Met deze tips maak je je mosselen pas écht lekker

VideoLaura de Grave brengt in de videoserie Lekker Lokaal onze eetcultuur in beeld. In deze aflevering krijgt zij tips over het bereiden van mosselen van een expert. 

Mosselen zijn een echte Zeeuwse specialiteit. Mosselkwekers staan ook wel bekend als boeren onder water. Laura de Grave, auteur van Nederland Kookboek zocht een mosselfamilie op en kreeg van vader en zoon Dhooge van De Oesterij tips hoe je mosselen klaarmaakt. Hun tips vind je hieronder.

Tik met de mosselen tegen het aanrecht als je ze schoonmaakt ,,Mosselen die niet goed zijn, gaan niet dicht. Die kun je dus beter weggooien", zegt De Grave. 

Laura de Grave maakt mosselen.
Volledig scherm
Laura de Grave maakt mosselen. © AD/24Kitchen

Gebruik een hete pan ,,Wat vaak fout gaan, is dat mensen een koude pan gebruiken,” aldus De Grave. ,,We zijn voorstander van het zo kort en krachtig mogelijk koken van de mosselen zodat ze lekker mals en vochtig blijven”, licht Jean Dhooge toe. ,,Zelf heb ik me daarom aangeleerd om de pan met wat zout water eerst iets op te warmen en er dan pas mosselen in te koken. Dit omdat de pan dan warm is en er dan ook warme lucht in de pan zit en het voor mijn gevoel nog sneller gaat.”

Neem prei, bleekselderij, een uitje, witte wijn, hele peperkorrels, peterselie en wat tijm ,,Snij een prei in dunne ringen, snipper een uitje en snij een stengel bleekselderij in stukjes", legt De Grave uit. ,,Doe de witte wijn en de peperkorrels eerst in de hete pan en voeg daar de mosselen aan toe. De groenten gaan bovenop.”

Laat de pan drie keer klepperen Als de pan of het deksel op de pan gaat klepperen, dan moet je de mosselen van het vuur halen en omhusselen. De Grave laat zie hoe je dat doet: ze pakt de pan (met het kleine pannetje erop) van het vuur met twee theedoeken om de hengsels, ze beweegt de pan een beetje omhoog en naar zich toe. ,,Zo hoort het, heb ik gehoord.” Doe dit nog een keer als de pan weer kleppert. ,,Voordat je de laatste keer husselt, kun je er wat tijm bij doen, dan ruik je dat als je de pan opent.” 

Hieronder vind je een lijstje van de ingrediënten die je nodig hebt