Moestuin beginnen? Dit zijn makkelijke succesgroenten (plus nog 9 tips)
Koken & EtenWat is belangrijk om te weten wanneer je zelf met een moestuintje wilt beginnen? Wat zijn 'gemakkelijke’ groenten? Hoe maak je je moestuin hittebestendig? Tien adviezen voor een startende tuinder.
Stadsboerin Ellen Willems (45) teelt groenten, fruit, bloemen en pepers in een kas, bij het stadslandbouwproject in Doetinchem. ,,Ik zou altijd klein beginnen, al is het maar op een balkonnetje of op een paar vierkante meter in je tuin. Je kunt altijd nog opschalen. Overigens kun je van 100 vierkante meter met twee mensen dagelijks heel goed eten."
1. De bodem is de basis
,,Je moet weten wat voor soort grond je hebt. Zand is licht. Dat heeft compost nodig om structuur te verbeteren en het vocht vast te houden. Klei is fysiek zwaarder om in te werken, maar vruchtbaarder. Maak zelf compost van snijafval, maar gebruik geen sinaasappelschillen want pieren houden niet van die olieachtige citrusvruchten."
2. Start in het najaar
,,De compost moet in het najaar de grond op. Maakt dan ook een goed teeltplan. Iedere plant heeft een eigen ritme van zaaien, groeien en oogsten. In een teeltplan leg je vast wat wanneer moet gebeuren op welke plek. Ik zweer bij mijn tuinbijbel: het Handboek ecologisch tuinieren van Velt."
3. Groenten houden van zon
,,Kijk goed waar het licht vandaan komt. Met een halve dag zon moeten de meeste groenten kunnen opkomen, maar op een koud, donker stukje lukt dat niet. Een moestuin op het noorden is dus lastig. Heb je geen grond, maar wel een kale muur op het zuiden? Daar kun je goed vruchten als abrikoos en misschien wel vijg tegen telen."
4. Werk samen met de natuur
,,Uiteraard kun je te maken krijgen met slakken of luizen, maar de natuur heeft overal een oplossing voor. Als je zorgt voor een vogelvriendelijke omgeving, trek je meer vogels die zullen eten van de slakken."
5. Niet al het onkruid wieden
,,Vaak zijn de planten die wij onkruid noemen waardevolle planten die je kunt eten of een heilzame werking hebben. En daarnaast houdt een begroeide bodem vocht vast, iets wat essentieel is in het steeds drogere klimaat."
6. Kies succesnummers
,,Met groenten als courgette, pompoen, boerenkool, sla, wortels en bietjes kan niet zo veel misgaan. Focus op een paar groenten en lees je in over dat gewas."
7. 's Avonds sproeien
,,Als je overdag sproeit verdampt het water en krijg je brandplekken op je blad. Bij hitte sproei je beter 's avonds."
8. Wisselteelt
,,Het idee van wisselteelt is dat je niet ieder jaar hetzelfde gewas op dezelfde plek zet omdat dit de grond uitput of plagen veroorzaakt. Verdeel je moestuin daarom in vakken."
9. Warm en droog in een kas
,,Tomaten houden niet van regen; in een kas staan ze lekker droog. Je vervroegt tevens je oogstseizoen met een kas, doordat je alvast kunt zaaien.”
10. Tijd en aandacht
,,Een moestuin onderhouden is niet makkelijk; de natuur kun je niet regelen. Wanneer je samenwerkt met de natuur, geeft het een enorme voldoening.”
Martijn van Hese vertelt in deze aflevering van De Moestuin In over zijn moestuin:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Dit bosrestaurant staat midden in de natuur: ‘De Veluwe is mijn moestuin’
We moeten vertragen. Minder prikkels, meer contact met onszelf en de natuur. Een weekendje de natuur in op een landgoed, met diner, doet wonderen. -
Waarom jongeren als Vinicius (18) wel willen maar niet mogen werken: ‘Kan niks met mijn diploma’
Terwijl de krapte op de arbeidsmarkt toenam in de eerste helft van 2022, werden er verschillende oplossingen geopperd. Toch werd één groep mensen over het hoofd gezien: ongedocumenteerden. Ze wonen hier vaak al jaren, maar mogen niet werken. -
Wat is een normaal bedrag voor op je spaarrekening? ‘In veel gevallen is 10 procent te weinig’
Budgetteren, sparen en rondkomen: dagelijks hoort budgetcoach Carolien Vos van haar klanten hoe moeilijk dat is en waar mensen tegenaan lopen. Ze deelt deze zomer haar beste tips. Vandaag: een financiële buffer. -
Koken & Eten
Dit gebeurt in je lichaam als je 's avonds nog aan het snaaien slaat
We houden er allemaal van om zo nu en dan 's avonds laat een snack te nemen. Sommige mensen beweren dat het niet goed is om heel laat nog iets te eten, omdat je er sneller dik van zou worden. Klopt die bewering? Deskundigen geven het antwoord. -
PREMIUMKoken&Eten
Barbecuetips: neem de tijd en leg het vlees niet koud uit de koelkast zo op het hete rooster
Heerlijk rolbevestigend: op vakantie in Zuid-Frankrijk is het ineens meneer Hamersma die voor de spijzen zorgt. Want daar gloeien de kooltjes elke dag.
-
PREMIUM
Koken met afval en restjes, zo doe je dat
In Nederlandse keukens gooien we jaarlijks 40 kilo voedsel per persoon weg. Mag het een onsje minder? Dat kan best, zo laten de makers van het kookboek De kunst van no-waste zien. -
Jokken over plofkippen en lammetjes: Vijf bedrijven maken kans op titel Liegebeest van het jaar
McDonald’s, Milka, Bord Bia, Jumbo en Albert Heijn zijn genomineerd als Liegebeest van het jaar, heeft Wakker Dier bekendgemaakt. Volgens de dierenwelzijnsorganisatie wordt er onder meer gejokt over plofkip en over de verzorging van lammetjes. -
PREMIUMKoken & Eten
Koken met de zon: zo maak je van een pizzadoos een oventje
Als het heel heet is, kun je bij wijze van spreken een eitje bakken op de motorkap van je auto. Maar ook met veel lagere temperaturen kun je puur op zonnestralen koken.