Volledig scherm
Kevin Joseph, de oprichter van de New York Oyster Week met Myriam Hendrickx, distilleerder van Rutte. © Rutte

Nederlandse gin maakt furore op New Yorks oesterfestival

Oesterliefhebbers in New York krijgen deze week de kans om gin uit Dordrecht te proeven bij hun favoriete zeevruchten. 

De New York Oyster Week is sinds de eerste editie in 2012 uitgegroeid tot een jaarlijks festival waar oesterproducenten, distributeurs en restaurants bij elkaar komen. Fans van oesters (The OysterHood genoemd) sluiten ook aan. Tijdens het evenement creëren verschillende chefs volgens de organisatie 'unieke oestercombinaties'. Deze presenteren ze aan liefhebbers. 

Distilleerderij Rutte uit Dordrecht werd net als vorig jaar uitgekozen om mee te doen, omdat het ginmerk bekendstaat om het combineren van dranksmaken met voedsel. Bij Rutte werd een aantal combinaties tussen oesters en gin (foodpairing) bedacht waarbij beide smaken elkaar versterken.

De New York Oyster Week, dit jaar van 13 tot en met 29 september, vormt het startsein voor het oesterseizoen. De Oyster Week is inmiddels uitgebreid naar Miami. Philadelphia staat als volgende stad op de planning. Ook wordt er gewerkt aan uitbreiding in de Verenigde Staten, Canada, Europa, Australië en Azië.

Volgens een woordvoerder van Rutte gaan ,,de aardse smaken van een gin perfect samen met de ziltige smaak van oesters. Deze smaken versterken elkaar en zijn daarmee in perfecte harmonie.'' In sommige soorten zit een extra smaak. Zo heeft de Celery Gin volgens de makers citrus-, komkommer- en vettige aroma's, net als de oesters zelf, waardoor de twee smaken op elkaar aansluiten.

  1. Nieuw: voortaan al het nieuws over koken en eten gratis in je mailbox

    Nieuw: voortaan al het nieuws over koken en eten gratis in je mailbox

    Wil je alles weten over voedsel: de trends, de prijzen en hoe het met de veiligheid van je eten is gesteld? Of wil je gewoon dagelijks antwoord op de vraag wat je nu weer moet eten? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief. Dan krijg je nieuws, tests, achtergronden, tips en trucs en nog veel meer van onze redactie Koken&Eten in je mailbox. Abonneer je vandaag nog op de nieuwsbrief van AD Koken&Eten. Klik hier om je aan te melden.