Michelin deelt twaalf nieuwe sterren uit aan chef-koks

VideoNederland heeft er twaalf nieuwe restaurants met een ster bij. Ook kwamen er twee restaurants bij met twee sterren van Michelin. Elf restaurants verloren hun ster. Tijdens het jaarlijkse culinaire feest in het DeLaMar Theater in de hoofdstad maakt de organisatie de nieuwe sterrenlijst bekend. 

De restaurants die in de beroemde rode gids voor het eerst een ster krijgen zijn: Oonivoo in Uden, Restaurant 212 in Amsterdam, Monarh in Tilburg, Flicka in Kerkdriel, Bougainville in Amsterdam, De Loohoeve in Schoonloo, Rijnzicht in Doornenburg, O&O in Sint Willebrord, Olivijn in Haarlem, The Millèn in Rotterdam, Voltaire in Leersum en Derozario in Helmond. 

Sabero in Roermond krijgt twee sterren, net als Pure C in Cadzand. Dit jaar geen nieuw restaurant met drie sterren. De drie restaurants die nu drie sterren hebben, houden deze ook dit jaar: Inter Scaldes, De Librije, en De Leest. 

Quote

Onze ouders verklaar­den ons voor gek toen we het niveau van de keuken opschroef­den

Mike Cornelissen

Wim Severein van het Rotterdamse restaurant The Millèn  was niet bij de plechtigheid. Hij liet weten dat hij - grap of niet - winterbanden onder z’n auto aan het laten plaatsen was. Veel emotioneler was de Zeeuwse chefkok Syrco Bakker van Pure C. Die stond met tranen op het podium. ,,Iedereen zegt het, maar het klopt. Het is echt een teamprestatie”, reageerde hij op de bekendmaking.

De ster voor Rijnzicht in het Gelderse Doornenburg is de ultieme beloning voor de broers Jim en Mike Cornelissen. Zij werden eerder dit najaar gekroond tot ‘vondst van het jaar’ door de kenners van restaurantgids GaultMillau en kregen sinds ze het restaurant van hun ouders overnamen lovende recensies.

Mike Cornelissen op het podium in Amsterdam: ,,Onze ouders verklaarden ons voor gek toen we het niveau van de keuken opschroefden. Zij geloofden er niet in.’’ 

Tot voor een paar maanden geleden serveerden de broers ook nog de gerechten van de traditionele kaart, maar daar stoppen ze nu helemaal mee. 

Volledig scherm
Mike Cornelissen van Rijnzicht. © Erik van 't Hullenaar

In Brabant waren het Noble en Sense (beide in Den Bosch) en restaurant De Heer Kocken (Vught) die hun Michelinster. Edwin Kats van Noble: ,,Natuurlijk ben ik heel blij met het behoud van de Michelinster. Ik wist dat de mensen van Michelin zijn geweest. De formule van kleine gerechten voor een schappelijke prijs werkt. Dit jaar was het wat een paar procenten beter dan een jaar eerder. Maar we blijven gas geven.’’

Behoud is telkens weer een bewijs van kwaliteit. Restaurant Blok’s in de Krommestraat in Amersfoort is voor het zesde achtereenvolgde jaar bekroond met een Michelin-ster. Het blijft opnieuw het enige restaurant in de Amersfoortse regio met een ster.

Eigenaar Marco Blok is dan ook erg verheugd. ,,Perfect gewoon. Al is het niet meer de eerste keer, zo’n ster blijft altijd bijzonder. Je moet toch ieder jaar maar afwachten wat er gaat gebeuren.”

Ambitieus? Dat kun je wel zeggen over de eigenaren van vestaurant De Burgemeester in Linschoten. Die zijn ,,heel blij en heel trots’’, meldt een opgetogen chef-kok Sander Spruijt (29). 

,,We gaan elke dag met het gehele team weer voor ‘nóg beter’. Het is fijn om weer bevestigd te krijgen dat dat zo wordt gewaardeerd,’’ zegt Spruijt. 

Tweede ster

Het is de vijfde keer voor Spruijt  dat zijn restaurant een ster krijgt. Had hij het weer verwacht? ,,Eerlijk gezegd wel’’, zegt de chef-kok. En een tweede ster? ,,Dat zou me wèl hebben verbaasd’’, zegt hij eerlijk. ,,Dat zou wel een grote verrassing zijn geweest. Maar daar gaan we wel voor. Als chef groei je en word je steeds volwassener. Maar voor een tweede ster denk ik nu nog 3 tot 5 jaar nodig te hebben.’’

Er zijn vandaag ook chef-koks die even moeten slikken. De elf restaurants die hun ster verliezen zijn Sazanka Amsterdam, Avant-Garde van Groeninge in Eindhoven, Cucina del Mondo in Heerlen, Élevé in Leeuwarden, Château Neercanne in Maastricht, Cordial in Oss, Aubergine in Tegelen, Bretelli in Weert, HFSLG in Zeist, Schultenhues – Peter Gast Gastrobar in Zutphen en Koriander in Drachten.

Koriander verloor zijn ster op verzoek van de chef-kok zelf. Gaastra legt onder het live-verslag waarom hij dat wilde.

Dat de restaurant HFSLG (de Hoefslag) haar ster heeft verloren komt niet als een verrassing, zegt bedrijfsleider Bart de Groot. ,,Na een turbulent jaar met vernieuwing van de koers, het interieur en keukenteam, komt dit bericht niet als donderslag bij heldere hemel. We hebben geluisterd naar de wens van onze gasten en de capaciteit van de bistro en het restaurant verwisseld.’’

De Friese kok Jan Gaastra gaf eerder dit jaar aan zijn ster aan de wilgen te hangen. Hij kreeg vandaag zijn zin.