Met deze hoeveelheid penen en uien maak je de lekkerste hutspot
Goeievraag.nlUit zoekopdrachten op Goeievraag.nl blijkt dat veel mensen zich afvragen wat de juiste verhouding tussen groente en aardappelen is bij hutspot. Foodjournalist en kookboekenschrijfster Janneke Vreugdenhil geeft antwoord.
Delen per e-mail
Nu de winter nadert en de dagen kort zijn, groeit de behoefte aan een stevig avondmaal. Wat is Hollandser dan een pan hutspot? Hoewel de Spanjaarden het eenpansgerecht in de zestiende eeuw in Nederland zouden hebben geïntroduceerd, is het een echte klassieker uit de Nederlandse keuken.
Kookboekenschrijfster Janneke Vreugdenhil bracht onlangs De Bijbel van de Nederlandse keuken uit en besteedde daarin aandacht aan de Leidse hutspot. Het verhaal: op 3 oktober 1574 vluchtten de Spanjaarden voor de Geuzen en lieten ze een bronzen kookpot achter met daarin gestoofd vlees en groenten. De hongerige Leidenaren aten de kookpot tot de bodem leeg en noemden het gerecht husselpot.
Het traditionele hutspotrecept uit 1574 kan volgens Vreugdenhil onmogelijk met aardappelen zijn gemaakt, vertelt ze aan de telefoon. ,,In die tijd waren er nog helemaal geen aardappelen in Nederland, die werden pas in 1600 in ons land geïntroduceerd, maar het werd oorspronkelijk wel met klapstuk gegeten.”
Klapstuk
Als voormalig Leids student maakt Vreugdenhil nog altijd eens per jaar een pan hutspot klaar, tijdens de viering van het Leidens Ontzet op 3 oktober. ,,Het is een echte traditie geworden en ik maak het altijd met klapstuk. Door de klapstuk eerst in te koken, houdt je automatisch bouillon over die je vervolgens weer kunt gebruiken om de aardappelen op smaak te brengen.”
Het grote verschil tussen stamppot en hutspot is dat een goede hutspot van de lepel af moet lopen, vindt de kookboekenschrijfster. ,,De bouillon van de klapstuk kun je goed gebruiken om het geheel vloeibaarder te maken.”
De verhouding groente en aardappelen die ze in haar recept aanhoudt is 300 gram uien, 750 gram winterwortel en 1 kilo aardappels. ,,Voordat ik de uien bij de rest gooi, fruit ik ze eerst. Zo krijg je een betere smaak.”
Twist
Voor mensen die hun hutspotrecept een twist willen geven maar niet weten hoe, heeft Vreugdenhil een tip. ,,Als je in reepjes gesneden rode puntpaprika mee fruit met de uien en er twee theelepels Marokkaanse ras el hanout-kruiden doorheen mengt, krijg je net even een andere smaakcombinatie.”
Het recept van Janneke Vreugdenhil uit haar nieuwste boek De Bijbel van de Nederlandse keuken vind je hieronder.
Hutspotrecept
Ingrediënten
- 750 g klapstuk
- 2 laurierblaadjes
- 1 takje verse salie
- een stukje foelie
- zout
- 50 g boter
- 300 g witte uien, in ringen
- 750 g winterwortel, in dikke plakjes
- 1 kilo kruimige aardappels, geschild, in kwarten
- peper
Benodigdheden
- stamper
Bereiding
1 Leg het vlees in een pan en schenk er 9 deciliter koud water over. Voeg de laurierblaadjes, salie, foelie en een theelepel zout toe en breng het water aan de kook. Leg een deksel schuin op de pan, zet het vuur laag en laat anderhalf uur zachtjes trekken.
2 Smelt de boter in een pan met zware bodem en fruit hierin de uien op laag vuur tot ze lichtblond en zacht zijn.
3 Doe de gefruite uien, de rauwe plakjes wortel en stukken aardappel bij het vlees in de pan, laat weer aan de kook komen en laat zo’n 30 minuten zachtjes pruttelen tot de wortels en aardappels gaar zijn.
4 Haal het vlees uit de pan en leg even opzij. Verwijder ook de kruiderij. Schenk de helft van de bouillon in een maatbeker.
5 Roer met een houten lepel stevig in de pan zodat de ui, wortel en aardappel mengen. Maak de aardappelen fijn met een stamper, maar zorg dat het geheel niet volledig gepureerd wordt. Voeg zo nodig extra bouillon toe. Een goede hutspot is tamelijk vochtig en zo smeuïg dat hij met gemak van een lepel loopt. Maak hem op smaak met peper en zout.
Dit artikel is gemaakt in samenwerking met Goeievraag.nl. Deze vraag komt oorspronkelijk van GoeieVraag.nl, het vraag- en antwoordplatform van Nederland.
Bekijk hier de video's over Koken&Eten:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Boer Matthijs wil de witte motor weer sexy maken: ‘Dit is de ‘single malt’ onder de melk’
Hij werd voor gek verklaard, stuitte op onbegrip van boeren en de banken stonden nou niet meteen te trappelen. Toch liggen anderhalf jaar na de lancering van ElkeMelk de schappen van Albert Heijn dagelijks vol met flessen van Metha 101, Geertje 72 en van zo’n 100 andere koeien uit zijn stal in Molenaarsgraaf. En het buitenland lonkt. ,,Melk moet weer sexy worden’’, zegt ondernemer Matthijs Baan (40). -
Koken & eten / Video ‘Jonagoldman’ die Aldi-personeel uitschold dient klacht in voor schending van privacy
De Belg die in het Aldi-filiaal in Veurne het personeel uitschold omdat er geen jonagoldappelen meer voorhanden waren, heeft bij de politie een klacht ingediend wegens schending van de privacy. Dat bevestigt de lokale politie. De klant vindt het niet kunnen dat iemand hem stiekem heeft gefilmd en de beelden zonder zijn medeweten op het internet heeft gegooid. -
PREMIUM
dupe partnertoets Pascalle mag nergens meer knippen, maar op steun hoeft ze niet te rekenen
Ze had zich het jubileum wel anders voorgesteld. Pascalle Thüss uit Hengelo komt al 25 jaar bij de mensen thuis, voor een knipbeurt of haarspoelinkje. Nu zit ze thuis, duimen te draaien. Op steun vanuit een van de regelingen van het Rijk hoeft ze niet te rekenen. De partnertoets nekt haar. -
Video Zo krijg je een perfect knapperig velletje op je zalmmoot
Hoe krijg je een knisperend, goudbruin vel op je zalm? In deze aflevering van Koken als een pro legt chef-kok Alain Caron uit hoe hij dat doet. Een van zijn tips: neem geen moot uit de vriezer. -
AUTOTEST Test Citroën C3: strijd tegen de tand des tijds
Eigenzinnig design en comfort zijn van oudsher belangrijke pluspunten van de Citroën C3. Maar kan de huidige, vier jaar oude generatie de concurrentie nog wel aan?
-
Nigella Lawson gaat viraal met sneer naar Trump: ‘Recept van de dag is bittere oranje taart’
De wereldberoemde Britse tv-kok Nigella Lawson (61) gaat viraal op Twitter nadat ze in receptvorm een sneer uitdeelde aan Donald Trump. Uitgerekend in de laatste 24 uur van zijn presidentschap riep ze een ‘bittere oranje taart’ uit tot haar recept van de dag. -
PREMIUM
1,5 meter afstand bewaren? Deze slimme blauwe lijn loopt met je mee
Je loopt een drukke ruimte binnen. Zeg, een stationshal of een beurs. Wanneer een andere bezoeker nadert, verschijnt er plotseling een blauwe streep op de vloer. Komt die persoon binnen de 1,5 meter afstand, dan komen er kronkels in de lijn. Als de afstand weer 1,5 meter is, trekt de lijn recht. Kunstenaar Jólan van der Wiel ontwikkelde het idee met Nick Verstand. In innovatiecentrum Civon in Ulft is inmiddels een werkende versie van het ‘smart distancing system’ te zien. -
PREMIUM
Fijn Spul Dit zijn de favoriete hebbedingen van Herman den Blijker: ‘Deze olie heelt snijwondjes snel’
De favoriete hebbedingen van chef-kok, horeca-ondernemer en televisiepersoonlijkheid Herman den Blijker (62). Hij is elke dinsdagavond te zien in Crisis in de Tent (SBS6, 21.30), waarin hij met Annemarie van Gaal noodlijdende restaurants helpt te overleven.