NIEUWE SERIE - Koken met Blik: ‘Koken uit de voorraadkast maakt je creatief’
VideoAls we toch moeten thuisblijven en niet mogen hamsteren, dan moeten we de voorraadkast en de vriezer maar plunderen. Danny Jansen laat in tien afleveringen van Koken met Blik zien hoe je lekker kookt met van alles dat je al in huis hebt. In deze eerste aflevering maakt hij een ovenschotel met nacho’s.
Als hij moet kiezen tussen thuis gaan zitten sikkeneuren óf er iets leuks van maken in deze corona-tijd, dan is de keuze voor tv-kok Danny Jansen makkelijk. Hij kiest liever voor de zonnige kant. ,,Zeker in deze tijd is het leuk om je gezin te entertainen. Je hoeft niet te hamsteren, is de boodschap van de overheid, en het klopt: je hoeft vaak niet eens naar de winkel om lekker eten te maken.”
Misschien heb je nog wel iets uit een kerstpakket waar je nog eens iets mee wilt doen
Voor deze site maakt Jansen tien afleveringen van de videoserie Koken met Blik, waarin hij blikken, potten, zakjes en eten uit de vriezer gebruikt. ,,Om me te voor te bereiden keek ik in de vriezer. Ik zag dat ik van de kerstmaaltijd nog allemaal restjes had, zoals de kreeftenscharen en een stel coquilles. Mijn vriendin heeft bloemkoolrisotto gemaakt en een soep.” Eten uit je voorraadkast is leuk, vindt Jansen. ,,Het ruimt ook lekker op. Dan heb je weer ruimte. Misschien heb je nog wel iets uit een kerstpakket of iets dat je een keer hebt gekregen en waar je nog eens iets mee wilt doen.”
Voor de videoserie gebruikt Jansen vooral producten die de meeste mensen al in huis hebben, zoals bonen en gedroogde kruiden. ,,Als ik in Frankrijk op vakantie ben geweest met mijn gezin, dan rijden we met een volgepakte auto nog naar de Carrefour en kopen daar twaalf blikken confit de canard, geconfijte eend. Dan kijken ze me bij de kassa altijd aan met een blik van: zou je dat wel doen? Haha.”
Zelf heeft hij vanwege de kinderen altijd knakworstjes in huis, maar in de vriezer liggen - net als bij half Nederland - halve pakken diepvriesgroenten. ,,Allemaal restjes. Ik hou van vers, maar het is leuk om te zien wat je allemaal met je voorraadkast kunt doen. Het maakt je creatief.”
Zelf houdt de culinaire ondernemer van Home Made Chefs niet zo van asperges uit een potje, daar zou hij hooguit een soepje mee maken. Voor de recepten hield hij zich aan één regel: geen halffabrikaten. ,,Ik heb wel mayonaise gebruikt, daar is niks mis mee en oh ja, wel naanbrood en afbakcroissantjes.”
Hij probeerde het simpel te houden. ,,Het leukste vond ik het recept op basis van die geconfijte eend. Ik dacht, ik maak een cassoulet. Met twee potten limabonen. Een heel traditioneel gerecht, heel lekker en makkelijk te maken met knoflookpoeder en een blikje tomatenpuree, wat bouillon erbij. Dan heb je al iets heel smaakvols. Zo klaar. Dat was voor mij persoonlijk het leukste gerecht.”
In de eerste aflevering maakt hij een Mexicaanse nacho-ovenschotel. ,,Ik noem het Mexicaanse meatloaf, maar het maakt niet uit hoe je het noemt, zo’n lekkere ovenschotel heb je nog nooit gegeten.”
Mexicaanse meatloaf met tomatensaus en nacho’s
1 kg half-om-half gehakt, ontdooid
2 eieren
3 el Tex-Mex kruiden
4 l maïzena
1 blik mais
1 klein blikje passata (gezeefde tomaten)
150 g Mexicaanse groenten
3 el kaasdip
1 handje nachochips
3 el jalapeñopepers
1. Verwarm de oven voor op 200℃.
2. Meng het gehakt met de eieren, de helft van Tex-Mex kruiden, de maïzena en de mais. Druk het gehakt in een ingevette bakvorm, doe er eventueel een bakpapiertje in.
3. Bak het gehakt circa 45 minuten. De baktijd kan verschillen per bakvorm. Wanneer de laag gehakt dikker is, moet deze langer in de oven. Check of het gehakt gaar is met een satéprikker. Blijft er gehakt aan de satéprikker zitten, dan is het gehakt nog niet gaar.
4. Verhit een scheutje olie in een kleine pan, fruit het knoflook-, uien- en paprikapoeder circa 1 minuut op laag vuur. Voeg de passata toe en bind eventueel met wat maïzena.
4. Haal het gehakt uit de vorm door het om te keren op een schaal, serveer de saus op het gehakt en top af met de nachochips, jalapeñopepers en tenslotte de kaassaus.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Koken & eten
Zero-waste koken: met deze recepten verspil je zo weinig mogelijk in de keuken
Zero-waste koken is in: je verspilt zo weinig mogelijk voedsel. Het begint eigenlijk al in de winkel, met ecobewust kopen. Echt niet moeilijk, vindt Sandra Bekkari. En verstandig, in tijden van lege schappen bij de supermarkt. -
PREMIUM
Gemeente grijpt in bij fastfoodrestaurants: appel en water op het menu, maar wie koopt dat?
Een appel, gegrilde kip en water in plaats van cola. De menukaart van vijf fastfoodzaken in Rotterdam is op verzoek van het stadsbestuur tijdelijk groener, gezonder en duurzamer. Daar zit niet iedereen op te wachten. ,,Dit is betutteling.”Rotterdam -
Koken & eten
Maaltijdboxen met voedseloverschotten van boeren: ‘Die kippen houden niet op met leggen’
Veel boeren en telers zitten door het sluiten van de horeca omhoog met grote hoeveelheden groenten, kruiden en eieren. Omdat ze anders hun oogst hadden moeten dumpen, stoppen ze hun spullen nu in maaltijdboxen. Zo komen de asperges en tomaten direct bij de consument terecht. -
PREMIUM47
Bloemkool kost bij supers nog geen drie euro, bij de groenteboer ruim vier euro, zo zit dat
Eén bloemkool voor 4,45 euro. ,,Ik krijg er heel veel vragen over in de winkel", zegt groenteboer Jeroen de Feijter van 't Boertje in Terneuzen. En wat hij verdient aan die peperdure bloemkool? Niets. ,,Ik verkoop ze met verlies, maar ik moet wel, om tegen de super op te kunnen.” -
PREMIUMVoor jou geproefd
Dit zijn de lekkerste stroopwafels uit de supermarkt: bros van buiten, smeuïg van binnen
De stroopwafel is de populairste koek van Nederland. Niet alleen bij toeristen, ook wijzelf lusten hem graag bij de koffie of thee. Iedere supermarkt heeft zijn eigen merk in het schap. Welke is de lekkerste?
-
Is het beter om ’s ochtends of ’s avonds te douchen? Dit zeggen dermatologen
Een frisse douche om wakker te worden? Of toch maar een warm bad om goed te slapen? Iedereen heeft wel een favoriet moment om zich te wassen. Maar welk tijdstip van de dag is nu het beste voor je huid? Wij vroegen advies aan dermatologen Jan Gutermuth en Thomas Maselis. ,,Ook de duur van je douche speelt een belangrijke rol.” -
-
-
PREMIUMEnergierekening
Laura: ‘We willen tot ons pensioen hier wonen, dus maandlasten zo laag mogelijk krijgen’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Laura Baas (32) uit Siddeburen in Groningen. -
eigen tuin eerst
Zevenblad in de tuin? Bestrijden is een lastige klus
Zevenblad. Als dat in je tuin groeit ben je niet blij. Het woekert als een gek. Zo kom je er vanaf volgens tuingoeroe Romke van de Kaa.