Mosselhandel stelt consument gerust: geen mosselen met gif in de verkoop
Koken & etenDelen van de mosselvangst zijn door de NVWA (Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit) teruggehaald voordat ze in de handel terechtkwamen. Ze zouden te veel van de giftige stof TTX (tetrodotoxine) bevatten.
Het mosselseizoen is vorige maand van start gegaan, de vissers haalden de eerste mosselen van de hangcultuur, die gekweekt worden aan touwen onder water, naar boven. Ze zijn er dit jaar extra vroeg bij, want door de zachte winter en volop zon die daarop volgde zaten er veel algen en plankton in het water. En dat dikt de mosselen lekker aan. Ze zijn dus extra goed gevuld, melden de handelaren.
Bij percelen in de Oosterschelde en Grevelingen waren de schelpen met meer gevuld dan alleen lekkere mosselen. De giftige stof TTX bleek in de zeedieren te zitten. Zodra een mens te veel van deze stof binnenkrijgt, kan het zenuwstelsel aangetast worden wat weer een gedeeltelijke verlamming kan veroorzaken.
Na onderzoeken van de NVWA waarbij te hoge concentraties van deze stof teruggevonden werden in de vangsten van deze gebieden, zijn ze teruggehaald voordat ze in de handel en bij de consument terechtkwamen. Er werd op 19 juni een verbod uitgevaardigd op handel van tweekleppige weekdieren uit de besmette gebieden en de erkenning van de Oosterschelde als verwatergebied voor het kweken is tijdelijk ingetrokken. Zodra de waardes weer gedaald zijn worden de maatregelen weer teruggedraaid.
Ónze mosselen zijn wel goed
Het Nederlandse Mosselbureau liet weten in een persbericht dat alle mosselen in de handel nu dus veilig zijn om te eten. De mosselen en andere schaaldieren worden zorgvuldig gecontroleerd zodat consumenten ze in restaurants en supermarkten gewoon kunnen eten.
Naar aanleiding van vragen over de giftige mosselen reageren veel mosselhandelaren anoniem hetzelfde: ,,Ja maar ónze mosselen zijn gewoon goed.” Enige implicatie dat ze dat niet zouden zijn zou voor hen hetzelfde zijn als zeggen dat ze slechte kwaliteit vis verkopen.
Het mosselseizoen kan dus zonder enige hindernis doorgaan, de besmette gebieden zijn afgesloten. Binnenkort zullen naast de hangculturen ook de bodemculturen geoogst worden. Deze wordt beschouwd als de officiële Zeeuwse mossel. Die zijn naar verwachting eind juli goed dik.
Nog een lekker mosselrecept proberen? Zie hieronder hoe je mosselen met tomaat en chorizo klaarmaakt:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
koken & eten
Natuurwijn is populair: 'Het is de enige wijn die wordt gemaakt van alleen druiven’
Kort voordat de horeca de deuren moest sluiten, voltooiden de mannen van natuurwijnenimporteur Wilde Wijnen in Amsterdam een mega-project, althans voor hen: de nieuwe site met shop. Sinds half maart loopt het storm met bestellingen. -
Amerikaans stel vindt bijna 60 jaar oude McDonald's-frietjes tijdens verbouwing
Een stel in de Amerikaanse staat Illinois blijkt met de aankoop van hun huis (ruim zestig jaar geleden) ook wat fastfood te hebben gekocht. Daar kwamen ze laatst pas achter, toen ze achter een muurtje verrotte frietjes van McDonald's vonden. -
PREMIUM
Goedkoop tanken? Volgende week loont het zelfs om 200 kilometer om te rijden
De brandstofprijzen gaan volgende week in Duitsland zo hard omlaag, dat het prijsverschil met wat je bij een Nederlands tankstation betaalt gigantisch wordt. Vanaf woensdag geldt in Duitsland een adviesprijs van 1,72 euro per liter, minimaal 40 cent minder dan in Nederland. Loont het om daarom naar Duitsland te rijden voor een tankbeurt? -
PREMIUM
Ook zoveel meikevers in de tuin? Maak er soep van! (En zo smaakt die)
Veel honden vinden het een smakelijk hapje en ook mieren peuzelen ze met smaak op: meikevers. Maar zijn de centimeters grote insecten, die deze weken weer massaal onze tuinen bevolken, ook geschikt voor menselijk consumptie en zo ja, hoe smaakt dat dan? Wij namen de proef op de som. -
5
Werk jij liever thuis omdat je daar productiever bent? ‘Gaat om meer dan je to-dolijst afstrepen’
Een goede verstandhouding met collega’s, leidinggevenden of klanten maakt je werkdag niet alleen plezieriger, maar zorgt er ook voor dat je meer gedaan krijgt. Mirjam Wiersma, auteur van twee boeken over zakelijk flirten, vertelt hoe je jezelf op de kaart zet en mooie relaties opbouwt met anderen. Deze keer: een intern netwerk.
-
PREMIUMKoken & eten
Een kop koffie en niet te veel zout: wat je het beste kunt eten en drinken met deze hitte
Met temperaturen die richting de 30 graden gaan, zoeken we massaal manieren om af te koelen - hallo zwembad, ventilator en koude douche. Ook je voeding kan de juiste verfrissing bieden. Drink je beter veel koffie zoals de Italianen? En helpt pikante voeding om af te koelen? -
Energierekening
Ad: ‘Ik heb zelf ventilatoren onder de radiator geklikt voor optimale verwarming’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Ad Voermans (66) uit Rijen, bij Breda. -
PREMIUMKoken & Eten
Zet je vetzuren aan het werk: waarom periodiek vasten ook goed is voor je hersenen
Wanneer je aan intermittent fasting doet, oftewel periodiek vasten, kies je ervoor om op gezette tijden niet te eten. Je begint bijvoorbeeld pas om 12 uur ’s middags met je ontbijt en eet niet meer na 8 uur ’s avonds. Aanhangers van deze manier van vasten doen het om af te vallen of om zich gezonder te voelen, maar er lijkt nu ook een positief effect te zijn op het brein.