Met deze drie Sinterklaas recepten steel je de show

5 december komt steeds dichterbij en dat betekent dat het tijd is voor snoepgoed. Wat is er nu lekkerder dan de lekkernijen zelf te maken met familie of vrienden? Dit zijn de beste Sinterklaas recepten van patissier Hidde de Brabander.

Weet jij het verschil tussen een kruidnoot en een pepernoot? Lees het hier.

Pepernoten

Ingrediënten:
- 250g zelfrijzend bakmeel
- Snufje zout
- 4tl speculaaskruiden
- 125g bruine basterdsuiker
- 150g boter
- 90ml melk

Bereiding:
- Doe het zelfrijzend bakmeel in de kom. Voeg hier de bruine basterdsuiker, een snufje zout en de speculaaskruiden aan toe. Roer tot een geheel.
- Snijd de boter in blokjes en voeg dit toe aan de droge ingrediënten. Meng dit met elkaar en voeg de melk toe. 
Tip: Snijd de boter in blokjes, dit mengt een stuk sneller. 
- Tijd om de handen uit de mouwen te steken en het geheel tot een deeg te kneden. 
- Deel het deeg in drie stukken en maak hier lange rollen van. Snijd in gelijke stukjes van ongeveer een centimeter en druk aan op de bakplaat. 
- Bak de pepernoten 15 minuten lang op 160 graden. 
Tip: Wil je precies gelijke pepernoten? Leg het deeg dan een uur in de koelkast zodat het niet uitloopt.

Na de krokodel is er nu ook een Sinterdel. Bekijk het hier.

Sintercake

Ingrediënten: 
- 250g boter
- 250g lichte basterdsuiker
- 250g bloem
- 1tl speculaaskruiden
- 5 eieren
- Pure chocoladeletter
- 75g cranberry's
- 1 sinaasappel
- 75g pepernoten

Bereiding:
- Doe de boter, lichte basterdsuiker en speculaaskruiden in een kom en klop dit luchtig op. 
- Voeg de eieren en het bloem toe. Voeg wat sinaasappelrasp toe en meng het geheel
- Doe het beslag in de vorm en verdeel het goed. Versier de cake met de chocoladeletter, cranberry's en pepernoten naar wens.
- Bak de cake voor 20 minuten op 170 graden. 
Tip: Prik met een satéprikker in de cake en kijk of de satéprikker er droog en schoon uitkomt. Zo ja? De cake is klaar. Is dit niet het geval? Nog even doorbakken.

's Middags ook altijd trek? Dit is de reden.

Gevuld speculaas

Ingrediënten:
Spijs:
- 250g amandelen
- 250g suiker
- Eiwit van één ei

Speculaasdeeg:
- 270g boter
- 500g bloem
- 70g bruine basterdsuiker
- 160g witte basterdsuiker
- 2tl bakpoeder
- 2el speculaaskruiden
- 1 ei

Bereiding:
- Doe de boter, bruine basterdsuiker, witte basterdsuiker en de speculaaskruiden in een kom en kneed het geheel. Voeg het ei tijdens het kneden toe.
- Voeg de bloem en als laatst de bakpoeder toe en kneed het geheel tot een bal. Zet het deeg voor ongeveer een half uur in de koelkast zodat het steviger wordt.
- Doe de amandelen in de keukenmachine en hak het geheel fijn. Voeg tussendoor de suiker toe aan de amandelen en als laatst het eiwit. Mix dit goed. 
- Tijd om het deeg in tweeën te delen en uit te rollen. Verdeel de ene helft van de bodem goed over de vorm. Voeg vervolgens het spijs toe en dek het af met de tweede helft van het deeg.
- Meng een eidooier en de melk door elkaar en smeer het gevuld speculaas in met dit mengsel. Voeg amandelen toe en smeer het geheel nogmaals in.
- Doe het gevuld speculaas voor 45 minuten in de oven op 175 graden. 

Smullen maar!

Klik hier voor video’s met handige keukentips, snelle hacks en makkelijke recepten.

Volledig scherm