Nieuwe alcoholwet vanaf juli: boete voor drank kopen voor jongere
De nieuwe alcoholwet zal een half jaar later ingaan dan gepland, op 1 juli 2021. Dat kondigde staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid) aan tijdens een debat in de Tweede Kamer over de wet, die de drank- en horecawet vervangt. De nieuwe wet regelt onder meer dat ouders die voor hun kinderen onder de achttien jaar in de kroeg of het restaurant alcoholische drank kopen, strafbaar zijn. Ook vrienden die al wel achttien jaar zijn en datzelfde doen, riskeren een boete.
Blokhuis vindt deze stappen noodzakelijk, omdat het alcoholgebruik onder jongeren de afgelopen vier jaar niet is gedaald. “Zeer teleurstellend”, vindt Blokhuis. Ook blijkt uit onderzoek “dat 97 procent van de jongeren de drank krijgt via ouders of oudere vrienden”. Achter de voordeur kan dit niet strafbaar worden gesteld maar in de horeca wel. Voorheen zou alleen de barman of horecaondernemer een boete hebben gekregen. Blokhuis wil met de regel ook bereiken dat ouderen zich meer bewust ervan worden dat ze kinderen geen drank geven. De hoogte van de boete is nog niet bepaald.
Daarnaast komt er meer controle op de leeftijdsgrens bij het online kopen van alcohol en bij de bezorging ervan aan huis. De manier waarop wordt verder onderzocht. Een pakket met alcohol mag straks in ieder geval niet meer bij de buren worden afgeleverd, aldus Blokhuis. Verder mogen prijsstunts in winkels met alcohol niet meer dan 25 procent van de prijs bedragen.
Schadelijk
De scherpere regels vloeien voort uit het nationaal preventieakkoord dat Blokhuis eerder afsloot met meer dan zeventig organisaties. Doel daarvan is om het overgewicht, drankgebruik en roken terug te dringen. Vooral zwangeren en jongeren moeten worden behoed voor alcohol, omdat die schadelijk is voor het ongeboren kind en voor de hersenen van jongeren.
Ook over de hele linie moet alcoholgebruik en zeker drankmisbruik worden teruggedrongen, vindt Blokhuis. Hij verwees naar een advies van de Gezondheidsraad “dat stelt dat niet-drinken de norm moet zijn en dat per dag één drankje het maximum moet zijn”.
Buiten de deur moet drank alleen in kroegen, restaurants en hotels te nuttigen zijn. Wijntjes of andere drankjes die middenstanders soms serveren aan hun klanten, zijn wat Blokhuis betreft ook uit den boze. Hij is tegen een PVV-voorstel om dit soort lichte versnaperingen hier beperkt toe te staan voor de gezelligheid aan het eind van de dag. Het gaat er volgens Blokhuis juist om het aantal punten waar alcohol wordt verstrekt, te verlagen.
Aan happy hours in de horeca verandert nu niks. Enkele jaren geleden kregen gemeenten de mogelijkheid dit te verbieden. De helft van de gemeenten doet dit nu, maar de rest niet. Een voorstel van de SP om dit aan alle gemeenten op te leggen, vindt Blokhuis nu niet nodig.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Koken & Eten
Moederdag: met deze feestelijke plank is mama verwennen een makkie straks
Op zondag 8 mei is het Moederdag: de dag om alle moeders en andere lieve vrouwen in je leven in het zonnetje te zetten. Met deze recepten van Eatertainment gaat dat zeker lukken. De hartig gevulde croissants, yoghurt smoothies, brownie-mugcakes en gevouwen pannenkoeken kunnen kinderen makkelijk zelf maken. -
PREMIUM
Deze krabben staan bekend als lekkernij maar toch kun je ze beter niet vangen en opeten
Voor de zoveelste keer hield de politie dit weekend een illegale wolhandkrabvisser langs de waterkant in Maassluis aan. De beestjes zijn voor met name Chinezen een delicatesse, maar zitten in de meeste Nederlandse wateren vol met giftige stoffen. -
PREMIUMGeld & Geluk
Astrid kwam met niets uit scheiding: ‘Kon binnen jaar auto van 15.000 euro kopen’
In deze rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen geld en geluk. Astrid wil dat haar kinderen elke week één euro sparen. ,,Zo lief: toen hun oma via WhatsApp was opgelicht, haalden ze hun spaarpot leeg.” -
Nieuw: voortaan al het nieuws over koken en eten gratis in je mailbox
Wil je alles weten over voedsel: de trends, de prijzen en hoe het met de veiligheid van je eten is gesteld? Of wil je gewoon dagelijks antwoord op de vraag wat je nu weer moet eten? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief. Dan krijg je nieuws, tests, achtergronden, tips en trucs en nog veel meer van onze redactie Koken&Eten in je mailbox. Abonneer je vandaag nog op de nieuwsbrief van AD Koken&Eten. Klik hier om je aan te melden. -
Koken & Eten
Leroy had een eetstoornis en inspireert nu 150.000 instagrammers om gezond te eten
Het is vandaag internationale anti-dieetdag, een dag die in het teken staat van gezond eten zonder te diëten. Leroy van de Ree (28) is op Instagram een groeiende online bekendheid. De Amsterdammer deelt praktische tips over het maken van gezonde eetkeuzes.
-
Zo kun je goedkoper tanken tijdens een lange rit
Ook al probeer je nog zo goed om brandstof te besparen, tijdens een langere rit is het onvermijdelijk dat je een keer moet tanken, en de prijzen van benzine en diesel liegen er niet om. Zo kun je goedkoper tanken. -
PREMIUM
Rookmelder is vanaf 1 juli verplicht op élke woonlaag: hier moet je op letten
Waar rook is, is behalve vuur hopelijk ook een brandmelder. Op elke verdieping van het huis, want dat moet vanaf 1 juli in álle Nederlandse woningen. -
Koken & eten
Zo voorkom je een kater op Koningsdag
Tijdens Koningsdag of -nacht genieten veel mensen van een drankje. Zeker nu we het feest weer mogen vieren na twee jaar. Maar de ochtend erna is dankzij een kater vaak minder leuk. Met deze tips ben je de volgende dag tóch productief.