Monique eet bijna 2 kilo groente per dag: ‘Ik ben niet anders gewend’
koken & etenVandaag is het Dag van de Verse Groente. Omdat driekwart van de Nederlanders volgens een onderzoek van een maaltijdboxenproducent nog steeds te weinig groente eet, geeft Monique van der Vloed (50) het voorbeeld. Haar menu bestaat bijna helemaal uit groente.
Al van jongs af aan heeft Monique van der Vloed (voedingsdeskundige en naar eigen zeggen ‘kritische health blogger’) uit Rotterdam aandacht voor wat er in de natuur voor eten en drinken te vinden is. ,,Hoe appels aan een boom groeiden en wij die gewoon konden plukken en eten, hoe je bessen en bramen in het bos kon plukken en eten, het was voor mij als klein meisje allemaal één grote mooie speeltuin.”
Die liefde voor de natuur heeft ze nu nog steeds. In de recepten die zij publiceert zijn geen kunstmatige toevoegingen, E-nummers van niet-natuurlijke oorsprong en andere ‘chemische ellende’ terug te vinden. Enkel pure, biologische, 100 procent natuurlijke en verse producten zonder vaak ook gluten, lactose en vlees. En groente dus, veel groente. ,,Ik ben nooit een vleeseter geweest dus dat scheelt enorm, zelf maak ik het lekkerder dus ik heb daar totaal geen behoefte aan. Bovendien ben ik niet anders gewend.”
Dat Van der Vloed iedere dag bijna 1,5 tot 2 kilo wegwerkt is voor haar echt een ‘way of life’, het is helemaal niet zo bijzonder of moeilijk. Sowieso is ze dol op groente, maar volgens de voedingsdeskundige krijg je als je dat niet bent ook nog wel wat binnen geharkt.
Ze vindt ook wel dat groente van het gezonde imago af moet, dat zou averechts werken. Met haar boek Puur Natuur Groente (2018), probeert ze dit weg te poetsen en te laten zien dat groenten ook lekker zijn zonder sausjes. Ook adviseert ze om gemiddeld tussen de 400 en 450 gram per dag te eten om optimaal te profiteren van de voedingsstoffen in al die lekkere groenten.
Gemiddeld te weinig
Als onderdeel van de Maand van de Verse Groente en Fruit is het vandaag de Dag van de Verse Groente. Groenten zijn rijk aan vezels, mineralen en vitamines en andere voedingsstoffen die we nodig hebben om gezond te blijven. Het Voedingscentrum adviseert daarom om 250 gram groente per dag te eten. Helaas blijkt uit onderzoek van HelloFresh dat driekwart van de Nederlanders nog steeds te weinig groente eet, gemiddeld maar 158 gram per dag. Volgens Van der Vloed is dat zo ontzettend zonde omdat er juist zoveel verschillende soorten zijn om uit te proberen. ,,Je kunt er alle kanten mee op en het stimuleert je creativiteit.”
Bewuster
Ik ben van nature open, eerlijk, transparant en oprecht
Van der Vloed is (natuur) voedingsdeskundige, gewichtsconsulent, voedingscoach en auteur van verschillende kookboeken waaronder de reeks Dat maken we ‘natuurlijk lekker’ zelf!. In haar vrije tijd werkt ze als ‘health blogger’, zonder enig spoor van verdienmodel. ,,Ik ben veel liever bezig met serieuzere zaken als producten ontmantelen, om de consument bewuster te maken.” 100 Procent Meukvrij is zo'n beetje haar slogan geworden. Die leus is ze spontaan gaan roepen, omdat ze vond dat je al die troep die in je eten zit maar beter kunt ontwijken.
Of ze kritiek op haar levensstijl krijgt? ,,Ja, dat hoort erbij, die krijg ik wel dagelijks. Als social influencer krijg je altijd weer die mensen over je heen die kritiek willen spuien. Ik heb in het vak ook veel meegemaakt in al die jaren, daar zou ik een boek over kunnen schrijven.” Via haar website en Facebook heeft ze meer dan 30.000 volgers vergaard. Gelukkig zegt de Rotterdamse zelf hier een olifantenhuid voor te hebben ontwikkeld. ,,Het hoort bij het vak.”
Zelf ook wat meer groente eten? Hieronder een recept voor lekkere op z'n Frans bereide groente:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Het droomhuis van Daan (27) bleek een complete bouwval: ‘Keurder noemde het een kaartenhuis’
Huizenkopers hebben vaak geen flauw benul van funderingsproblemen, bleek onlangs uit onderzoek. Niet vreemd, als er op Funda vaak niets over staat. Het overkwam Daan (27) uit Utrecht, die bijna een ‘kaartenhuis’ kocht. -
PREMIUMmet video20
Het ruikt en smaakt als vlees, maar dit patatje zuurvlees van Vera komt uit de 3D-printer
Een frietje met wat? Zuurvlees uit de 3D-printer? Jazeker, Rotterdam heeft er sinds vandaag een bijzonder patatje mèt bij. De klassieke combinatie met zuurvlees, maar dan ‘koe-loos’. Bij de Frietboutique, de bedenker, is deze vegan en prijswinnende snack vanaf nu verkrijgbaar. -
PREMIUMmet video
Vliegen, krekels en sprinkhanen hebben de toekomst, en de grootste kwekerij staat in Nederland
In Bergen op Zoom staat de grootste insectenkwekerij ter wereld. Vliegen, krekels en sprinkhanen hebben de toekomst, want ze zijn duurzamer dan vee, te vermalen als veevoer en te verwerken tot vleesvervanger voor de consument. ,,We beginnen pas net de voordelen van insecten te ontdekken.” -
PREMIUM
Zweminstructeurs vervolgd na verdrinkingsdood jongen in Lemmer
Het Openbaar Ministerie gaat twee zweminstructeurs strafrechtelijk vervolgen vanwege hun rol bij het ongeval in zwembad Ny Sudersé in Lemmer eerder dit jaar. -
Deze auto's gaan het vaakst meer dan 300.000 kilometer mee
Automobilisten die een hekel hebben aan inruilen doen er goed aan om een auto te kopen die in één van de lijstjes hieronder staat. Het zijn nagenoeg onverwoestbare modellen met motoren die een eeuwig leven lijken te hebben.
-
PREMIUMKoken & Eten
Vegaburgers doen de gezondheid meer kwaad dan goed: welke vleesvervangers zijn wél een goede keuze?
Uit een analyse van meer dan 500 verschillende vegetarische burgers, worsten, balletjes en schnitzels uit de supermarkt blijkt dat vleesvervangers vaak te veel vet en te weinig eiwitten bevatten. Volgens TestAankoop in België zijn de meeste veggieburgers enorm bewerkt en doen ze de gezondheid van de consument meer kwaad dan goed. Hoe kies je dan de juiste vleesvervanger? En bestaan er voedzame alternatieven? -
-
-
Wil jij vertellen over je kassabon van de supermarkt? Dan zijn we op zoek naar jou
De dure boodschappen blijven een onderwerp van gesprek. De een is wekelijks honderden euro’s kwijt en de ander trekt er - noodgedwongen of niet - veel minder geld voor uit. -
Altijd je Swapfiets kwijt? Deze studenten van de Hanzehogeschool Groningen komen met flitsbel als oplossing
Fijn zo’n Swapfiets. Maar hoe vind je die in vredesnaam terug in die zee van andere Swapfietsen die in het fietsenrek staan? Hanzehogeschool-studenten Luuk Toonstra, Gijs Koopmans en Youri van Vilsteren komen met de oplossing: de flitsbel.