Met deze tip van de pro zet jij je lepel volgende keer ook rechtop in je erwtensoep
Goeievraag.nlErwtensoep wordt in de winter doorgaans zo dik gegeten dat het meer op pap lijkt dan op soep. Maar hoe zorg je er nu voor dat je erwtensoep een dikke structuur krijgt? Uit de zoekopdrachten op Goeievraag.nl blijkt dat veel mensen zich dat afvragen. Meervoudig wereldkampioen snert koken Ineke Hoeksema geeft antwoord.
Delen per e-mail
Volgens Ineke Hoeksema zorg je dat je erwtensoep de goede dikte krijgt door je bouillon niet in één keer toe te voegen. ,,Wanneer je alles er in één keer in gooit kan je soep heel waterig worden. Als je het stap voor stap toevoegt, kun je zelf bepalen hoe dik de snert zal worden.”
Het hangt af van je erwten, die nemen de ene keer meer vocht op dan de andere keer. Hoeksema voegt de groentes en het vlees pas toe wanneer haar snert de gewenste dikte heeft. ,,Ik houd er wel van als het nog een beetje soep is, hij hoeft van mij niet te dik te zijn.”
Wanneer de spliterwten kapot koken zie je hoe dik je soep zal worden. ,,Dit komt omdat er zetmeel in de erwten zit”, legt bonenexpert Joke Boon uit. ,,Dit werkt bindend en daardoor is deze soep dikker.” Vaak wordt afgeraden om je erwten te weken, maar Boon doet dit toch: ,,Het hoeft maar heel eventjes, maar hierdoor garen je erwten beter en koken ze sneller kapot.”
Inekes recept voor 10 liter snert
Benodigdheden
Voor de bouillon
- 2 varkenspoten
- 500 gr spek aan 1 stuk
- 2 hamschijven
- prei, wortel, knolselderij en ui
- 1 bosje bladselderij
- laurier, foelie, kruidnagel, peper, zout (naar smaak)
- Ongeveer 7 liter water
Voor de verdere bereiding
- 1,5 kg spliterwten
- 1 knolselderij
- 2 winterwortels
- 2 preien
- 4 grote uien
- 1 bosje bladselderij
- zout/peper (naar smaak)
- 2 slagersrookworsten
- 2 verse worsten
- vlees uit de bouillon
Bereiding
- Laat alle ingrediënten voor de bouillon een paar uur trekken. Daarna zeven en het vlees bewaren.
- De spliterwten goed wassen en opzetten met een deel van de bouillon en wat peper en zout. Wanneer nodig steeds een beetje bouillon toevoegen.
- Ondertussen de groentes snijden en wassen.
- Als de erwten gaar beginnen te worden en wat uit elkaar vallen, de wortel en knolselderij toevoegen.
- Een half uur later ook de prei en ui toevoegen.
- Door laten koken op een zacht vuur en goed blijven roeren.
- De verse worst 20 minuten laten garen in de soep en er dan weer uit halen.
- Het vlees uit de bouillon in stukjes snijden en rookworst en verse worst in plakjes snijden.
- Als de groentes gaar zijn en de soep een mooi geheel is geworden, kun je het vlees toevoegen en de snert nog verder op smaak brengen met peper en zout.
- Op het laatst nog wat fijn gesneden bladselderij toevoegen.
Dit artikel is gemaakt in samenwerking met Goeievraag.nl. Deze vraag komt oorspronkelijk van de site GoeieVraag.nl, het vraag- en antwoordplatform van Nederland.
Bekijk hier de video’s over Koken & Eten:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMde Pollepel thuis
Met een plantaardige burger van Jack Bean verbeter je de wereld (een klein beetje)
Alles van fastfood-restaurant Jack Bean op het Kruisplein is plantaardig, veganistisch dus, zonder dierlijke producten. Niet meteen afhaken nu, want ze weten er ook vleeseters over de drempel te trekken met hun prijswinnende burgers. -
PREMIUMKoken & eten
In deze chocoladefabriek in Brabant kun je je eigen pak hagelslag maken
Het heeft de sfeer van Sjakie in de Chocoladefabriek, maar het is levensecht. In een nieuwe chocoladefabriek in het Brabantse Veghel die nu in de maak is, maak je je eigen chocoladereep, in je eigen favoriete smaak, met je zelf ontworpen wikkel erom. In de fabriek werken alleen maar jonge mensen. -
Koken & eten
Het regenboogdieet: hoe meer kleur op je bord, hoe beter?
We geloven het niet zomaar: de zin en onzin van ons eten en drinken. Deze week: het regenboogdieet. -
70.000 Italiaanse restaurants gooien deuren vrijdag gewoon open, ook al mag het nog niet
Zo’n 70.000 restaurants in Italië gaan vrijdagavond ondanks de coronamaatregelen gewoon open. Onder het motto ‘IoApro1501’ (Ik open 15 januari) protesteren horecaondernemers tegen de gedwongen sluiting van hun bedrijf. „Het is een kwestie van overleven”, zeggen de initiatiefnemers. -
Hamburgerbezorger gaat door het lint en krijgt ontslag: ‘Dit gedrag is absurd’
Een hamburgerbezorger die door het lint is gegaan tegen een man, is per direct ontslagen door zijn werkgever Burgerme. Op beelden op de bekende videowebsite Dumpert is te zien hoe de tierende bezorger in het centrum van Nijmegen de man hardhandig vastpakt, hem duwt en hard tegen hem schreeuwt.
-
Koken & eten
Goedkopere groente en fruit stapje dichterbij: al 40.000 handtekeningen voor lager btw-tarief
De petitie van supermarktketen Dirk van den Broek om de btw op groente en fruit te verlagen van 9 naar 6 procent kent in een week tijd al 40.000 ondertekenaars. Algemeen directeur Marcel Huizing van Dirk zal na de Tweede Kamerverkiezingen de petitie in Den Haag overhandigen. Bovendien, zegt de topman, lijken veel politieke partijen betaalbare voeding belangrijk te vinden. -
PREMIUM
Door webshops ligt een koopverslaving op de loer, dit doe je eraan
Winkelen en uitgaan kan al een tijd niet, maar gelukkig hebben we webshops. Nou ja, gelukkig... Voor sommige mensen is een druk op de koopknop zó verleidelijk, dat een koopverslaving op de loer ligt. -
PREMIUMVerkiezingen
Is nieuw asfalt nog nodig nu thuiswerken de norm is? Partijen zijn verdeeld
In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen geven politieke partijen in acht afleveringen hun standpunten op het gebied van onder meer wonen, werken, vergroening, asfalt en de nexit. Vandaag aflevering 6: Hebben we al dat asfalt nog wel nodig nu miljoenen mensen thuiswerken? Aan het woord Gijs van Dijk (PvdA) en Joost Eerdmans (JA21).