeft niet doorslaggevend te zijn. Schimmel kun je prima van de kaas afsnijden. Wit uitgeslagen chocolade is ook geen ramp.’’
9. Er zijn lokale initiatieven waaraan je als consument kunt meedoen. Groente zonder Grenzen in Rotterdam verzamelt overgebleven groentes en fruit, en kookt daar wekelijks van. Je kunt altijd aanschuiven. Net als bij Seinpost Slinge. Een initiatief van Plus, ook in Rotterdam. Instock heeft drie restaurants (Utrecht, Den Haag en Amsterdam) waar de koks voedsel redden.
Bij Fruitleather zijn leren tassen te koop die gemaakt zijn van fruit. Tot slot: er zijn apps, zoals Too Good To Go, waarmee je overgebleven producten bij winkels en restaurants kunt kopen die anders weggegooid zouden worden.
Zo kook je met kliekjes:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Koken & Eten
Deze smaakcombinaties gaan goed met een zalmgerecht uit de oven
Menig mens is er dol op: een lekker gegaard stukje zalm uit de oven. Maar hoe doe je dit nou op zo’n manier dat het altijd lekker is? Welke groenten en sauzen passen bijvoorbeeld goed bij zo’n gerecht? Met deze tips is succes gegarandeerd. -
10
Waarom je niet te hard moet werken voor je op vakantie gaat
Gedragspsycholoog Chantal van der Leest bekijkt onze gedragingen op de werkvloer: wie of wat bepaalt onze dagelijkse beslissingen? Vandaag: voorpret. -
De grootste fouten die je maakt, terwijl je denkt gezond bezig te zijn
Gezond eten kan lastig zijn. Je doet zo je best, maar hoe vermijd je klassieke fouten? Diëtist Anneleen Visser vertelt. -
PREMIUM
Eerst gooien met dobbelsteen voordat je hapje neemt: met dit bord wordt eten voor je kind een feest
Straks is het gedaan met het getreuzel van jonge kinderen tijdens de maaltijd, het eten wordt een feest. En dat dankzij Menno Kortbeek die een spel verzon. -
De beste consoles voor op de achterbank
Het is zomer en dat betekent voor veel gezinnen een lange reis met de auto richting de vakantiebestemming. Wil je die rit iets comfortabeler maken of zit jouw kroost niet te wachten op zes uur lang ‘ik zie wat jij niet ziet’ spelen? Zorg dan dat je een handheld of draagbare spelcomputer meeneemt.
-
Energierekening
Ruud is van de variabele contracten: ‘Met de huidige energieprijzen pakt dat wat minder uit’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Ruud Koot (60) uit Amersfoort. -
Poepbacterie op touchscreens McDonald's
Een hamburger bestellen via een touchscreen bij McDonald's? Grote kans dat op het scherm poepbacteriën zitten. Bij een test die in het Verenigd Koninkrijk werd gedaan, bleek op elk scherm E.colibacteriën te zitten. -
PREMIUMKoken & Eten
Waarom we ineens allemaal dit Italiaanse biertje drinken
Je struikelt er bijna over: in de supermarkt, het café en restaurants zie je een Italiaans biertje, met op het etiket een man met een groen hoedje. Het bier klotst in veel glazen en kelen, maar hoe komt het dat zoveel bierdrinkers ineens allemaal vallen voor Birra Moretti? Het is lastig om een nieuw biermerk te introduceren. Tipje van de sluier: met een goede campagne en diepe zakken is veel mogelijk.