Volledig scherm

Nederlanders nieuwsgierig naar Koreaanse keuken

De Koreaanse keuken staat – zeker vanwege de Olympische Spelen in Pyeongchang – extra in de belangstelling. Koreaans eten is mede door kimchi al een tijdje hip. Ons land telt inmiddels circa twintig Koreaanse restaurants.

 ,,We merken dat de vraag toeneemt’’, zegt Randy Tsie van Korean Kitchen uit Amsterdam. ,,New York, Londen en Berlijn hebben de keuken al omarmd en Nederland leert nu ook deze keuken steeds meer kennen.’’ Het komt vooral door het populaire gerecht kimchi, gefermenteerde Chinese kool. ,,Het is het nationale gerecht en wordt ook gebruikt in andere keukens.’’
Tsie ziet het aantal aanvragen voor workshops toenemen. ,,Daarnaast krijgen we meer cateringaanvragen en private dinings. Nu rond de Olympische Spelen is het helemaal druk.’’ 

,,Koreaans eten is al een tijdje in opkomst’’, weet Susanne Moolenaar, kenner van de Koreaanse keuken. ,,Dat komt ook doordat gefermenteerd voedsel in populariteit is toegenomen en kimchi is het nationale gerecht van Korea. Van de Aziatische keukens is de Koreaanse het gezondst.’’
Moolenaar schrijft op haar facebookpagina over Koreaans eten, ook over het toegenomen aantal restaurants in Rotterdam. ,,Seoul Sister is een hip en trendy restaurant met veel jong publiek en Bapboss – bap is rijs en boss is baas, dus baas van de rijst – heeft een chefkok die in Korea is getraind. Tot begin deze maand kon je alleen afhalen, nu is het ook een restaurant. Han Kuk mi is een all you can eat-restaurant waar je authentieke gerechten kunt proeven. En ik weet dat er binnenkort weer een opengaat in Rotterdam.’’ 

Buikspek

Wie liever zelf achter de pannen gaat staan, die kunnen een van de vele soorten kimchi proberen, zegt kok Randy Tsie. ,,Thuis maken mensen ook vaak bibimbap, een soort Koreaans nasigericht, dwaejibulgogi (gemarineerde dungesneden buikspek) en allerlei soorten banchan. Dat is een gemarineerd bijgerecht van groente, vaak op basis van soyasaus en sesamolie.’’ Veel gerechten zijn te vinden in het recent verschenen Basisboek Korea van Caroline Hwang. 

Klik hier voor video’s met handige keukentips, snelle trucs en makkelijke recepten.