Moeilijke eters: ‘Hij stampt en schreeuwt, de hele buurt kan meegenieten’

Koken & etenEten: het is bij veel gezinnen gedoe. In de videoserie Mag ik van tafel? krijgen ouders met moeilijke eters tips en adviezen. In de tweede aflevering gaat het er zo nu en dan heftig aan toe. ‘Ben je gek geworden? Eten. Nu!’

,,Ik heb hem weleens vastgepakt en een hap eten in zijn mond gedaan. Dat had ik niet moeten doen. Maar op een gegeven moment voel je je zo machteloos.” Eten met kinderen kan een enorme worsteling zijn, weten de ouders die meedoen aan de videoserie Mag ik van tafel? Soms zelfs letterlijk. 

Quote

Toen ben ik wel even boos geworden en heb ik geroepen: ‘Ben je gek geworden in je hoofd?

Vader Jesserun

Het is een veelvoorkomend probleem: woede-uitbarstingen aan tafel. Bij 40 procent van de gezinnen waar minimaal één moeilijk etend kind aan tafel zit, is dat weleens gebeurd, zo blijkt uit een enquête die deze site en 24Kitchen hebben laten houden. Bij 19 procent is er vaak ruzie aan tafel. Dit gebeurt bij eenoudergezinnen vaker dan bij gezinnen met twee ouders, zo blijkt ook uit de enquête.

Bij de familie Bouw is al eens met deuren geslagen. Zoonlief heeft geschreeuwd. Als het heel erg is, dan gaat hij ook op de gang nog door met hard schreeuwen. Dan gaat hij uit zijn plaat en kan de hele buurt meegenieten. In huize Aartsma is een keer een bord gesneuveld omdat de moeder van Jayden en Joshua het helemaal zat was. 

Het is soms lastig om het gezellig te houden aan tafel.
Volledig scherm
Het is soms lastig om het gezellig te houden aan tafel. © AD/24Kitchen

Vader Jesserun schoot een keer uit zijn slof toen zijn zoon de lepel uit zijn mond mepte. Het eten zat overal. ,,Toen ben ik wel even boos geworden en heb ik geroepen: ‘Ben je gek geworden in je hoofd? Dat kun je toch niet doen?’ Ik was echt gefrustreerd.” In de tweede aflevering van Mag ik van tafel? jengelt het kereltje weer, nu met de camera erbij. ,,Ben je gek geworden? Eten. Nu!” krijgt Jaïr van zijn pa te horen.

Alleen maar erger

,,Ze kunnen je soms horendol maken, weet psychologe Tischa Neve, die de ouders bijstaat met psychologisch en opvoedkundig advies. Maar het lastige is: je kunt kinderen dwingen tot van alles, maar niet tot eten. ,,Je kunt er zelfs een hap inproppen maar of ze het doorslikken, dat bepalen ze zelf.” Hoe heftiger je reageert, hoe groter het probleem wordt, zegt Neve. ,,Want dan maak je het alleen nog maar erger.”

Het komt goed, bezweert Neve. Niet opgeven, is haar advies. ,,In de meeste gevallen komt het echt goed. Zolang je er maar tijd en aandacht aan blijft geven.”

Wat voor ouder ben jij? Doe hier de test:

Poll

Wat voor type tompouce-eter ben jij?

  • De happer (8%)
  • De likker (2%)
  • De daklichter (63%)
  • De ontleder (24%)
  • De draaier (3%)
17328 stemmen