Nieuw kookboek Jamie Oliver is ode aan de Italiaanse vrouw

VideoMet moeite richt ze haar hoofd op. Met haar handen doet ze de bewegingen voor waarmee Jamie en Gennaro de pasta moeten kneden. Dan begint de oude Italiaanse nonna te lachen. ,,Ik geef mijn recepten met liefde aan deze twee mannen”, zegt ze in het Italiaans. ,,Ik zou het erg vinden als deze tradities verloren gaan als ik er straks niet meer ben.”

Volledig scherm
© Steve Ryan

We zijn in Panzano, een dorpje in Toscane. Het hart van de Italiaanse keuken en de bakermat van de vele prachtige Chianti-wijnen. Het is de inspiratiebron voor
tv-kok Jamie Oliver en zijn ‘mentor’ Gennaro Contaldo om een nieuw boek te
maken. Voor Jamie Kookt Italië reisden de twee koks door het hele land. Langs allerlei nonna’s, oudere Italiaanse vrouwen. Daar koken ze samen de stokoude familierecepten. De video’s worden uitgezonden op 24Kitchen en de recepten zijn te vinden in Jamie Olivers nieuwe kookboek.

Jamie Kookt Italië is een ode aan de vrouw, meer specifiek aan de Italiaanse vrouwen. ,,Het kostte ons twee jaar, maar we hebben een fantastische tijd gehad”, zegt Jamie. ,,Deze vrouwen zijn fantastisch. De een was rijk en de ander heel arm. Maar allemaal zijn het patriotten, bijna machines. Ze werken zo hard voor hun families. We hebben ze mogen ontmoeten juist in een jaar dat iedereen praat over de vrouw. Iedere nonna had een uniek verhaal en die verhalen hebben we ook opgeschreven, niet alleen de recepten.”