‘Nachos, daar is niets Mexicaans aan’
Koken en EtenNachochips en tortillachips: de eerste variant is te koop als Mexicaans luxeproduct en de tweede ligt tussen de goedkope aardappelchips. Het verschil tussen de twee? Niets. Behalve de marketing dan, ontdekte het tv-programma Keuringsdienst van Waarde over de maissnack.
Delen per e-mail
Nachochips van het huismerk van Albert Heijn worden verkocht voor 7,45 euro per kilogram. Dat scheelt een hoop met de huismerk-tortillachips, die voor maar 3,80 euro per kilogram verkocht worden. En dat terwijl de ingrediënten van beide chips vrijwel identiek zijn: 79 procent maismeel, zonnebloemolie en zout. Per 100 gram bevatten de twee ook hetzelfde aantal calorieën. Kortom: het is hetzelfde product, is de conclusie van de Keuringsdienst van Waarde. Ook omdat er volgens de show geen smaakverschil te ontdekken valt.
,,Bij ons is het gewoon hetzelfde product, maar toch een andere naam”, vertelt manager Ronald Martis van het Mexicaanse restaurant Chicoleo vanavond in het NPO 3-programma. Van de menukaart kun je nachos bestellen, maar ook tortilla's. De Spaanstalige kok Branislav Dapcevic maakt beide soorten klaar voor presentator Daan Nieber en vertelt over de twee chips: ,,Geloof mij, jongeman, er is niet veel verschil.”
Totopo
In Mexico is er wel degelijk verschil tussen de twee. Uit de uitzending van vanavond blijkt zelfs dat de ‘Mexicaanse’ benaming voor nachos eigenlijk uit de Verenigde Staten komt. ,,Jij noemt het nachos”, zegt de Mexicaanse tortillabakker Daniela Moreno in het programma, ,,Ik noem het totopo.” Moreno bakt tortilla's zoals ze duizenden jaren geleden al werden gemaakt, met mais, water en kalksteen. ,,Mensen kunnen mais niet verteren. Als je kalksteen toevoegt, worden de eiwitketens doorbroken zodat de mais beter verteerbaar wordt”, legt ze uit.
De Mexicaanse lekkernijen die in Nederland worden geproduceerd, worden gemaakt van maismeel en bevatten geen kalksteen, vertelt Moreno: ,,Daardoor krijg je buikpijn.” In Nederland is er volgens het programma maar één fabriek die tortilla's op de authentieke manier produceert: de fabriek van de Mexicaanse tortillabakker Karla Plancarte.
Naast die fabriek zijn er in Europa nog twee authentieke tortilla-fabrieken, een in Spanje en een in Oostenrijk. ,,Meestal worden ze gemaakt van maismeel, of ook een deel van tarwe. Dat is dus niet 100 procent mais”, vertelt bakker Plancarte over de Nederlandse tortillachips. In Nederland zijn geen goede tortilla’s te koop in de supermarkt, is Plancarte van mening.
Exclusief
Maar waar komt dan het grote verschil in prijs vandaan? Supermarktexpert Paul Moers: ,,Dit is dus precies wat marketing betekent: dat je het maximale voor je producten probeert te behalen.”
Dat doen de winkels door de nachos in het ‘Mexicaanse’ schap te leggen, legt Moers uit. ,,Dat is exclusief. Dat is bijzonder. En de tortillachips, die liggen in het chipsschap, dat is veel minder bijzonder en bovendien heel zwaar concurrerend.”
De aflevering van Keuringsdienst van Waarde is vanavond te zien om 20.25 uur op NPO 3.
Zin in tortilla's, maar genoeg van altijd hetzelfde? Probeer deze Mexicaanse tomatensoep met tortillachips en kip eens:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Bijbaan kwijt, studievertraging en kosten: 'Elke maand lastig om mijn studie te betalen'
Van zorgeloos studeren is tijdens de coronacrisis geen sprake. Studenten maken meer studiekosten door opgelopen studievertraging, velen zijn hun bijbaan kwijtgeraakt, ze lenen meer en maken zich daardoor ook zorgen over hun financiële toekomst. -
Dit café vraagt extreem bedrag voor een kop koffie: ‘Krijg ik er een ticket naar Rome bij?’
Een café in het Australische Melbourne heeft een bijzonder kopje koffie op de menukaart staan. Vooral de prijs springt in het oog: 198 Australische dollars, omgerekend zo'n 123 euro. Toch zijn er klanten die het kostbare goedje graag willen proberen. -
Koken & eten
Zo maak je zelf gemakkelijk heerlijke zuurkool - milder en knapperiger dan uit een pakje
Het mag buiten al wat warmer worden, maar winterkost en dan zeker zuurkool gaat er altijd in. Hier vind je de allerlekkerste versie volgens culinair auteur Laura de Grave. Zij deelt het recept om de zuurkool heel simpel zelf te maken. -
PREMIUMmade in west-brabant
Papa deed iets met tosti's en verovert nu het land vanuit Breda met The Tosti Club
BREDA - ‘Originally from Breda’ staat op elke box die The Tosti Club verlaat. Het Bredase fast casual-concept startte in 2015 en groeide naar elf vestigingen van Leeuwarden tot Middelburg. Oprichter Jacco Heijkoop droomt van clubs verspreid over de hele wereld. -
5
Driekwart van commando's in spe haalt de opleiding niet, waarom is dat?
Misschien is de opleiding van de Korps Commandotroepen wel de zwaarste die er is. Ongeveer 80 procent van de kandidaten haalt de eindstreep niet eens. Universitair hoofddocent Ruud den Hartigh werkt nu samen met zijn team aan een oplossing. Door de commando’s in spe te volgen en de data te analyseren, hopen ze erachter te komen wat de grote uitval veroorzaakt.
-
PREMIUM
Gwyneth Paltrow raadt dieet aan om te herstellen na corona. Maar hoe gezond is dat?
Gwyneth Paltrow krijgt de wind van voren van artsen vanwege het dieet dat ze adviseert voor mensen die herstellen van corona. De Britse nationale gezondheidsdienst waarschuwt zelfs voor de tips van Paltrow. -
Koken en Eten
Waldkornbroodje minder gezond dan gedacht: ‘Absurd dat dit kan’
Donkerbruine broden zijn gekleurd met verbrande mout om de consument te laten denken dat ie donker, dus zeer gezond brood aan het eten is. Dat blijkt uit onderzoek dat het tv-programma Keuringsdienst van Waarde deed naar waldkornbrood. -
PREMIUMVoor jou getest
Brood, pizza en tortilla's met groenten: zo smaakt dat
Van brood tot bapao en van pizza tot pita: in steeds meer producten wordt gepionierd met groentedeeg. Maar voegt het ook wat toe aan de smaak of gezondheid?