Neem kleine portie patat, dat geeft even voldaan gevoel als grote
Na het eten van een kleine portie friet zijn we net zo voldaan als na het eten van een grotere portie. Dit blijkt uit onderzoek dat vorig jaar werd uitgevoerd aan de Vrije Universiteit Brussel. De resultaten zijn gepubliceerd in vaktijdschrift Nutrition Journal.
Studenten en personeel kregen vorig jaar in het universiteitsrestaurant van de Vrije Universiteit Brussel gedurende een week hun friet geserveerd in een puntzakje in plaats van de gebruikelijke porseleinen schaaltjes. De gebruikelijke portie, waarbij het schaaltje 200 gram frietjes bevat, werd gereduceerd met 20 procent tot 160 gram. Als gevolg hiervan nam de totale hoeveelheid overgebleven friet op het bord (na het consumeren van de maaltijd) van het restaurant gedurende één week af van 49,1 kilogram naar 16,5 kilogram. Dit komt neer op een vermindering van 66,4 procent.
Bij een kleinere steekproef bleek dat na het nuttigen van de kleinere portie de verzadiging net zo hoog was als bij de normale portie frietjes. Bijkomend voordeel was dat het aantal kilogram geconsumeerde frietjes met 9,1 procent daalde. Ondanks deze lagere consumptie bleek dat men dit niet compenseerde met een extra tussendoortje. Reden om aan te nemen dat we ook met een kleinere portie friet voldoende hebben.
Verspilling
Waar het onderzoek werd opgezet om te onderzoeken hoe portiegrootte invloed heeft op gezondere eetgewoontes, zijn de gevolgen voor voedselverspilling groot. Belangrijk, want jaarlijks verdwijnt veel nog goed eetbaar voedsel in afvalbak. Alleen al in Nederland wordt jaarlijks voor circa 2,5 miljard euro aan bruikbaar voedsel weggegooid en onnodig laagwaardig verwerkt. Ongeveer de helft van de verspilling vindt thuis plaats: de gemiddelde Nederlander gooit jaarlijks zo’n 50 kilogram goed voedsel weg.
Onze excuses
Helaas kunnen wij deze social post, liveblog of anders niet tonen omdat het één of meerdere social media-elementen bevat. Aanvaard de social media-cookies om deze inhoud alsnog te tonen.
De uitkomsten van dit onderzoek tonen volgens Roy van der Ploeg van het Voedingscentrum aan dat kleinere porties leiden tot de inname van minder calorieën, en ook tot minder voedselverspilling. ,,Bij producten die niet in de Schijf van Vijf staan, vinden wij het belangrijk dat aanbieders van voedsel (niet alleen fabrikanten, maar ook supermarkten en cateraars) stoppen met het almaar vergroten van porties.''
Ongezondere producten
Feit is, aldus Van der Ploeg, dat mensen zich aanpassen aan de porties. ,,Uit onderzoek weten we dat van grotere porties meer gegeten of gedronken wordt. Als je zoals in het onderzoek de porties in stapjes verkleint, helpt dat mensen om minder calorieën binnen te krijgen, zonder dat ze het gevoel hebben dat ze er te weinig aan hebben. Vooral bij ongezondere producten is dat heel belangrijk, omdat de helft van de Nederlanders te zwaar is.''
Als je de porties verkleint, helpt dat mensen minder calorieën binnen te krijgen
Roy van der Ploeg, Voedingscentrum
Kleinere porties die meer aangepast zijn aan de behoeften van consumenten, bijvoorbeeld eenpersoonshuishoudens, kunnen ook leiden tot minder voedselverspilling, voegt Van der Ploeg daaraan toen. En dat is weer belangrijk om verspilling tegen te gaan. ,,Want de overheid en bedrijven willen de verspilling van goed eten in 2030 met de helft hebben verminderd ten opzichte van 2015.''