Met deze tips maak je je mosselen pas écht lekker
VideoLaura de Grave brengt in de videoserie Lekker Lokaal onze eetcultuur in beeld. In deze aflevering krijgt zij tips over het bereiden van mosselen van een expert.
Delen per e-mail
Mosselen zijn een echte Zeeuwse specialiteit. Mosselkwekers staan ook wel bekend als boeren onder water. Laura de Grave, auteur van Nederland Kookboek zocht een mosselfamilie op en kreeg van vader en zoon Dhooge van De Oesterij tips hoe je mosselen klaarmaakt. Hun tips vind je hieronder.
Tik met de mosselen tegen het aanrecht als je ze schoonmaakt ,,Mosselen die niet goed zijn, gaan niet dicht. Die kun je dus beter weggooien", zegt De Grave.
Gebruik een hete pan ,,Wat vaak fout gaan, is dat mensen een koude pan gebruiken,” aldus De Grave. ,,We zijn voorstander van het zo kort en krachtig mogelijk koken van de mosselen zodat ze lekker mals en vochtig blijven”, licht Jean Dhooge toe. ,,Zelf heb ik me daarom aangeleerd om de pan met wat zout water eerst iets op te warmen en er dan pas mosselen in te koken. Dit omdat de pan dan warm is en er dan ook warme lucht in de pan zit en het voor mijn gevoel nog sneller gaat.”
Neem prei, bleekselderij, een uitje, witte wijn, hele peperkorrels, peterselie en wat tijm ,,Snij een prei in dunne ringen, snipper een uitje en snij een stengel bleekselderij in stukjes", legt De Grave uit. ,,Doe de witte wijn en de peperkorrels eerst in de hete pan en voeg daar de mosselen aan toe. De groenten gaan bovenop.”
Laat de pan drie keer klepperen Als de pan of het deksel op de pan gaat klepperen, dan moet je de mosselen van het vuur halen en omhusselen. De Grave laat zie hoe je dat doet: ze pakt de pan (met het kleine pannetje erop) van het vuur met twee theedoeken om de hengsels, ze beweegt de pan een beetje omhoog en naar zich toe. ,,Zo hoort het, heb ik gehoord.” Doe dit nog een keer als de pan weer kleppert. ,,Voordat je de laatste keer husselt, kun je er wat tijm bij doen, dan ruik je dat als je de pan opent.”
Hieronder vind je een lijstje van de ingrediënten die je nodig hebt
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Zenuwachtig voor de eindtoets: met deze tips help je je kind goed om te gaan met spanning
En daar is ‘ie weer: de centrale eindtoets (voorheen Cito). Vanaf vandaag zitten weer talloze achtstegroepers te zwoegen op deze testen die moeten uitwijzen naar welk niveau middelbare school ze straks gaan. Alhoewel: het is een achtervang tegenwoordig. Want de docent heeft het laatste woord. Wij geven vijf tips aan kinderen, leraren, ouders én opa’s en oma’s hoe je je hier in deze tijd goed op kan voorbereiden. -
PREMIUM
Jesse (25) wil dat de knop omgaat bij eten bestellen: ‘Horeca betaalt hoge kosten aan Thuisbezorgd’
In een tijd waarin veel horecaondernemers zijn aangewezen op bezorging lijkt Thuisbezorgd dé oplossing om maaltijden aan de man te brengen. Volgens Utrechter Jesse Enkelaar (25) is niets minder waar: ondernemers staan namelijk een flinke smak met geld af aan het platform. En dus kwam hij in actie. ,,Denk na over waar je bestelt.” -
Koken & eten
‘Onze eetcultuur is zoveel meer dan stamppotten en kroketten’
Laura de Grave brengt in de nieuwe videoserie Lekker Lokaal onze eetcultuur in beeld. In aflevering 1 vertelt ze over - hoe kan het ook anders op 3 oktober - hutspot met klapstuk. -
Honderden medewerkers Jumbo geraakt door reorganisatie, FNV spreekt van ‘verkapte bezuiniging’
Jumbo gaat na de zomer reorganiseren. Daarbij verdwijnen volgens de supermarktketen geen banen, maar er vervallen wel functies. Medewerkers die dit raakt zullen dus moeten solliciteren op een nieuwe positie. Vakbond FNV waarschuwt medewerkers ‘niet in een nieuw trucje te trappen’, waarmee de supermarktketen de salarissen van personeel zou kunnen verlagen. -
PREMIUMKoken & eten
Van eenzame snackbar tot fastfood imperium: Zo legden deze broers de basis voor KFC in Nederland
De laatste meters op weg naar hun gouden jubileum zijn net zo pittig als de kippenvleugels die ze braden. Toch brengen coronacrisis en avondklokrellen Michel en Ron de Kok niet uit koers. Want de grondleggers van Kentucky Fried Chicken (KFC) in Nederland zijn zuinig op hun fastfood-imperium, dat door pa in Rotterdam in gang werd gezet.
-
Koken & eten
Met deze vis (!) maak je een heerlijke cocktail
Laura de Grave brengt in de nieuwe videoserie Lekker Lokaal onze eetcultuur in beeld. In aflevering 2 maakt ze een cocktail met zoetwatervissen: paling en snoekbaars. -
Een op vijf werknemers zag in 2020 (vrijwel) niemand tijdens het werk: ‘Mensen raken geïsoleerd’
Ruim een op de vijf werkende mensen komt sinds de coronacrisis vrijwel nooit iemand tegen tijdens werktijd. Vooral werkenden in de financiële sector en in de bedrijfstak informatie en communicatie hebben op een gemiddelde werkdag weinig contact met anderen: vijf op de tien hebben hooguit één ontmoeting met een collega of klant per dag. -
Zo lang mag je caravan of camper voor de deur geparkeerd staan
Het vakantieseizoen staat voor de deur. Dat betekent dat de caravan of camper weer van stal kan worden gehaald voor het nodige poets-, reparatie- en inpakwerk. Maar hoe lang mag dit kampeermiddel eigenlijk in de straat staan?