Nederlanders zijn minder voedsel gaan verspillen
Nederlanders zijn thuis minder voedsel gaan verspillen. In 2019 verspilden we per persoon zeven kilo minder dan in 2016, blijkt uit onderzoek in opdracht van het kabinet. Toch wordt per Nederlander nog altijd 34,3 kilo eten verspild.
De afgelopen drie jaar is ook minder drinken weggespoeld via de gootsteen en het toilet. Daarmee ligt Nederland volgens minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) op koers voor het behalen van haar doel: een halvering van de voedselverspilling in 2030.
Het onderzoek geeft geen verklaring waarom de voedselverspilling in huishoudens is gedaald. De toegenomen aandacht voor verspilling zal een rol spelen, vermoedt de minister. ,,Initiatieven om voedselverspilling tegen te gaan, werpen hun vruchten af’', schrijft ze in een brief aan de Tweede Kamer. Nederlanders lijken zich volgens haar steeds bewuster van het probleem, willen iets doen en krijgen meer hulpmiddelen in handen.
Daling
Sinds 2010 wordt in opdracht van het ministerie elke drie jaar gemeten hoeveel voedsel in huishoudens wordt verspild. Dat onderzoek wordt uitgevoerd onder begeleiding van het Voedingscentrum, Milieu Centraal, Wageningen Universiteit en Rijkswaterstaat. Sinds de eerste meting, negen jaar geleden, is er een daling te zien van 29 procent. In 2010 werd er nog 48,0 kilo vast voedsel verspild. In 2016 was dit 41,2 kilo en dit jaar 34,3 kilo.
Nederlanders verspilden de afgelopen jaren vooral minder brood, zuivel, groente en fruit. Daarnaast werd minder koffie, thee, melk, frisdrank en sap door de gootsteen of het toilet gespoeld. In 2019 werd naar schatting 45,5 liter vloeistof per persoon weggespoeld; ruim 11 liter minder dan in 2016.
Zuivel
Volgens de onderzoekers is bij brood, zuivel, groente en fruit nog veel winst te boeken. ,,We zijn op weg, maar er is nog veel verbetering mogelijk’’, stelt ook Schouten. ,,Elke kilo telt. Minder voedsel verspillen is een van de eenvoudigste dingen die je zelf kunt doen om je milieu-impact te verlagen. Het levert nog winst op voor je portemonnee ook.”
Veel voedselverspilling kan worden voorkomen door slimmer te kopen, koken en bewaren. Oplossingen zijn vaak simpel. Denk aan brood invriezen, pasta en rijst afmeten, zintuigen inzetten om te controleren of de melk nog goed is en eten bewaren op de juiste plek.
Het doel om de helft minder voedsel te verspillen, ligt overigens niet alleen bij huishoudens. De hele keten, van boer tot supermarkt, moet volgens de minister aan de bak.
Weet jij hoeveel we in Nederland aan voedsel verspillen? Doe de test!
Wil je de quiz spelen vanuit de Android-app? Klik dan hier.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM64
Deze restaurants zijn Thuisbezorgd spuugzat: ‘Niemand is blij met ze, ze verkopen lucht’
Thuisbezorgd heeft zich de woede van zijn klanten op de hals gehaald door de commissie te verhogen met 1 procentpunt. De marge voor de horeca wordt zo steeds kleiner. Het probleem voor ondernemers is alleen dat er veel besteld wordt via de grote speler op de markt voor maaltijdbezorging. -
ORS-poeder tegen een kater: uitkomst of te mooi om waar te zijn?
Een rauw ei, mariadistel en een Bloody Mary; tegen een kater doen ze helaas niets. Maar hoe zit dat met poeder tegen diarree? Kan dat hoofdpijn na een glaasje te veel voorkomen? -
PREMIUM
Dankzij een kwartiertje rennen vliegt de conditie van deze kinderen vooruit én zijn ze rustiger in de klas
Hijgend, puffend en zwetend stuiven de scholieren over het schoolplein: ze zijn al zeker vijf keer de school rond geweest. Drie keer per week rennen ze in een kwartiertje de Daily Mile van zo'n anderhalve kilometer. Met resultaat: leerlingen lopen na drie maanden gemiddeld zo'n vijftig procent harder. -
PREMIUM
Koken met afval en restjes, zo doe je dat
In Nederlandse keukens gooien we jaarlijks 40 kilo voedsel per persoon weg. Mag het een onsje minder? Dat kan best, zo laten de makers van het kookboek De kunst van no-waste zien. -
Koken & Eten
Thuis bruiswater maken met een toestel: beter voor het milieu, maar is het ook goedkoper?
Nederlanders drinken veel water uit de supermarkt. We drinken samen bijna 500 miljoen liter flessenwater; water zonder en mét bubbels. Plat water kon je al gewoon uit de kraan halen, maar nu kun je bruiswater ook zelf thuis maken. Bespaar je daarmee?
-
PREMIUM
Goud altijd aangeven en geen kunst ouder dan 100 jaar: hier moet je op letten bij souvenirs
De mini Spaanse gitaar die op de Ramblas in Barcelona nog zo schattig leek, belandt een paar jaar later als made-in-Chinaprul in de container. Zonde. Aan wat voor aandenken beleef je plezier? En wat mag je eigenlijk meenemen? -
PREMIUMKoken & Eten
Van obers uit Venezuela tot plots dichte deuren: zo raken de problemen in de horeca nu de gasten
Kleinere terrassen of zaken die helemaal de tent dichtgooien. Zelf je biertje of cappuccino bestellen via de QR-code en personeel dat je steeds vaker in het Engels aanspreekt. Lees hier een overzicht wat je als terrasbezoeker merkt van het personeelstekort in de horeca. -
PREMIUMmet video's
Rookmelders verplicht, maar duizenden huurders hebben er nog geen een: ‘Onbegrijpelijk’
Duizenden huurders hebben nog altijd geen verplichte rookmelder. Dat komt door een tekort aan apparaten en installateurs, maar huurders zijn zelf ook niet allemaal even welwillend. Sommigen weigeren er zelfs één. Onbegrijpelijk, zeggen ze bij de brandweer.