Michelinsterren liggen al op straat: staan te vroeg vermeld in app
updateGrote opwinding in de Nederlandse gastronomie. De restaurants dachten nog twee nachten te moeten slapen voor de uitreiking van de befaamde sterren, maar de namen staan opvallend genoeg al vermeld in de app van de Franse bandenfabrikant Michelin. De organisatie wijt het aan een technische storing.
Het weekend is voor een aantal topchefs bijzonder goed begonnen. Tien restaurants in Nederland krijgen dit jaar in elk geval een Michelinster. Op het lijstje staan onder andere Hans van Wolde van het gloednieuwe Brut172 in het Zuid-Limburgse Reijmerstok en Richard van Oostenbrugge en Thomas Groot van 212 in Amsterdam. Deze patrons lijken door Michelin twee sterren te zijn toebedeeld. Brut172 zag vlak voor de eerste lockdown maart vorig jaar het levenslicht.
Vanochtend werd ontdekt dat in de officiële app van Michelin is af te lezen welke restaurants maandag tijdens de online bekendmaking vanuit het DeLaMar Theater in Amsterdam een of meerdere sterren krijgen. ‘Netherlands 2021' luidt de kop, met daaronder termen als ‘new 1-star’ en ‘new 2-star’ boven flitsende foto’s van restaurants en gerechten.
„Het is gebeurd buiten onze wil om”, zegt woordvoerder Ellen Neukermans van Michelin die haar telefoon vanochtend zag ontploffen. Hoe het precies misging, daar wil zij niet op ingaan. ,,Het is gebeurd en we zijn vooral verheugd om de inhoud. We zien dat chefs al hun feest dit weekend inzetten.” Michelin hoopt dat restaurants overmorgen tóch aansluiten, omdat nog niet alles is verklapt. ,,We delen ook nog de Michelin Awards uit", voegt Neukermans eraan toe.
De tekst gaat verder onder de foto's.
‘Te gek’
Patrick ‘t Hart van restaurant Zeezout in Rotterdam kreeg het nieuws te horen van zijn souschef. De app meldde al dat hij zal worden beloond met zijn eerste Michelinster. ,,Ik geloofde het niet. Maar het is inmiddels in zo veel kanten bevestigd dat ik het wel moet aannemen. Niet normaal, na 23 jaar. Echt te gek.”
Daalder en Wils in Amsterdam, Pieters in Bergambacht, Kasteel Heemstede in Houten, Meliefste in Wolphaartsdijk, De Nieuwe Winkel in Nijmegen en Tilia in Etten-Leur wachten maandag eveneens een Michelinster.
Het nieuws over de restaurants ging vanochtend in een paar minuten door het hele land, vertelt Sidney Schutte, hoofdchef van restaurant Spectrum (Waldorf Astoria Amsterdam) dat twee Michelinsterren draagt. ,,Ik was heel verrast. Heel bijzonder. Je vraagt je af: hoe kan dat nou in godsnaam gebeuren? Het zal wel een technische fout zijn geweest.”
Schutte vermoedt dat het evenement van maandag - waarbij personeel van restaurants op hun werkplek de uitreiking volgen - geen doorgang zal vinden. ,,Iedereen zou gaan kijken, maar daar is nu natuurlijk geen lol aan. Mosterd na de maaltijd.”
Iedereen zou gaan kijken, maar daar is nu natuurlijk geen lol aan
Voor de chefs die een feestje vieren vandaag is Schutte heel blij. ,,Ik heb Richard van Oostbrugge van restaurant 212 in Amsterdam, die een tweede ster heeft gekregen, meteen een berichtje gestuurd. En ook Hans van Wolde, die al 20, 30 jaar aan de top staat. Ik vind het superleuk voor hen dat Brut172 nu ook twee sterrren heeft.”
Zo'n opsteker is belangrijk, weet Schutte. ,,Het zijn zware tijden, ook financieel. Over dat financiële komen we wel heen, maar we dreigen straks een enorm tekort aan goed personeel te krijgen. Dat baart me zorgen.” Het is door corona een zwaar jaar voor de horeca. Restaurants moesten een groot deel van de tijd dicht. Sommige legden zich vervolgens toe op afhaalmenu’s.
Spanning
Het voortijdig uitlekken van de sterren is wel een anticlimax. De sterrenceremonie wordt elk jaar omlijst door veel geheimzinnigheid en spanning bij chefs over de hele wereld. Of er ook Michelinsterren in Nederland vervallen is nog niet bekend. De Michelinsterren gelden internationaal als de belangrijkste onderscheiding in de luxe restaurantsector.
Vorig jaar kregen acht restaurants een eerste Michelinster. Er kwamen toen geen tweede of derde sterren bij. Nederland telde in 2020 zo'n 111 sterrenrestaurants.
Bekijk hier onze video’s over Koken & Eten:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMKoken & Eten
Zelf groente telen in je voortuin: vroeger iets voor arme mensen maar in dit dorp nu helemaal hip
Zelf groente kweken in de voortuin, in Roelofarendsveen was dat tot de jaren zestig heel gewoon. Maar naarmate de welvaart toenam, verdwenen de slaplantjes en boontjes uit het straatbeeld. Tot nu, want de groentevoortuin maakt een comeback. -
PREMIUMMet video
Foodtrucks steeds populairder: ‘Deze trend zal nog twintig jaar duren’
Het aantal foodtrucks in Nederland is de afgelopen vijf jaar tijd meer dan verdubbeld. Waarom blijven mensen ervan smullen? En komt er een einde aan de groei nu corona voorbij is? Wij spreken drie enthousiaste foodtruckers over hun succes en toekomst. -
PREMIUM
André van Duijn bakt taart voor André van Duin en wordt uitgenodigd voor Heel Holland Bakt
Dankzij onze rubriek Nee, dat ben ik niet was André van Duijn te gast in het programma Doorbakken van André van Duin. ,,Wat een charismatische man!’’ -
PREMIUMBinnenkijken
Ze wonen in een stijlvol herenhuis, toch vertrekken Birgit en Martin voor ander pareltje
Birgit Verwer en Martin Hoorweg verkopen hun prachtige herenhuis aan de Valkenboslaan in Den Haag. Ze wilden al langer de stad uit, en hebben nu het pareltje gevonden dat ze zochten, in het buitengebied van het Achterhoekse Doetinchem wel te verstaan. -
Koken & Eten
Ramen groeit nog steeds in populariteit: ‘Europeanen denken vaak: huh, wat eenvoudig’
Vijf jaar geleden waren ze op één hand te tellen: ramen-restaurants. Nu wordt de Japanse soep, bekend om zijn spettergevaar, in heel Nederland geserveerd. Eén verklaring voor de opmars van de slurpnoedels volgens het jubilerende Takumi: ‘Ze scoren op social media.’
-
80
Geen plastic zakjes meer bij groente en fruit: zo vervoer je het zonder schade
Steeds minder supermarkten hebben standaard een houder waar je gratis een plastic zakje kunt pakken voor je witlofstronkjes, je peren en je penen. Hoe krijg je ze dan veilig thuis? -
PREMIUMGeld & Geluk
Ron en Yvonne wonen in Sri Lanka: ‘We houden van luxe, maar vinden snel iets duur’
In deze rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk. Ron en Yvonne hebben Sri Lanka even verruild voor Nederland. ‘Verbazend hoe ontevreden mensen hier kunnen zijn, terwijl ze zoveel keuzes hebben.’ -
Benzine in Duitsland vanaf volgende week 50 cent per liter goedkoper dan in Nederland
Duitsland voert op 1 juni een accijnsverlaging door, waardoor een liter Euro 95 dan 1,72 euro kost. Dat is bijna vijftig cent minder dan in Nederland. Ten opzichte van de Nederlandse adviesprijs bedraagt het verschil zelfs meer dan 60 cent.