Volledig scherm
PREMIUM
Steek de sinaasappelschil in de fik en je krijgt een show aan tafel. © Pim Ras Fotografie

Niet te zwaar, niet te veel, niet te zoet: deze vier mocktails zijn aanraders

Dry JanuaryDry January, na de feestdagen een maand geen alcohol nuttigen, is populair. Dat betekent niet dat je alleen nog maar spa of appelsap kunt drinken. Sommelier en restauranteigenaar Janine de Zeeuw-Kinderman geeft tips voor mocktails, oftewel: alcoholvrije cocktails.

‘Even een avondje géén alcohol’ - dat hoort Janine de Zeeuw-Kinderman (34) steeds vaker van haar gasten in restaurant De Zeeuw, de zaak van haar en haar man chef-kok Jeroen in Haarlem. Waar het een paar jaar geleden nog ‘ongezellig’ was als je geen biertje of glas wijn dronk, zijn er nu steeds meer mensen die kiezen voor een avondje zonder. ,,Soms omdat ze er niet van houden, maar ook omdat ze gezond willen leven, met de auto zijn of geen zin hebben in hoofdpijn de volgende dag. Dat is nu een stuk meer geaccepteerd’’, merkt Janine. Het verklaart ook de populariteit van een initiatief als Dry January, een maand waarin mensen de alcohol laten staan. Vorig jaar deden naar schatting honderdduizend mensen mee.