Netflix-docu ‘Seaspiracy’ zorgt voor ophef: veel visfans bedanken voortaan voor lekkers uit zee
Koken & etenWie de Netflix-documentaire Seaspiracy ziet, gaat nadenken over zijn eigen visconsumptie. Vleesvervangers als falafel, Quorn en tofu kennen we inmiddels, maar er zijn ook smakelijke visvervangers op de markt. Hieronder vind je inspiratie.
Rond Seaspiracy, de documentaire die sinds 24 maart op Netflix te bekijken is, ontstond meteen veel ophef. De film is al even veelbesproken, controversieel en shockerend als Cowspiracy, de beruchte docu uit 2014 van dezelfde makers waarin ze de milieu-impact van de vleesindustrie bespreken. In de visversie gaan de makers in op de destructieve effecten van visvangst op onze oceanen. Zo claimen ze dat duurzaamheidslabels op visproducten niets betekenen, dat de meeste plastic vervuiling het gevolg is van visnetten en dat er door overbevissing binnen dertig jaar geen leven meer in de zee zal zijn.
Zware claims. Hoewel de film heel wat kritiek ontving, zoals te sensationeel en niet wetenschappelijk genoeg, zijn de meeste experts het er wel over eens dat er veel problemen zijn in de visindustrie die dringend besproken en aangepakt moeten worden. Rockster Bryan Adams, die bekend staat om zijn activisme, roept op om helemaal te stoppen met vis eten. Het Visbureau stelt in een reactie dat er nogal een verschil is tussen de Aziatische visserij en de Europese. Ook wijst de belangenvereniging erop dat marinebioloog Ray Hillborn Seaspiracy geen documentaire vindt, maar een propaganda-actie van veganisten. De docu bevat veel leugens, meldde hij in een YouTubevideo. Ook bestrijdt hij dat de oceanen leeggevist raken. Hij adviseert minder vlees te eten, de productie daarvan is veel slechter voor het milieu.
Michael Lieffering zag de Netflix-film ook. ,,Het zette me wel aan het denken", zegt de Hagenaar, die graag lekker eet, ook vis. ,,Ik kijk nu wel met andere ogen naar de vervuiling en de visserij. En ik ben kritischer over vis. Punt is ook dat je niet weet wat je mag geloven, bijvoorbeeld als het gaat om keurmerken. Laatst kocht ik ‘aan de lijn gevangen’ kabeljauw. Maar ja, wie zegt dat dat waar is?”
Wat het lastig maakt: Lieffering vindt vis erg lekker. ,,Ik schrok ook wel van de zware metalen in vis.” En visalternatieven dan, zoals de 'kibbeling’ van AH of de ‘zalm’ van Jumbo of een van de vele andere producten die inmiddels in de schappen liggen? ,,Als ik afga op ervaringen van anderen, dan is het toch behelpen als het gaat om de smaak. Maar ik zou het wel proberen.”
Tekst gaat verder onder tweets.
Je favoriete sushi, garnalencocktail, pokébowl en pasta vongole hoef je nog niet meteen op te geven. Als je slechts enkele keren per maand je seafood vervangt door een van de alternatieve producten, draag je je steentje bij aan een gezondere oceaan. Niemand is perfect, streven naar evenwicht is de boodschap. Hieronder vind je alternatieven.
Visvrije tonijn van De Vegetarische Slager
Wil jij je visconsumptie wel inperken, maar zie je jezelf simpelweg niet door het leven gaan zonder je geliefde tonijnsalade bij de lunch? Probeer dan eens deze ‘Vegetarische Tonyn’ van De Vegetarische Slager, die bijna niet van het originele product te onderscheiden is. Heerlijk op broodjes, in sushi, bij pasta of op pizza. Bekijk ook zeker de rest van het aanbod van De Vegetarische Slager als je je vlees- en visnuttiging wil terugdringen.
Te koop bij Albert Heijn en Colruyt.
Rauwe visvervangers van Vegan Zeastar
Er bestaan heel wat lekkere visvervangers. Maar de unieke smaak van rauwe vis nabootsen bleef tot recent een uitdaging. Gelukkig vond het merk Vegan Zeastar daar een oplossing voor. De visvervangers in het assortiment lijken op én smaken net als rauwe tonijn en zalm. Helemaal geknipt dus voor sashimi, sushi, pokébowls of tartaar en heerlijk met sojasaus. Geen wonder dat Vegan Zeastar de Vegan Food Award won vorig jaar. Verder in het aanbod? Veganistische kibbeling, calamaris en zelfs kabeljauw.
Momenteel alleen te verkrijgen in de Nederlandse filialen van supermarkt Jumbo.
Plantaardige visburger van SoFine
Er gaat niets boven een knapperige visburger met komkommer, sla en tartaarsaus. Deze plantaardige variant van het merk SoFine moet niet onderdoen voor the real deal. Zo lekker dat hij de Vegan Award won in 2017. SoFine heeft een uitgebreid aanbod kaas-, vlees- en visvervangers. Te koop in Nederland bij Jumbo, in België bij Delhaize, Carrefour en Colruyt.
Vegetarische zeesalades van Bonrill
Fan van krabsalade? Deze visvrije, vegetarische salade op basis van oesterzwam is dan een absolute must. Een van onze collega’s kan getuigen dat hij écht naar krabsalade smaakt. Liever een vegetarische tonijn- of zalmsla? Dat zit ook in het aanbod. Vooralsnog alleen te koop bij Colruyt, Spar en Okay in België.
Bekijk hier onze video’s over Koken & Eten:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM94
Deze restaurants zijn Thuisbezorgd spuugzat: ‘Niemand is blij met ze, ze verkopen lucht’
Thuisbezorgd heeft zich de woede van zijn klanten op de hals gehaald door de commissie te verhogen met 1 procentpunt. De marge voor de horeca wordt zo steeds kleiner. Het probleem voor ondernemers is alleen dat er veel besteld wordt via de grote speler op de markt voor maaltijdbezorging. -
In deze vakantielanden loop je de meeste kans op een ongeluk
De kans op een verkeersongeval met slachtoffers is het grootst in Duitsland, België, Oostenrijk en Portugal. Dat blijkt uit onderzoek van Independer op basis van cijfers van Eurostat. -
Koken & Eten
Dit is waarom iedereen op Wimbledon aardbeien met slagroom eet
Wie aan Wimbledon denkt, denkt aan aardbeien. Met een flinke toef slagroom wordt het rode fruit al 145 jaar lang geserveerd op het Engelse tennistoernooi. Volgens experts zit er meer achter en beperkt de traditie zich niet alleen tot het evenement. -
PREMIUM
Waarom Johns whisky kan concurreren met Schotse flessen van 70 euro
Zijn vierde en grootste oplage whisky kwam vorig jaar uit. En John Keuris, sinds 2011 in Woerden gevestigd met zijn distilleerderij, vond dat zijn drankje niet onder deed voor de Schotse en Ierse whisky. Zijn geheim? ,,Ik geef niets om massaproductie. Als het nog niet goed is, laat ik het gewoon nog een half jaartje rijpen.” -
PREMIUM17
Nu alles duurder wordt: zo kick je af van alsmaar geld uit willen geven
We willen weer leuke dingen doen met ons geld: reizen, festivals. Maar tegelijkertijd moeten we gezien de inflatie op de kleintjes letten. Tijd om af te kicken van alsmaar méér willen, zeggen experts Erik Franck en Malaika Brengman: ,,Weet dat een aankoopimpuls in de praktijk na een kwartiertje overwaait.’’
-
Koken & eten
Moet je echt 2 liter water drinken als het erg heet is?
Het wordt heet komende dagen. Dat betekent dat we de waarschuwing krijgen om ‘voldoende’ te drinken. Maar hoeveel is dat eigenlijk? -
PREMIUMvideo
Sanie (23) bezocht alle 173 McDrives van Nederland: ‘Heb honderden kipnuggets besteld’
Sanie Patty (23) tufte, in strijd tegen de coronaverveling, door alle 173 McDrives van Nederland. Hij bestelde overal eten en bewaarde zijn bonnetjes in twee goudgele plakboeken. ,,De lekkerste kipnuggets at ik in Enschede.” -
PREMIUMVIDEO
Vasten is goed voor darmen en lever: ‘Sla de lunch voortaan over’
Vasten is goed voor de darmen en lever. Zo goed zelfs dat hoogleraar maag-, darm- en leverziekten Maikel Peppelenbosch aanraadt om de lunch voortaan over te slaan. ‘Door meer tijd tussen maaltijden te laten, wordt de darmflora beter en zit je lekkerder in je vel.’