Nederlanders zijn minder voedsel gaan verspillen
Nederlanders zijn thuis minder voedsel gaan verspillen. In 2019 verspilden we per persoon zeven kilo minder dan in 2016, blijkt uit onderzoek in opdracht van het kabinet. Toch wordt per Nederlander nog altijd 34,3 kilo eten verspild.
De afgelopen drie jaar is ook minder drinken weggespoeld via de gootsteen en het toilet. Daarmee ligt Nederland volgens minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) op koers voor het behalen van haar doel: een halvering van de voedselverspilling in 2030.
Het onderzoek geeft geen verklaring waarom de voedselverspilling in huishoudens is gedaald. De toegenomen aandacht voor verspilling zal een rol spelen, vermoedt de minister. ,,Initiatieven om voedselverspilling tegen te gaan, werpen hun vruchten af’', schrijft ze in een brief aan de Tweede Kamer. Nederlanders lijken zich volgens haar steeds bewuster van het probleem, willen iets doen en krijgen meer hulpmiddelen in handen.
Daling
Sinds 2010 wordt in opdracht van het ministerie elke drie jaar gemeten hoeveel voedsel in huishoudens wordt verspild. Dat onderzoek wordt uitgevoerd onder begeleiding van het Voedingscentrum, Milieu Centraal, Wageningen Universiteit en Rijkswaterstaat. Sinds de eerste meting, negen jaar geleden, is er een daling te zien van 29 procent. In 2010 werd er nog 48,0 kilo vast voedsel verspild. In 2016 was dit 41,2 kilo en dit jaar 34,3 kilo.
Nederlanders verspilden de afgelopen jaren vooral minder brood, zuivel, groente en fruit. Daarnaast werd minder koffie, thee, melk, frisdrank en sap door de gootsteen of het toilet gespoeld. In 2019 werd naar schatting 45,5 liter vloeistof per persoon weggespoeld; ruim 11 liter minder dan in 2016.
Zuivel
Volgens de onderzoekers is bij brood, zuivel, groente en fruit nog veel winst te boeken. ,,We zijn op weg, maar er is nog veel verbetering mogelijk’’, stelt ook Schouten. ,,Elke kilo telt. Minder voedsel verspillen is een van de eenvoudigste dingen die je zelf kunt doen om je milieu-impact te verlagen. Het levert nog winst op voor je portemonnee ook.”
Veel voedselverspilling kan worden voorkomen door slimmer te kopen, koken en bewaren. Oplossingen zijn vaak simpel. Denk aan brood invriezen, pasta en rijst afmeten, zintuigen inzetten om te controleren of de melk nog goed is en eten bewaren op de juiste plek.
Het doel om de helft minder voedsel te verspillen, ligt overigens niet alleen bij huishoudens. De hele keten, van boer tot supermarkt, moet volgens de minister aan de bak.
Weet jij hoeveel we in Nederland aan voedsel verspillen? Doe de test!
Wil je de quiz spelen vanuit de Android-app? Klik dan hier.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMExperts
Met het hele gezin op elkaars lip: waarom vakantie voor echtscheiding kan zorgen
Na de zomer piekt het aantal relatiebreuken. Wat veroorzaakt een vakantiescheiding? En kun je voorkomen dat je huwelijk verongelukt tijdens je vrije dagen? Experts leggen uit en geven tips. -
PREMIUMKoken & Eten
Barbecue-gekte slaat toe: waarom mensen steeds luxere barbecues en ‘beter’ vlees kopen
Met mooi weer komen ze massaal uit de schuur: de barbecue. Leveranciers van barbecues en barbecuevlees merken het direct. Ray van Voorthuijzen van Rays Barbecue Place in Alphen en Willem Zwart van The Smoke Pit in Schoonhoven zien bovendien na twee jaar corona dat de vraag naar betere en luxe barbecues toeneemt. -
Een man verspreidde foto van crash onder medepassagiers: hoe kan dat?
Het was een flinke schok voor passagiers die afgelopen zaterdag op Schiphol in een vliegtuig wachtten: ze ontvingen zomaar een foto van een vliegtuigramp op hun iPhones. Hoe kan dat gebeuren, en wat doe je eraan? -
PREMIUM
Koken met afval en restjes, zo doe je dat
In Nederlandse keukens gooien we jaarlijks 40 kilo voedsel per persoon weg. Mag het een onsje minder? Dat kan best, zo laten de makers van het kookboek De kunst van no-waste zien. -
Koken & Eten
Dit is de lekkerste versie van Máxima's lievelingskoekje (maar hij bevat niet dat ene heerlijke ingrediënt)
Een uitgebalanceerde vulling die niet te zoet is. De alfajor van Fabiana Ocaranza is uitgeroepen tot beste ter wereld. Een prestigieuze prijs voor deze delicatesse die mateloos populair is in Argentinië. Ook onze koningin is dol op deze koekjes.
-
PREMIUMKoken & Eten
Dit kunnen supermarkten leren van initiatieven waarbij je als klant direct van de boer koopt
Rechtstreeks kopen van de boer wordt steeds populairder door initiatieven als streekboxen, groentepakketten en lokale thuisbezorgdiensten. Zijn de laatste dagen van de supermarkt geteld? -
PREMIUM
1 op 20 mensen krijgt diagnose fibromyalgie: ‘Onbegrip voor patiënten het moeilijkst’
Niet zichtbaar ziek, maar wel vergaan van de pijn en vaak nog een resem andere lichamelijke klachten erbovenop: dat is fibromyalgie. Wat veroorzaakt het en wat kan eraan gedaan worden? Jessica Van Oosterwijck, verbonden aan de universiteit van Gent, geeft een overzicht van de ziekte en de behandeling. ,,Het moeilijkst voor de patiënten is het onbegrip van de omgeving.” -
PREMIUM
Hollandse polder blijkt een topplek te zijn voor het kweken van... Zuid-Koreaanse groenten
K-meloenen, K-komkommers en K-mais: je treft ze aan in de Vrouw Vennepolder bij Oud Ade. James Kim teelt er typische Zuid-Koraanse gewassen. ,,Rijst past eigenlijk niet in het Nederlandse klimaat.”