Volledig scherm
© Shutterstock

Minder drinken maakt stoppen met roken makkelijker

Wie wil stoppen met roken, kan beter ook minder drinken. Uit nieuw onderzoek blijkt dat zware drinkers die willen stoppen met roken, baat hebben ook hun alcoholgebruik aan te pakken. 

Bij mensen die veel drinken, verwerkt het lichaam nicotine sneller. Het alcoholgebruik verminderen kan het daarom eenvoudiger maken te stoppen met roken, zeggen onderzoekers van de Oregon State University.

In het verleden bleek al uit onderzoek dat mensen die nicotine sneller verwerken, vaak meer roken en meer moeite hebben om te stoppen. Het vertragen van de nicotineverwerking kan daarom helpen, zegt Sarah Dermody, hoofdauteur van de studie.

,,Stoppen met roken lukt meestal niet in één keer, mensen doen verschillende pogingen’’, zegt ze. ,,Dit onderzoek laat zien dat je stevig alcoholgebruik en roken het beste tegelijkertijd kunt aanpakken.’’

Risicofactor

Zware drinkers roken vaak ook sigaretten. Drinken is een bekende risicofactor voor roken, en andersom ook. De onderzoekers wilden meer weten over het verband tussen de twee. Ze deden hun onderzoek bij 22 rokers die hulp zochten voor hun alcoholgebruik. Zo ontdekten ze dat de verwerking van nicotine in het lichaam aanzienlijk trager verliep als de alcoholconsumptie werd teruggebracht van gemiddeld 29 glazen per week naar 7.

De studie is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Nicotine & Tobacco Research

Dit  doet een maand niet drinken met je:

  1. Nieuw: voortaan al het nieuws over koken en eten gratis in je mailbox

    Nieuw: voortaan al het nieuws over koken en eten gratis in je mailbox

    Wil je alles weten over voedsel: de trends, de prijzen en hoe het met de veiligheid van je eten is gesteld? Of wil je gewoon dagelijks antwoord op de vraag wat je nu weer moet eten? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief. Dan krijg je nieuws, tests, achtergronden, tips en trucs en nog veel meer van onze redactie Koken&Eten in je mailbox. Abonneer je vandaag nog op de nieuwsbrief van AD Koken&Eten. Klik hier om je aan te melden.