Moet je kip wassen voor je hem bakt? En andere belangrijke vragen over voedselveiligheid
Koken & etenEen kippendij of kippenpoot afspoelen en droogdeppen met keukenpapier; menig thuiskok doet het voor het bakken, maar is het ook nodig? Experts geven antwoord.
Voor Campbell Blair uit Rotterdam is het wassen van haar kip vaste prik. ,,Ik laat het even weken en dan wrijf ik nog de citroen over de kip heen. Ik spoel de kip dan af en leg hem in een bakje met olijfolie en kruiden’’, beschrijft zij haar werkwijze. Ook de bekende Amerikaanse televisiekok Julia Child (1912-2004) zwoer erbij. Zo wilde ze eventuele bacteriën wegspoelen die vaak in kip worden gevonden, zoals campylobacter of salmonella.
Het verbaast Wieke van der Vossen, expert voedselveiligheid van het Voedingscentrum, hoeveel mensen het doen. Zij raadt het nadrukkelijk af.
Kruisbesmetting
,,Door het schoonmaken van de kip verspreiden bacteriën zich juist door de hele keuken, onder andere op het aanrecht en in de gootsteen’’, zegt ze. ,,Het klopt inderdaad dat het aantal micro-organismen afneemt als je kip afspoelt, maar het risico op kruisbesmetting is veel groter. Doe het daarom niet, is mijn advies.’’
De nadelen wegen dus zwaarder, beaamt hoogleraar levensmiddelenmicrobiologie Marcel Zwietering van de Wageningen University. ,,Als je met je handen aan de kip zit en daarna per ongeluk je mond aanraakt, of je gebruikt een plank waar je later ook een komkommer op legt. Allemaal situaties waarin kruisbesmetting makkelijk kan voorkomen. Maar ook met wassen verspreid je de mogelijk aanwezige boosdoeners.’’
Het klopt inderdaad dat het aantal micro-organismen afneemt als je kip afspoelt, maar het risico op kruisbesmetting is veel groter
Wat moet je dan doen om ziekte te voorkomen? Het antwoord is simpel: bakken, heel goed bakken en alle dingen waar de rauwe kip mee in aanraking is gekomen goed schoonmaken, tipt hoogleraar Zwietering. ,,Dat is veel effectiever.’’ De juiste kerntemperatuur is zo rond 75 graden, volgens Van der Vossen. ,,Al is de kans klein dat mensen thuis met een thermometer gaan meten. Als het vlees goed wit is (dus niet roze en glazig), dan is het gaar.’’
Azijn
Over schoonmaken gesproken; sommige mensen halen hun groente graag door water en azijn. ,,Het wassen van groenten met water zou ik zeker adviseren’’, zegt Zwietering. ,,Afhankelijk van hoe schoon het is.’’ Daarmee refereert hij aan zakjes groente waarop ‘gewassen in ijswater’ staat. Dan is de noodzaak minder groot. Maar een bloemkool, krop sla of komkommer moet je altijd wassen, aldus Zwietering.
Dat doe je door de groenten onder een stromende kraan te houden en eventuele viezigheid weg te wrijven met je schone handen. Ten eerste smaakt dat beetje grond natuurlijk niet lekker, ten tweede kunnen daar bacteriën in zitten. Anders dan bij de kip, spoelen die bacteriën met het zand makkelijk weg door de gootsteen.
Het schoonmaken met azijn heeft effect, omdat het micro-organismen doodmaakt, aldus Zwietering. Of hij het ook zou adviseren, is een ander verhaal. ,,Ik ben een pragmaticus, als je azijn lekker vindt op de sla, zou ik dat zeker doen, maar het is niet nodig. Met enkel water krijg je groenten ook voldoende schoon.’’
Vergiftiging
Bacteriën in kip kunnen een voedselinfectie veroorzaken of een voedselvergiftiging geven en daar bestaat behoorlijk wat verwarring over, merkt Van der Vossen. ,,Bij een infectie maakt de bacterie in voedsel je ziek, waardoor je diarree of misselijkheid kan ervaren. Voedselvergiftiging is een ander verhaal. Dan hebben bacteriën in voedsel de kans gekregen om uit te groeien en gifstoffen te ontwikkelen.’’
In dat laatste geval word je vaak vrij direct en hevig ziek. ,,Gifstoffen ontwikkelen zich bijvoorbeeld als voedsel niet goed bewaard is gebleven. Bijvoorbeeld een restje nasi of soep die een tijd buiten de koelkast hebben gestaan. Dan kun je het alsnog verhitten, maar dat maakt niet uit, de gifstoffen zullen daardoor niet afgebroken worden.’’
Bekijk hier de video's over Koken&Eten:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Sergio Herman wil nieuw culinair paleis bouwen om in te wonen én koken
Topkok Sergio Herman heeft plannen met een oude boerenschuur en woonhuis in Terhofstede in Zeeland. Er komt geen restaurant, maar Herman wil er wel gasten ontvangen voor een culinaire beleving. Ook wil hij er gaan wonen. -
PREMIUMmet video
Vliegen, krekels en sprinkhanen hebben de toekomst, en de grootste kwekerij staat in Nederland
In Bergen op Zoom staat de grootste insectenkwekerij ter wereld. Vliegen, krekels en sprinkhanen hebben de toekomst, want ze zijn duurzamer dan vee, te vermalen als veevoer en te verwerken tot vleesvervanger voor de consument. ,,We beginnen pas net de voordelen van insecten te ontdekken.” -
Met video
M&M’s stopt met bekende figuurtjes uit tv-reclames na rel in VS
Snoepmerk M&M’s zegt te stoppen met de geanimeerde chocoladefiguurtjes uit zijn reclames vanwege ophef die er in de Verenigde Staten is ontstaan over de karakters. Met name de rechtse nieuws- en opiniezender Fox News noemde het merk ‘woke’. -
Albert Heijn waarschuwt voor biologisch diksap appel met glasschilfers
Albert Heijn heeft woensdagavond een veiligheidswaarschuwing uitgedaan voor het product AH biologisch diksap appel 750ml. Door een mogelijke productiefout kunnen er glasschilfers van de bovenrand loskomen en in het sap terechtkomen. -
Wat is de beste e-reader? En hoeveel kost zo’n digitale bibliotheek? Check hier dé aanraders van dit moment
Een e-reader is een must-have voor boekenwurmen die weinig ruimte hebben om veel boeken te stapelen. Ook qua duurzaamheid (papier- en energieverbruik) kan zo'n toestel tellen. Expert Eric van Ballegoie van technologiesite Tweakers onderwierp verschillende e-readers aan een vergelijkingstest en tipt drie modellen, per budget en type gebruiker.
-
Energierekening
Mariëlle woont in een oude boerderij: ‘Als het buiten vriest, kan het in huis 12 graden worden’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Mariëlle van der Leest - Kieboom (68) uit Reek, Noord-Brabant. -
-
-
Belasting terugkrijgen met de middelingsregeling: zo werkt het
In plaats van belasting betálen, belasting terugkrijgen. Dat kan (soms) door gebruik te maken van de middelingsregeling. Daarbij bereken je het gemiddelde inkomen van de afgelopen drie jaar en betaal je vervolgens over het gemiddelde belasting. Hoe werkt dat en wat levert het op? -
PREMIUMKoken & Eten
Ultieme nachtelijke antikaterhap is 20 jaar: ‘Als er hard kapsalon werd geroepen, wist ik genoeg’
De ultieme nachtelijke antikaterhap, beruchte caloriebom, hartaanval in een bakkie, hij is jarig! Wie? De Kapsalon natuurlijk. De wereldberoemde Rotterdamse stapelsnack - patat, vlees, knoflooksaus, gesmolten kaas en sla - bestaat twintig jaar. Vet man.