Volledig scherm
Als consument wordt het steeds moeilijker om te weten wat goed is en wat niet. © Shutterstock

Na suiker, vet en gluten is alcohol de nieuwste zonde

Als consument wordt het steeds moeilijker om te weten wat er nu wel en niet goed voor je is. Na suiker, vet en gluten lijkt het nu de beurt te zijn aan alcohol om in het verdomhoekje gestopt te worden. Maar slaan alle goedbedoelde adviezen niet een beetje door?  

Quote

Zeg nu zelf: maken die adviezen het leven meer de moeite waard?

Jenny Slatman

Minder suiker en vet eten, meer bewegen en minder drinken: het zijn adviezen die we allemaal wel eens gehoord hebben. Een van die adviezen is sinds vandaag nog wat aangescherpt, dankzij Britse onderzoekers. Die ontdekten namelijk dat ieder glas alcohol dat je drinkt je leven met maar liefst 30 minuten kan verkorten. En dus zou je maar beter helemaal geen alcohol meer kunnen drinken.

Als consument zie je ondertussen door de bomen het bos niet meer. Wat mag er nu wel en niet? Jenny Slatman, medisch filosoof, lacht bij het horen van die vraag. ,,Wat je ziet is dat de biomedische wetenschap zich heel erg bemoeit met ons leven. Onderzoeken leiden tot adviezen, met de daarbij behorende regeltjes. Je zou kunnen zeggen dat de biomedische wetenschap een soort van nieuwe kerk is, waarbij zondig en vroom zijn vervangen door ongezond en gezond."

Slatman plaatst haar vraagtekens bij de manier waarop onderzoeken uiteindelijk leiden tot die regeltjes. ,,Dat je iets vaststelt is één ding, maar wat mij betreft hoeft dat niet direct tot adviezen te leiden. Willen we dat namelijk allemaal wel? Zeg nu zelf: maken die adviezen het leven meer de moeite waard?"

Volledig scherm
Jenny Slatman © Erik van der Burgt

Stress

Quote

Er zijn zoveel gezond­heids­my­thes dat het bijna niet bij te houden is

Jenny Slatman

Slatman neemt het mensen niet kwalijk dat ze steeds minder goed weten wat nu precies gezond is. ,,Eerst was suiker slecht, toen vet. Een norm wordt soms ook gewoon weer bijgesteld, simpelweg omdat mensen hem niet halen. Moest je eerst dertig minuten aaneengesloten bewegen, nu mag dat ook in blokjes. En dan heb je nog de talloze ideeën over voeding en alle voedingsmythes die rondgaan. Dat maakt het er allemaal niet makkelijker op."

Hoe kun je als consument nu het beste omgaan met al die goedbedoelde voedingsadviezen? Slatman: ,,Een houding van 'ik doe wat ik wil' is hierbij zeker heel gezond. Maar ik denk dat er ook mensen zijn die door dit soort adviezen heel ongerust worden, die denken 'doe ik het nu toch fout?'. Er zijn zoveel gezondheidsmythes dat het bijna niet bij te houden is. Maar of je gelukkiger wordt van al die regeltjes? Ik denk het eerlijk gezegd niet. Wat mij betreft is even ontspannen met een goed glas wijn en de voeten omhoog op z'n tijd ook best gezond."

Tamara de Weijer Tamara de Weijer © Shody Careman

'Alcohol moet je zien als een uitspatting'

Hoe gezellig en ontspannend alcohol ook is, helemaal onschuldig is het natuurlijk niet. Hoe kun je nu het beste omgaan met het advies van de Britse onderzoekers? Huisarts en voorzitter van vereniging Arts en Voeding Tamara de Weijer stelt dat de berichtgeving over dit soort nieuwe adviezen in ieder geval wel wat minder stellig mag. ,,Als je leest dat je per glas een half uur verliest, levert dat alleen je alweer stress op. Ook niet gezond natuurlijk."

Volgens haar is het probleem niet zozeer de alcohol zelf, maar meer onze leefstijl. De Weijer: ,,Als de basis goed is, kan het echt niet zoveel kwaad om een keertje uit de band te springen. Maar het probleem is dat het voor veel mensen nu een gewoonte is om dagelijks twee of drie glazen te drinken. Dat is echt veel te veel, want alcohol is gewoon niet goed voor je. Zo'n gewoonte moet uit je systeem. Alcohol drinken moet je zien als een uitzondering, een uitspatting."

Eet je doorgaans gezond, beweeg je voldoende en rook je niet, dan kan af een toe een glaasje alcohol helemaal niet zoveel kwaad. De Weijer geeft wel toe dat met mate drinken zo gemakkelijk nog niet is. ,,Het is een heel sociaal iets om te drinken. En omdat we altijd maar aan staan gebruiken we het soms ook om even te ontspannen. Het vraagt doorzettingsvermogen om er bewust mee om te gaan. En omdat de mens nu eenmaal een gemaksdier is, kost het dus wat extra inspanning om van een ongezonde gewoonte een zeldzame uitspatting te maken."

  1. Bijna niemand kent ze, maar deze tweelingzussen verkopen miljoenen flessen frisdrank

    Bijna niemand kent ze, maar deze tweeling­zus­sen verkopen miljoenen flessen frisdrank

    De Nederlandse tweelingzussen Raissa en Joyce de Haas (28) maken vanuit Londen furore met hun luxe en suikervrije frisdrankjes. De twee - geboren in Helmond, getogen in Antwerpen - richtten vijf jaar geleden Double Dutch Drinks op en verkochten al meer dan 10 miljoen flessen. Het Amerikaanse zakenblad Forbes heeft de jonge ondernemers in de prestigieuze 30 under 30 Europe-lijst gezet. ,,Wij waren nooit zo van het bier.’’