Niet meer te koop in de supermarkt: waar zijn de kleine eierdozen gebleven?
Wie regelmatig een eitje tikt, merkt er niks van. Maar mensen die alleen wonen of nauwelijks eieren consumeren, hebben het waarschijnlijk al ontdekt: in de meeste supermarkten worden niet langer doosjes met 4 eieren verkocht.
Alleen verpakkingen vanaf 6 eieren zijn nog in de winkels van onder meer Albert Heijn, Lidl en Aldi verkrijgbaar. Volgens een woordvoerster van AH heeft het te maken met de coronarichtlijnen. ,,De fabrikant die de doosjes maakt, heeft meerdere productielijnen. Bij de lijn voor de kleinste dozen bleek dat het personeel niet de ruimte heeft om 1,5 meter afstand te houden. Als je bij wijze van spreken met tien man aan een productielijn staat om doosjes te vouwen en te bestickeren, dan kun je er niet zomaar vier tussenuit halen. Dus wij verkopen voorlopig geen kleine eierdozen meer.’’
Stilgelegd
Verpakkingsfabrikant Huhtamaki in Franeker is gespecialiseerd in eierdozen en bevestigt dat er geen kleine verpakkingen meer worden gemaakt. ,,We hebben onze kleinste productielijn inderdaad tijdelijk stilgelegd. Onze medewerkers stonden hier te dicht op elkaar, dus we moesten wel. Bij de grotere verpakkingen van onder meer 6 en 10 eieren konden we het productieproces wel volgens de richtlijnen inrichten. Die grotere verpakkingen worden ook veel meer verkocht. Dat zijn onze snellopers’’, aldus een medewerker van Huhtamaki.
Het van oorsprong Finse bedrijf produceert tussen de 400 en 500 miljoen eierdoosjes per jaar. ,,We leveren niet alleen aan Nederlandse bedrijven, maar zijn wereldwijd actief. Dus ook in veel buitenlandse supermarkten kun je momenteel geen kleine eierdozen kopen. We maken voor niemand een uitzondering.’’
Dikkere omelet
Toegegeven, de tijdelijke afwezigheid van kleine eierdozen is niet bepaald het grootste probleem van de coronacrisis, maar bij Huhtamaki hopen ze het productieproces snel te herstarten. ,,We zijn bezig de lijn anders in te richten, zodat ook de doosjes met 4 eieren binnenkort weer voorradig zijn. In de tussentijd raden we klanten aan iets meer ruimte in de koelkast te reserveren. En bak je omelet eens wat dikker.’’
Bekijk hier onze playlist met video's over de coronacrisis:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMKoken & Eten
Zelf groente telen in je voortuin: vroeger iets voor arme mensen maar in dit dorp nu helemaal hip
Zelf groente kweken in de voortuin, in Roelofarendsveen was dat tot de jaren zestig heel gewoon. Maar naarmate de welvaart toenam, verdwenen de slaplantjes en boontjes uit het straatbeeld. Tot nu, want de groentevoortuin maakt een comeback. -
Koken & eten
Supermarkten kampen nog steeds met lege schappen
Het hamsteren is voorbij, zeiden supermarktketens vorige maand opgelucht. Toch is het nog altijd niet in orde, ziet vakblad Distrifood. -
PREMIUMmet video
Warmtepomp wordt kleiner en minder lelijk
Nederland moet massaal aan de warmtepomp. Maar zo klein zijn ze niet, dus waar laat je zo’n ding? En waarom zien die buitenunits eruit als een koelwagen? Een kijkje op de VSK Installatiebeurs. -
PREMIUM
Hippe drank nu ook in biervorm: ‘Limoncello thuis maken? Op Google ga je het recept niet vinden’
Wat begon als een limoncello-experiment in de kelder van zijn restaurant in Voorschoten, is nu een nieuw zomers biertje van Westlands/Haagse makelij. Westlander Mart Kamp heeft met zijn Lemon Spirit de handen ineen geslagen met de Haagse brouwerij Kompaan. -
Mijn bevalling
Esmee krijgt kind met mannenstel: ‘Toen mijn vliezen braken, kwamen ze meteen dweilen’
Bevallen: vrouwen doen het al eeuwen en raken er nooit over uitgepraat. Bevallingen zijn prachtig, loodzwaar en veranderen je leven. In deze serie creëren ouders openheid door het eerlijke verhaal van hun bevalling te delen. Deze week: Esmee Ros zette haar kind op de wereld in een meeroudergezin.
-
PREMIUM
Berlijn, Barcelona en Marokko: zo gaat Femke (49) elk jaar gratis op vakantie
Je moet je huis netjes en schoon achterlaten voordat je vertrekt, maar dan kun je gratis vakantie vieren in het huis van een ander. Femke Breukels uit Utrecht is fanatiek huizenruiler: ,,We hebben al 10.000 euro bespaard.’’ -
Koken & Weten
Leontien overwon haar visfobie: ‘Thuis huilde ik hard van opluchting en ongeloof’
In de rubriek Koken & Weten duikt gezondheidsjournalist Tijn Elferink in een voedingsonderwerp waar verwarring over bestaat. Dit keer: kun je bang zijn voor voeding en hoe kom je daarvan af? -
Koken & Eten
Maaltijdboxen: zoveel ben je jaarlijks per persoon echt kwijt
HelloFresh, Marley Spoon of Ekomenu: in Nederland bestellen we steeds vaker een maaltijdbox. Toch is het een serieuze kostenpost: uit onderzoek van Foodboxen.nl, een onafhankelijke foodboxvergelijker, blijkt dat de gemiddelde prijs voor een gezin van vier personen op 2477 euro per jaar ligt, bij een abonnement van drie maaltijden per week.