Niet elke pannenkoek kan een pizza bakken

Omdat een goede pizza bakken niet zo gemakkelijk is, is er nu in Nieuwegein een opleiding die mensen opleidt voor werk in een pizzeria.

Quote

Een echte pizzabak­ker let op het weer

Mick van Bochove

Majid Agrandi legt aan verslaggever Leendert Beekman uit waar de opleiding voor nodig is. ,,De pizza moet vers zijn en ambachtelijk gemaakt’’, aldus Agrandi. ,,Met een dunne bodem.’’ Het is echt niet de pannenkoek onder de pizza oftewel makkelijk te maken, vindt de cursusleider. ,,Je maakt niet zomaar een pannenkoek.’’

,,Een echte pizzabakker let op het weer’’,  zei docent Mick van Bochove (62) tegen deze site. ,,Hoe warmer en vochtiger het buiten is, hoe sneller het deeg rijst. Deeg aanvoelen, dat heb je niet binnen een dag onder de knie.’’

De eerste pizzabakkers kregen maandag hun diploma. Het initiatief komt voort uit Challenge Nieuwegein@work van vorig jaar. Ondernemers kregen de vraag met innovatieve ideeën te komen om mensen aan een passende plek te helpen op de arbeidsmarkt. 

De opleiding pizaiolo (pizzabakker) is landelijk erkend door Stichting Vakbekwaamheid Horeca. In de opleiding wordt veel aandacht besteed aan de taal en daarom geschikt voor anderstaligen en nieuwe Nederlanders. 

Kosten

De kosten van de cursus (5.000 euro per persoon) komen voor rekening van de werkgevers, het UWV en het vermogensfonds Instituut GAK. De cursist betaalt niets. De opleiding beslaat 32 les- en minimaal 30 stagedagen. Naast Van Bochove geven nog twee docenten, beiden pizzeriahouders, les.

Volledig scherm
Beeld uit de video. © AD