Minder eten en tóch voldaan: zo krijg je dat voor elkaar
Het nieuwe jaar is begonnen en dat is voor veel mensen reden om wat overtallige kilo's kwijt te raken. Als je gaat afvallen en geen zin hebt om met een hongerig gevoel rond te lopen, volgen hier wat tips van experts.
Vezels versus koolhydraten
Er zijn voedselsoorten die een meer verzadigde werking hebben dan andere, volgens voedingswetenschapper Samefko Ludidi. Voedsel kan onder andere eiwitten, vetten, koolhydraten en vezels bevatten. Met name vezels, eiwitten en vetten zorgen ervoor dat je een langdurig vol gevoel hebt.
,,Vezels worden heel langzaam geleegd uit de maag en hoe langer de maag vol is, hoe minder snel je weer wilt eten. Datzelfde geldt voor eiwitten. Eten wat rijk is aan vezels en eiwitten zorgt voor een langdurig verzadigd gevoel’’, zegt Ludidi.
,,Zorg er daarom voor dat je gerecht voldoende eiwitten en vezels bevat en verrijk je maaltijd desnoods. Door je hoeveelheid pasta te verkleinen en extra groenten te nemen, vergroot je gemakkelijk de hoeveelheid vezels. Vegetarisch gehakt of vlees bevat de benodigde eiwitten.’’
Kleiner bord
Dan is er een psychologische truc waarmee je jezelf kunt bedotten: het eten van een kleiner bord. ,,Het eten van een kleiner bord is iets wat ik regelmatig adviseer in de praktijk. Je ziet dat mensen dan geneigd zijn minder te eten’’, zegt diëtist Gesina Hammad. ,,Een kleiner bord lijkt eerder vol. Een groter bord moet gevuld worden met meer eten voordat het vol lijkt. Dit is een psychologisch trucje wat in de praktijk vaak lijkt te werken’’, zegt Ludidi.
Kopje soep
De snelheid waarmee je maag wordt geleegd heeft te maken met het type maaltijd: vast of vloeibaar voedsel. ,,Een kopje goedgevulde soep gaat sneller door je maag dan vast eten. Na de maag komt de soep in je darmen, waar voedzame stoffen uit de soep, zoals vezels (groente) en eiwitten (vlees), verteerd worden. Op dat moment worden diverse verzadigingshormonen geactiveerd, waardoor er snel een gevoel van verzadiging optreedt’’, zegt Ludidi. Het is daarom aan te raden om een kopje goedgevulde soep te eten voor de maaltijd. Het drinken van suikerhoudende dranken heeft daarentegen geen effect, want die gaan én snel door je maag én worden snel in je darmen opgenomen.
Rode peper
Het eten van rode peper blijkt verzadigend te werken. Al is dit effect eerder eenmalig. ,,Het stofje capsaïcine in rode peper zorgt er voor dat je lichaamstemperatuur stijgt. Hierdoor kan verzadiging optreden. Dit heeft grotendeels te maken met gevoelens van ongemak door het stijgen van je lichaamstemperatuur’’, aldus Ludidi. ,,Maar het heeft geen zin om iedere dag pepers door je eten te gooien, want je wordt op den duur tolerant voor het stofje capsaïcine. Eenmalig gebruik kan wel handig zijn als je eters hebt en te weinig eten.’’
Langzaam eten
Langzaam eten helpt en dat heeft te maken met de werking van je verteringssysteem. ,,Het duurt zo'n twintig minuten voor je verzadigingssysteem op gang komt. Dat betekent dat je twintig minuten lang kunt eten wat je wilt, voor je het gevoel hebt vol te zitten. Dit gaat niet op voor vloeibaar voedsel, want vloeibaar eten komt sneller in je darmen terecht, waardoor vertering eerder op gang komt. Je kunt proberen dertig keer te kauwen per hap, of af en toe je vork neer te leggen’’, zegt Ludidi. ,,Probeer bewuster te eten, door goed te proeven en ruiken. Dan heb je ook eerder door wanneer je eigenlijk genoeg hebt gehad’’, vult diëtist Sylvia van Daalen aan.
Zelf een voedzaam soepje maken? In de onderstaande video legt chef-kok Mounir uit hoe je smaakvolle paprikasoep maakt.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM61
Topdrukte bij boer die biologische appels voor spotprijs verkoopt: ‘Als supermarkt niet helpt, dan maar zo’
Hoe zorg je dat mensen massaal biologische, onbespoten appeltjes kopen? Verkoop ze voor 1 euro per kilo en de klanten staan te dringen, bleek op een actiedag van een appelteler in de kop van Noord-Holland. Was het altijd maar zo'n feest. -
PREMIUMKoken & Eten22
Diëtiste geeft tips om voorgoed af te rekenen met avondsnacken
Lukt het om minder te snacken door je goede voornemen? Of ziet dat pak koeken er soms onweerstaanbaar uit wanneer je na een drukke dag voor je tv-avondje nog even de keukenkast induikt? Diëtiste Sanne Mouha geeft tips om van die trek af te komen. -
PREMIUM16
Plast je kat in huis? Zo los je dat op: ‘Veel mensen vinden het niet mooi, maar het lost veel op’
Kattenpis op je vers gewassen lakens: geen pretje. Het plakt, het stinkt en je krijgt de geur er moeilijk uit. Maar hoe komt het dat katten soms op bed plassen? En hoe los je dat het beste op? Anneleen Bru, die onder meer de boekenreeks I Love Happy Cats schreef, helpt je op weg. -
Je vuist vertelt je hoeveel je mag eten
Voedingswetenschappers in Groot-Brittannië adviseren mensen om hun voeding voortaan met hun handen te meten. Dat zou beter zijn dan wegen. Dit moet voorkomen dat mensen te veel eten. -
PREMIUM
Oeps, paaltje geraakt: is het goedkoper om schade te claimen of zelf te betalen?
Rijd je jarenlang schadevrij, dan krijg je een forse no-claimkorting op je autoverzekering. Die kan oplopen tot wel 85 procent. Maar hoe werkt die korting precies? En wat is nou wijsheid als je per ongeluk een paaltje hebt geraakt?
-
PREMIUM1
Meer uren per dag werken in minder dagen, kan het?
Meer tijd voor ons sociale leven, minder files en minder drukte bij de kinderopvang. Om de problemen op de arbeidsmarkt aan te pakken, komt internist en hoogleraar Marcel Levi met een opmerkelijk voorstel: ga hetzelfde aantal uren werken in minder dagen. -
-
-
Koken & Eten
Vlees van ruim duizend edelherten in de Oostvaardersplassen binnenkort weer te koop
Staatsbosbeheer moet deze winter 1600 edelherten afschieten in de Oostvaardersplassen in Flevoland. In het natuurgebied is ruimte voor maximaal vijfhonderd herten. Een klein deel van deze herten blijft achter in het gebied als voer voor andere dieren en micro-organismen. De andere herten komen beschikbaar voor consumptie. -
Koolhydraten schrappen is echt slecht voor je gezondheid
Wie volkorenproducten en noten en zaden eet, verkleint daarmee de kans op een hartaandoening en vroege sterfte. Dat blijkt uit een onderzoek dat is uitgevoerd in opdracht van de Wereld Gezondheids Organisatie WHO.