Volledig scherm
© shutterstock

Nederlandse spruiten ‘hit’ in het buitenland: export verdubbeld

Van alle Nederlandse wintergroenten zijn met name de spruitjes niet aan te slepen in het buitenland. De exportwaarde is in tien jaar tijd ongeveer verdubbeld. Vooral in Duitsland, de Verenigde Staten en Italië wint de spruit aan populariteit. 

De exportwaarde groeide van 32 miljoen euro in 2008 naar 66 miljoen euro in 2017, blijkt uit de cijfers van de Landbouwtelling 2018 van het CBS. ,,Er zijn de afgelopen jaren veel nieuwe spruitrassen bijgekomen die in Nederland geteeld worden. Sommige spruitjes zijn zoeter of zachter van smaak. Dit zorgt voor meer variatie en dat is interessant voor andere landen’’, verklaart CBS-woordvoerder Cor Pierik. 

Populariteit 

Vooral Duitsland (32 miljoen euro), het Verenigd Koninkrijk (10 miljoen euro), België (5 miljoen euro) en Italië (4 miljoen euro) zijn belangrijke exportlanden voor onze spruitjes. In Noord-Amerika is de export gering (3,6 miljoen euro), maar het is wel toegenomen, volgens de cijfers van het CBS. 

Op dit moment zijn spruiten de op één na meest geteelde wintergroente van Nederland, na de winterpeen. ,,In Nederland zijn 200 boerenbedrijven die spruiten telen. Het aantal bedrijven zal niet toenemen, ondanks de toegenomen populariteit. Het zal eerder afnemen in verband met schaalvergroting.’’

Brexit spruitje 

Het blijft nog maar de vraag wat de Brexit zal betekenen voor de export van spruiten naar het Verenigd Koninkrijk, volgens Pierik. ,,De administratieve rompslomp zal alleen maar groter worden bij de export naar het Verenigd Koninkrijk. Nu is er bij wijze van spreken maar 1 papiertje voor nodig. Je kunt je voorstellen dat het exporteren van wintergroenten dan ook duurder zal worden.’’