Nieuwe wijn van sinaasappelen is verrassend: ‘Je kunt het als aperitief schenken’
En IS HET WAT?Nooit eerder was het aanbod van voedingsmiddelen zo groot; producenten verzinnen steeds wat nieuws. In deze serie beoordeelt een professional producten en wordt er antwoord gegeven op de vraag: ‘Is het wat?’ Ditmaal probeert Harold Hamersma sinaasappelwijn van Tarongino.
Wijn gemaakt van enkel en alleen sinaasappelen; dat is weer eens iets anders, beaamt wijnliefhebber en bekende wijnschrijver Harold Hamersma. Er zijn varianten van vruchtenwijnen op de markt, vertelt hij. Denk bijvoorbeeld aan sangria, de populaire Spaans/Portugese drank met rode wijn en héél veel vruchten.
Zelfs in de supermarkt tref je vruchtenwijnen met frambozen of bessen. Deze varianten doet Hamersma gekscherend af als: ‘goedkope rotzooi die mijn schoonmoeder nog weleens dronk’. Het grote misverstand van dit soort vruchtenwijnen is dat het vaak gewone wijn betreft, met wat vruchtenessentie voor de smaak.
Ook in die categorie bestaan lekkere wijnen, benadrukt Hamersma. ,,Je hebt een goede, versterkte wijn uit Valencia: Iglesias PAR. De wijn is gemaakt van een Spaanse witte druif (PX druif) en is in contact gekomen met de schil van een sinaasappel, waardoor het een zoetig fruitaroma krijgt. Het is ideaal voor bij chocoladedesserts.’’
Sinaasappels
De sinaasappelwijnen van Targongino, een wijnhuis uit Valencia, bestaan daarentegen wel voor honderd procent uit sinaasappels. Hamersma proeft de Tarongino Orange (10,99 euro) en Tarongino Ecologico, de biologische variant (12,49 euro), die sinds kort online verkrijgbaar zijn in Nederland.
,,Ik kende deze variant nog niet’’, vertelt Hamersma. De wijnliefhebber maakt vaak kennis met nieuwe wijnen en soms is dat niet voor herhaling vatbaar, maar deze varianten vond hij wel degelijk goed. ,,Ik vond het een mooie verassing’’, vertelt hij. ,,De wijn is zuiver, het had geen kunstmatige smaak. Ik proefde sinaasappels samen met een lichte alcohol-touch. Zo’n 7 procent; dat valt mee.’’
Zoet
Het is absoluut aan de zoete kant. Zelf drinkt Hamersma niet veel zoete wijn, maar hij kan wel verschillende toepassingen bedenken. ,,Ik host wel eens feestjes en dan verlangen mensen van mij dat ik met iets verrassends kom; dit zou dan een goede optie zijn.’’
Bijvoorbeeld als aperitief. ,,Je kunt het tot longdrink verheffen. De wijn deed mij een beetje denken aan een campari, het heeft een zoet-bittere smaak. Met een derde sinaasappelwijn, tonic en munt heb je een lekkere mixdrank.
In zijn pure vorm deed het me erg aan een vermout denken. Het heeft iets licht kruidigs. Het zou daarom ook als dessertwijn goed tot zijn recht komen. Zo’n glaasje serveren na een brunch, samen met een chocoladetaartje, aardbeien en frambozen. Dat is met recht een grande finale.’’
Markt
Of dit nou het drankje van de toekomst gaat worden, betwijfelt Hamersma. ,,De markt voor zoete wijn is niet groot. Ik kan me wel voorstellen dat het een volwassen plekje krijgt tussen het aanbod, want het heeft iets onderscheidends. Het is puur en niet te kostbaar.’’
Voor zichzelf gaat de wijnschrijver het niet schenken, maar wél voor zijn gasten die van een zoete wijn houden.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMKoken&Eten
Gekookte piepers uit de gratie: ‘Twintig minuten koken, sommigen hebben daar het geduld niet voor’
Ze zijn er nog, restaurants waar gekookte aardappels bij een gerecht worden geserveerd. Maar dat worden er steeds minder. Ook thuis staan aardappels minder vaak op tafel. De gekookte pieper is uit de gratie. -
PREMIUMMet video
Foodtrucks steeds populairder: ‘Deze trend zal nog twintig jaar duren’
Het aantal foodtrucks in Nederland is de afgelopen vijf jaar tijd meer dan verdubbeld. Waarom blijven mensen ervan smullen? En komt er een einde aan de groei nu corona voorbij is? Wij spreken drie enthousiaste foodtruckers over hun succes en toekomst. -
PREMIUMKoken & Eten
Huur een foodtruck of een oesterman: zo krijgt bij je feest thuis een festivalgevoel
Van oesterman tot cocktailshaker: zeven ideëen om flink uit te pakken voor een zomers buitenfeest. Laat een foodtruck voorrijden of huur een dj: zo zorg je ervoor dat jouw party een knalfeest wordt – en dat kan ook zonder lawaai. -
PREMIUMmantelzorg
‘Ik heb het idee dat ze het op mijn werk zien alsof ik twee extra vrije dagen heb’
Werk combineren met de zorg voor een van je ouders of kind, veel Nederlanders doen het. Makkelijk is het allesbehalve. 10 procent van de werkende mantelzorgers denkt na over stoppen met werken. Wat kun je doen om het vol te houden? -
PREMIUM
De rentes gaan weer omhoog, wat betekent dat voor ons spaargeld?
De tijd van negatieve rentes lijkt voorbij. Wereldwijd moet weer betaald worden voor geleend geld. Wie profiteert daarvan en wie betaalt de rekening? Vier vragen over de stijgende rente.
-
De zin en onzin van een digitaal notitieblok
Ze duiken steeds vaker op, digitale notitieblokken: tablets puur om aantekeningen op te maken. Waarom kan dit handiger zijn dan pen en papier? -
Koken & Eten
Sander is chocolatier in Venezuela en legt uit hoe je bonbon eet: ‘Kauwen is als knisperend vuurwerk’
Zijn handen werken dagelijks met de beste cacao in de wereld. De Nederlander Sander Koenen (50) zorgt als chocolatier in de Venezolaanse hoofdstad Caracas voor tropische verrassingen. ,,Het is hier nog echt een ambacht.” -
PREMIUM
Horeca schreeuwt om personeel: veel studenten aan het werk bij GGD’s die beter betalen
NIJMEGEN - De horeca schreeuwt om personeel. Het aantal vacatures ligt al boven de piek van zesduizend van vorig jaar zomer, toen de horeca op volle toeren draaide.