Met dit trucje van Julius Jaspers maak je je taaie BBQ-vlees lekker zacht
Koken & EtenEen goede BBQ’er of grillmaster zorgt voor niet te veel variëteit op het vuur, schrijft barbecue-expert Julius Jaspers in zijn nieuwe boek. Want dan kun je zelf ook genieten van de gezelligheid aan tafel.
Je kunt het hele jaar barbecueën, maar nu is het er wel erg fijn weer voor. Julius Jaspers, van wie onlangs het boek Spiesjes verscheen, is dol op die stokjes. ,,Het is gemakkelijk. Het is overzichtelijk. En wat je erop spiest heeft vrijwel altijd een korte garing nodig. En het is heel lekker.”
,,Het succes van spiesjes zit er in dat als je thuis gaat barbecueën - niet voor 80 man, maar je bent met z'n vieren of zessen - dan kun je het makkelijk in rondes in delen.” Dan kun je zelf weer aan tafel en meegenieten van het eten en de gezelligheid.
Welke combinaties werken goed? ,,Je kunt van alles doen. Groenten samen. Surf en turf, dus vlees en groenten. Je moet wel even nadenken over de tijd die de producten die je gebruikt nodig hebben om te garen. Je moet geen knolselderij en champignon combineren.”
De charme zit ook in het feestelijke, aldus de chef/kookboekenauteur. ,,Ik vind een schaal met spiesjes heel royaal staan. Het zit ook niet zoveel in gewicht, je denkt niet: ik ga me hieraan overeten. En je kunt verschillende smaken gebruiken.”
Ik vind alles van het varken lekker, vooral vettere delen zoals procureur en nek. Die stukken moeten iets langer, maar als je ze marineert dan is dat super lekker
Er is een maar, aldus Jaspers. ,,Je moet in smaak opbouwen gedurende de maaltijd. Dus niet in sriracha gemarineerde kip eerst serveren en daarna zachte Provencaalse lam. Daar moet je even over nadenken. Ik ben verder volgens mij een van de weinigen die stiekem even informeert van tevoren wat gasten niet eten of waar ze allergisch voor zijn. Mijn dochter houdt niet van vis. Dan zet je geen dorade op tafel. Dan heb je geen leuke avond.”
Grote, gepelde garnalen zijn favoriet
Grote favoriet zijn grote garnalen. ,,Als je die garnalen in de lengte op de spies steekt en je eet ze in een keer op... dat vind ik ontzettend lekker.” Natuurlijk moeten ze gepeld zijn en goed schoongemaakt. ,,En ze moeten zijn bereid door iemand die kan grillen. Want als garnaal te lang op de barbecue ligt, bijvoorbeeld omdat het vuur niet zo heet is, dan wordt het een soort karton. Dat is zo vies.”
Verder is Jaspers dol op varkensvlees. ,,Ik vind alles van het varken lekker, vooral vettere delen zoals procureur en nek. Die stukken moeten iets langer, maar als je ze marineert dan is dat super lekker.”
Over dat marineren: als je rundvlees hebt dat 'niet van ossenhaaskwaliteit is’, zoals Jaspers het omschrijft, dan is er een truc om het vlees malser te krijgen. ,,Maal een paar stukken ananas of kiwi door de marinade als je vlees wat taaier is. Dan krijg je zachter vlees. De enzymen in het fruit breken de vezels af.”
Spiesjes met krieltjes met spek
Een aardappeltje met een spekje, lekkerder wordt het niet, vindt Jaspers. ,,Zorg wel dat de krieltjes goed gaar zijn, en het spek lekker krokant.”
Voorbereiding 30 minuten. Afmaken 10 minuten. Temperatuur 200 graden Celsius/medium
Ingrediënten voor 6 spiesjes
125 ml karnemelk
100 g crème fraîche
100 g mayonaise
20 takjes groene kruiden (peterselie, bieslook, dille alleen blaadjes, gesneden)
1 el citroensap
1 tl Dijonmosterd
1/2 tl uienpoeder
30 krieltjes, in de schil
30 plakjes gerookt ontbijtspek, die ruim om een aardappeltje passen
zout en peper
Bereiding
1. Meng karnemelk, crème fraîche en mayonaise tot een homogene saus en meng de saus met peterselie, bieslook, dille, citroensap, mosterd, uienpoeder. Breng op smaak met zout en peper.
2. Kook de krieltjes gaar in gezouten water en giet af. Laat afkoelen.
3. Rol elk krieltje in spek en rijg aan spiesjes, zó dat het spek aan twee kanten wordt doorboord.
4. Stook de BBQ naar de juiste temperatuur/hoogte.
5. Gril de spiesjes rondom krokant en serveer met de saus.
De vijf basisregels van Julius Jaspers
1. Koop de beste ingrediënten die je je kunt veroorloven
2. Werk schoon en vermijd kruisbesmetting
3. Zorg voor variatie (vlees-vis-groente)
4. Zorg voor goede hardware (niet veel, wel goed)
5. Vuur is heet, dus werk veilig
Van Jaspers mag je er een drankje bijpakken. En dan kan het genieten beginnen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Koken & Eten
Schoner werken in de keuken: ‘Stop met het gebruik van microvezeldoekjes’
Tijdens het koken is het belangrijk dat je rauw eten van ander eten gescheiden houdt. Het vocht van rauw vlees of rauwe vis kan namelijk zorgen voor voedselvergiftiging. Drie experts geven tips om kruisbesmetting te voorkomen. -
PREMIUMGeld & Geluk
Millie en Dolf betalen 100 euro per maand aan energie: ‘Centrale verwarming is luxe’
In deze rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk. Dolf geeft makkelijker geld uit dan Millie, maar zorgt er ook voor dat niets uit de ijskast wordt weggegooid. En koopt soms een kofferbak vol wijn. -
Koken & Eten
Stad krijgt concurrentie van dorp: ‘Het is net de Harbour Club, maar dan in Alblasserdam’
Ineens was het overal druk in de stad. Elke kroeg zit vol, je kan niet meer reserveren in je favoriete restaurant en je staat weer ouderwets in de file op weg naar het centrum. Maar waarom zou je de stad in gaan als je ook gewoon in de buurt gezellig kan borrelen of goed kan dineren, redeneert foodtrendwatcher Gijsbregt Brouwer. ‘De goede horeca uit de stad neemt steeds meer de wijk naar de regio.’ -
Koken & Eten
Is het echt nodig om 1,5 tot 2 liter water te drinken per dag?
Minstens 1,5 of zelfs 2 liter water per dag drinken, die aanbevelingen hoor je geregeld. Maar waarop is dat idee gebaseerd en hebben we écht minimaal 2 liter water per dag nodig om voldoende gehydrateerd te blijven? Wetenschapsexpert Martijn Peters zoekt het uit. -
Helemaal klaar met Windows 11? Zo ga je terug naar 10
Ben je niet tevreden met Windows 11, werken bepaalde toepassingen niet meer of mis je simpelweg de interface van Windows 10? Welke reden je ook hebt om terug te willen naar het vorige besturingssysteem: zo downgrade je van W11 naar W10.
-
Koken & Eten
Eenpansgerechten: met deze vier makkelijke maaltijden heb je weinig afwas
Eenpansgerechten zijn complete maaltijden die je in één pan of schaal bereidt. Makkelijk, vaak voordelig omdat je maar één pit gebruikt en lekker weinig afwas natuurlijk. Eatertainment selecteerde vier recepten van gerechten die ook nog weinig tijd kosten. -
Verrassend: deze dure SUV was vorig jaar de bestverkochte auto ter wereld
De Toyota RAV4 was vorig jaar de bestverkochte auto ter wereld. De SUV verwees een andere Toyota naar de tweede plaats. Het Japanse merk staat met maar liefst vier modellen in de top 10. -
Rozijnenbol of krentenbol: dit zit er meestal in jouw broodje
De krentenbol: we eten ze met boter, kaas of wat suiker. En of we nou een dagje naar de dierentuin of met vakantie gaan, ze gaan ook eigenlijk overal mee naartoe. Wat maakt dit rondje broodje nou zo populair?