Volledig scherm
© The Foodmaker

Nieuw op festivals deze zomer: na je maaltijd eet je ook je bord op

Na festivals is het vaak een enorme puinhoop: bergen plastic bekers en bordjes blijven achter na het feest. Cateraar Foodmaker heeft een vinding die dit helpt te verkleinen: eetbare verpakkingen.  Bezoekers van Rock Werchter, Tomorrowland en Pukkelpop kunnen ze deze zomer proberen.

Biddinghuizen. Het terrein van popfestival Lowlands met op de achtergrond de enorme Alpha-tent wordt na afloop schoongeveegd.
Volledig scherm
Biddinghuizen. Het terrein van popfestival Lowlands met op de achtergrond de enorme Alpha-tent wordt na afloop schoongeveegd. © Paul Bergen

De eetbare verpakkingen worden deze zomer getest op de festivals en het plan is om vanaf september de zero waste-verpakkingen in de eigen winkels aan te bieden. ,,We hebben vanaf het begin gewerkt met verpakking van gerecycled plastic en de laatste jaren steeds meer met karton'', aldus Lieven Vanlommel van Foodmaker in de Gazet van Antwerpen. ,,En hoewel we altijd met gerecycled materiaal werkten, klopte het plaatje van onze gezonde producten in plastic of kartonnen verpakking niet. Daarom ben ik al enkele jaren op zoek naar alternatieven. Het eetbare servies dat we deze zomer op grote schaal willen uittesten, heeft intussen al een testfase in onze shop in Hasselt achter de rug. En de reacties zijn zeer goed.''

Smaak van hostie

Het bedrijf zal twee versies testen op de festivals: kleine, dunnere bordjes, die smaken naar hosties en eigenlijk te vergelijken zijn met wraps, en dikkere die smaken naar bruin brood. De borden worden gemaakt van groenten en granen en ook het bestek is organisch, bereid van maïs. Al deze investeringen hebben geen invloed op de prijs. ,,Ook in de eetbare verpakking blijft de prijs dezelfde. Er zijn salades vanaf 5 euro. Veel zullen we er dus niet op verdienen. We zien deze testfase met zero waste-verpakkingen als een investering in ons merk. Pure marketing om het beeld van ons product nog positiever te maken.”

Klik hier voor video’s met handige keukentips, snelle trucs en makkelijke recepten.