Millennials laten frisdrank met suiker en energiedranken lekker links liggen
Steeds meer Nederlanders kiezen voor drankjes zonder suiker. Vier op de vijf Nederlanders kiest weleens bewust voor een light- of zero-drankje, omdat ze dan minder calorieën binnenkrijgen. Millennials kiezen het vaakst een gezondere optie, zoals water of thee.
Voor Margriet Oranje (27) was het That Sugar Film die haar ogen opende. In maart van dit jaar zag ze de documentaire, waarin filmmaker Damon Gameau laat zien hoe suikerrijk ons eten is. Tijd om het roer om te gooien, vond Margriet. ,,Nu drink ik groene thee, koffie, water en soms hele lichte siroop. En gemberthee.’’
Margriet is lang niet de enige millennial die minder zoete dranken drinkt. Juist twintigers en dertigers zijn kampioen bewuste keuzes maken: 59 procent van de generatie tussen de 23 en 37 jaar is in twee jaar tijd meer water gaan drinken en 58 procent let bewust op het aantal calorieën als ze frisdrank drinken.
Dat blijkt uit het Nationale Frisse Dranken Onderzoek van de Nederlandse Vereniging van Frisdranken, Waters, Sappen (FWS) dat vandaag verschijnt. De cijfers zijn gebaseerd op antwoorden van 1044 Nederlanders.
Steeds bewustere keuzes
Nederlanders zijn sowieso alerter op suiker, zo lijken de cijfers van de branchevereniging te laten zien. Wie al oplette op het aantal calorieën in frisdranken, is dit de afgelopen twee jaar vaker gaan doen. 51 procent van de Nederlanders zegt de laatste twee jaar meer water te zijn gaan drinken en 41 procent drinkt vaker water met een smaakje dan twee jaar geleden. Bij de drankensector herkennen ze het beeld. Taco Juriaanse, de directeur van FWS, laat weten dat mensen ‘steeds bewustere keuzes’ maken, ook als het gaat om wat ze drinken.
Ik had ik enorme afkickverschijnselen zoals hoofdpijn duizelig en was ontzettend moe
Soms is dat noodzaak, zoals bij Lisa Bakker (32). Dat was een moeilijker proces dan bij Margriet, die geen last van afkickverschijnselen had. Lisa dronk wel meer zoete dranken: zo’n 3 liter frisdrank en vijf blikjes energiedrank per dag. Daarbij at ze pakken snoep en chocolade. Vier jaar geleden was ze zo ongelukkig dat ze het leven zelfs niet meer zag zitten. ,,Ik wist ook wel dat ik een eetprobleem had.’’ Vier jaar geleden belandde ze bij een verslavingsprogramma en stopte ze snel met frisdrank en Redbull. ,,Ik had enorme afkickverschijnselen zoals hoofdpijn, duizeligheid en ik was ontzettend moe.’’
Er is steeds meer keus, mede door de nieuwe introductie van drankjes. Een bekend voorbeeld is Coca-Cola, dat nog wel frisdranken met suiker verkoopt, maar is overgestapt op een breder palet aan drankjes voor de hele dag. Dus ook koffie en water. The Coca-Cola Company wil dat in 2025 minstens de helft van al hun verkochte drankjes suikervrij of suikerarm zijn.
Frisse dranken
De tendens naar minder suiker is terug te zien in het aanbod: uit de enquête blijkt dat consumenten zien dat er meer light- en zero-frisdranken zijn en ook meer soorten water met een smaakje. Juriaanse: ,,Dat past ook bij de afspraken die we als sector hebben gemaakt in het kader van het Preventieakkoord. Daarin is afgesproken dat in 2020 het aantal calorieën in frisse dranken met 25 procent is gedaald ten opzichte van 2012 en in 2025 een daling van 30 procent wordt gehaald.’’
Wat consumenten dan drinken? Water, al dan niet met een smaakje eraan. In vergelijking met de verschillende generaties, zijn het vooral de millennials die vaker kiezen voor zero- of light-frisdrank dan twee jaar geleden (34 procent), zo laat de enquête zien. Vruchtensap hoort volgens zo’n beetje iedereen bij het ontbijt. Water is de rest van de dag de favoriete dorstlesser.
Hoe kun je dik zijn en toch ondervoed? Voedingswetenschapper Saskia Osendarp (Universiteit Wageningen) vertelt in dit college over het opkomende fenomeen ‘the hidden hunger’. Mensen die genoeg voeding binnenkrijgen en tegelijkertijd ondervoed kunnen zijn. Dit college leert je alles over het belang van micronutriënten en hoe deze tekorten opgelost kunnen worden:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMKoken & Eten
Warmer weer op komst: koop deze keer geen bbq-pakket maar laat je inspireren door een expert
De een heeft barbecueën tot een kunst verheven, de ander doet het nog steeds met kant-en-klaar pakketten. Dat laatste is zonde, want er is bijna niets dat je niet op de barbecue kunt bereiden, zeggen experts. Van lasagne, kebab en pizza tot de lekkerste desserts. -
4
Zo zet je gezichtsherkenning en vingerafdrukscanner van je telefoon snel uit
Je smartphone ontgrendelen met je gezicht of vingerafdruk klinkt veilig, maar in geval van nood kan het juist een beveiligingsrisico zijn. Iemand kan onder dwang je gezicht scannen of onopgemerkt je vingerafdruk bemachtigen. Gelukkig kun je dit voorkomen. -
8
Werk jij liever thuis omdat je daar productiever bent? ‘Gaat om meer dan je to-dolijst afstrepen’
Een goede verstandhouding met collega’s, leidinggevenden of klanten maakt je werkdag niet alleen plezieriger, maar zorgt er ook voor dat je meer gedaan krijgt. Mirjam Wiersma, auteur van twee boeken over zakelijk flirten, vertelt hoe je jezelf op de kaart zet en mooie relaties opbouwt met anderen. Deze keer: een intern netwerk. -
Water saai? Niet als je het met een twist drinkt
Veel drinken is belangrijk: tussen de 1,5 tot 2 liter moeten we dagelijks zien te pakken. Naast koffie en thee is water voor veel mensen een belangrijke manier om vocht binnen te krijgen. Voor wie weleens iets anders wil: drie recepten voor water met smaak. -
PREMIUM
Nico en Michael kweken vissen in mini-zee in een loods: helft is om te eten, andere helft gaat in echte zee
De aanloop kende wat vertraging, maar binnenkort moeten dan toch de eerste tarbotjes rondzwemmen in zeevissenkwekerij Blue Linked in Zuid-Holland. In het afgelopen jaar werkten Michael Laterveer en Nico Leeuwenstein gestaag verder aan hun project en de eerste bassins worden nu gevuld.
-
PREMIUM
Goedkoop tanken? Volgende week loont het zelfs om 200 kilometer om te rijden
De brandstofprijzen gaan volgende week in Duitsland zo hard omlaag, dat het prijsverschil met wat je bij een Nederlands tankstation betaalt gigantisch wordt. Vanaf woensdag geldt in Duitsland een adviesprijs van 1,72 euro per liter, minimaal 40 cent minder dan in Nederland. Loont het om daarom naar Duitsland te rijden voor een tankbeurt? -
Koken & eten
‘Klein glaasje sap of fris verhoogt al de kans op kanker’
Het drinken van vruchtensappen en frisdranken is niet alleen slecht voor je gewicht, bloeddruk en bloedsuikerspiegel, maar kan ook het risico op kanker vergroten. Dat laatste blijkt uit nieuw onderzoek dat onlangs werd gepubliceerd in het vermaarde British Medical Journal (BMJ). -
PREMIUM17
Glutenvrij uit eten? Twee derde restaurants informeert gasten verkeerd, honderden boetes van NVWA
400.000 Nederlanders met een voedselallergie lopen gevaar nu ruim de helft van de horeca, winkeliers en supermarkten niet goed vermeldt of gerechten allergenen en gluten bevatten. Dat constateert de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) op basis van ruim vijfduizend inspecties.