Volledig scherm
Minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit tijdens een rondleiding bij Bakker Barendrecht (archieffoto). Het bezoek stond in het teken van voedselverspilling. © ANP

Nederlanders zijn minder voedsel gaan verspillen

Nederlanders zijn thuis minder voedsel gaan verspillen. In 2019 verspilden we per persoon zeven kilo minder dan in 2016, blijkt uit onderzoek in opdracht van het kabinet. Toch wordt per Nederlander nog altijd 34,3 kilo eten verspild.

De afgelopen drie jaar is ook minder drinken weggespoeld via de gootsteen en het toilet. Daarmee ligt Nederland volgens minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) op koers voor het behalen van haar doel: een halvering van de voedselverspilling in 2030.

Het onderzoek geeft geen verklaring waarom de voedselverspilling in huishoudens is gedaald. De toegenomen aandacht voor verspilling zal een rol spelen, vermoedt de minister. ,,Initiatieven om voedselverspilling tegen te gaan, werpen hun vruchten af’', schrijft ze in een brief aan de Tweede Kamer. Nederlanders lijken zich volgens haar steeds bewuster van het probleem, willen iets doen en krijgen meer hulpmiddelen in handen. 

Daling

Sinds 2010 wordt in opdracht van het ministerie elke drie jaar gemeten hoeveel voedsel in huishoudens wordt verspild. Dat onderzoek wordt uitgevoerd onder begeleiding van het Voedingscentrum, Milieu Centraal, Wageningen Universiteit en Rijkswaterstaat. Sinds de eerste meting, negen jaar geleden, is er een daling te zien van 29 procent. In 2010 werd er nog 48,0 kilo vast voedsel verspild. In 2016 was dit 41,2 kilo en dit jaar 34,3 kilo.

Nederlanders verspilden de afgelopen jaren vooral minder brood, zuivel, groente en fruit. Daarnaast werd minder koffie, thee, melk, frisdrank en sap door de gootsteen of het toilet gespoeld. In 2019 werd naar schatting 45,5 liter vloeistof per persoon weggespoeld; ruim 11 liter minder dan in 2016. 

Zuivel

Volgens de onderzoekers is bij brood, zuivel, groente en fruit nog veel winst te boeken. ,,We zijn op weg, maar er is nog veel verbetering mogelijk’’, stelt ook Schouten. ,,Elke kilo telt. Minder voedsel verspillen is een van de eenvoudigste dingen die je zelf kunt doen om je milieu-impact te verlagen. Het levert nog winst op voor je portemonnee ook.” 

Veel voedselverspilling kan worden voorkomen door slimmer te kopen, koken en bewaren. Oplossingen zijn vaak simpel. Denk aan brood invriezen, pasta en rijst afmeten, zintuigen inzetten om te controleren of de melk nog goed is en eten bewaren op de juiste plek.

Het doel om de helft minder voedsel te verspillen, ligt overigens niet alleen bij huishoudens. De hele keten, van boer tot supermarkt, moet volgens de minister aan de bak. 

Weet jij hoeveel we in Nederland aan voedsel verspillen? Doe de test!
Wil je de quiz spelen vanuit de Android-app? Klik dan hier.

  1. Nieuw: voortaan al het nieuws over koken en eten gratis in je mailbox

    Nieuw: voortaan al het nieuws over koken en eten gratis in je mailbox

    Wil je alles weten over voedsel: de trends, de prijzen en hoe het met de veiligheid van je eten is gesteld? Of wil je gewoon dagelijks antwoord op de vraag wat je nu weer moet eten? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief. Dan krijg je nieuws, tests, achtergronden, tips en trucs en nog veel meer van onze redactie Koken&Eten in je mailbox. Abonneer je vandaag nog op de nieuwsbrief van AD Koken&Eten. Klik hier om je aan te melden.